Az Abbott- és a Cavalera-fiúk (Pantera & Sepultura) – 1. rész

Két legendás zenekar, egy korszak fényesen ragyogó csillagai, és két testvérpár, akik életre hívták, és a csúcsra futtatták ezeket a bandákat. Az egyik történet tragédiával ért véget, a másiknak van egyfajta happy end-je, de mosolyogni ott sincs sok okuk a brazil tesóknak.

VINCENT PAUL ÉS DARRELL LANCE ABBOTT

A texasi Arlington-ból származó fivéreket Vinnie Paul és Diamond/Dimebag Darrell néven ismerte meg világszerte a metálrajongó közönség. A tesók közül az 1964-es születésű dobos az idősebb, öccse két évvel (volt) fiatalabb nála. Együttesüket 1981-ben alapították, és onnantól egészen a legvégsőkig, a Pantera 2003-as megszűnéséig együtt küzdöttek a sikerért.

A csapat feloszlásához végül az énekes, Phil Anselmo alkoholizmusa és heroin-függősége, valamint az ezekből adódó személyes (kommunikációs) problémák vezettek. Persze minderre az is rátehetett egy lapáttal, hogy a Down 2002-ben kiadta második albumát, amelyen már nemcsak Anselmo, hanem a Pantera basszusgitárosa, Rex Brown is játszott (plusz az énekes egyéb formációkban is szerepet vállalt). Egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy a Down nem csupán egy kérészéletű mellékprojekt, hanem sokkal több lesz annál. A Pantera-történet végét hivatalosan az Abbott-tesók közölték a nyilvánossággal, arra hivatkozva, hogy nem tudták felvenni a kapcsolatot Anselmo-val, aki – ez alapján úgy tűnik, hogy – nem kíván visszatérni a csapatba.

Vinnie Paul-ék nem sokkal zenekaruk megszűnését követően újabb bandát szabadítottak a világra, a Damageplan-t, amelynek végül csupán egy albumra, a 2004-es New Found Power-re maradt ideje. A Pantera rajongóinak egy része örömmel vette tudomásul a folytatást, mások viszont nem tudták megbocsátani a fivéreknek kedvenc zenekaruk széthullását. Utóbbiak egyike, a 25 éves, skizofréniában szenvedő egykori tengerészgyalogos, Nathan Gale 2004. december 8-án (John Lennon-nal 1980-ban ugyanezen a téli napon végzett egy őrült rajongója), a Damageplan Columbus-ban rendezett koncertjén feljutott a színpadra, és egy 9 mm-es Berettával, öt (más források szerint három) fejre leadott lövéssel megölte Dime-ot (valamint még másik három embert, hét további személyt pedig megsebesített. A gyilkossal végül egy helyi rendőrtiszt, James Niggemeyer végzett).

Vinnie Paul öccse elvesztését követően, a Mudvayne és a Nothingface zenekarok egykori tagjaival összehozta a Hellyeah nevű, ma is létező formációt, amelynek eddig 5 nagylemeze jelent meg.

A dobos és tesója még a mellékprojektekbe is együtt vágott bele. Rex Brown-nal közösen például – Tres Diablos néven – egy ZZ Top-dal, a Heard It on the X átdolgozását vették fel az ECW Extreme Music Vol. 1 című 1998-as válogatásalbumhoz (amelynek dalai aztán a wrestling-versenyek közönségét szórakoztatták). 1999-2003 között pedig – ugyancsak ők hárman – a countryénekes David Allan Coe-val hoztak össze egy másik southern rock formációt, a Rebel Meets Rebel-t, amelynek egyetlen albuma jelent meg, az is posztumusz, 2006-ban.

Ami a külön utakat illeti, azokra inkább Dime volt kapható. Pontosabban más zenekarok őt kérték fel gyakrabban egy-egy dalukban való vendégszereplésre. A John Bush-érában például, konkrétan 1995-2003 között Dime szinte „hazajárt” az Anthrax stúdiójába; a bőgős Frank Bello egy interjúban a zenekar hatodik tagjának nevezte őt.

Vinnie Paul 1997-ben indította el Gasoline nevű southern rock bulizenekarát, amely minden évben szilveszter este lépett fel, és feldolgozásokat adott elő. Egy alkalommal a gitáros öcs is velük tartott, 2006 utolsó napján pedig a volt zenésztárs, Rex Brown is csatlakozott a társulathoz.

Damageplan

A dobos 2008-ban a Machine Head-et segítette ki koncertfronton, néhány éve pedig egy szakácskönyvet szeretett volna megjelentetni, Drumming Up an Appetite with Vinnie Paul címmel, de úgy tűnik, mindezt máig nem sikerült tető alá hoznia.

Amikor 2012-ben megkérdezték tőle, látja-e esélyét egy Pantera-újraegyesülésnek (Dimebag helyén, mondjuk, Zakk Wylde-dal, akivel országos cimborák voltak), azt válaszolta, ez egy esetben tudná elképzelni: ha Dime még életben lenne.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*