Young-ok és Van Halen-ek (AC/DC & Van Halen)

Meglepően sok a közös bennük: Európában születtek és a családjukkal még gyerekként vándoroltak ki a tengerentúlra. A két testvérpár tagjai ráadásul egyidősek: Malcolm Young Alex Van Halen-nel, Angus pedig Eddie-vel született egy évben. Ráadásul családjuk egyéb férfitagjai is bekapcsolódtak a közös muzsikálásba. Tovább is van, mondjam még?

AC/DC

Az 1953-as születésű Malcolm Young és két évvel fiatalabb öccse, Angus a skóciai Glasgow-ban született. Családjuk nagy részével együtt 1963-ban vándoroltak ki Ausztráliába, és telepedtek le Sydney-ben. Legalább hatan vannak testvérek (azaz voltak: legidősebb bátyjuk, az 1933-ban született Stephen 1989-ben, a második legidősebb fiútestvér, az 1938-as születésű Alex pedig 1997-ben hunyt el), akik közül sorban a második, a család emigrációja idején 25 éves Alexander inkább otthon maradt, és a szigetországban indította el zenei karrierjét. 1967-ben Londonban megalapította a Grapefruit nevű csapatot, amelynek útját nem kisebb nevek, mint a Beatles tagjai egyengették. Ő a szerzője az I’m a Rebel című nótának, amelyet az AC/DC-nek szánt, és amit a csapat 1976-ban rögzített is (Alex énekével és Bon Scott háttérvokálozásával), de végül soha nem jelentetett meg. A dal néhány évvel később az Accept feldolgozásában jutott el a publikumhoz.

Angus és Malcolm: az első akkordok

A Sidney-be költözött testvérek közül logikus módon a legidősebb báty, az 1946-os születésű George kezdett először zenével foglalkozni. Gitárosként a 60-as évek legnépszerűbb ausztrál zenekarának, a The Easybeats-nek lett a tagja, amelynek leghíresebb slágerét, a Friday on My Mind-ot sok más előadó mellett Gary Moore is feldolgozta.

George az AC/DC történetéből sem maradhatott ki: az 1975-ös High Voltage albumon több hangszeren is, de elsősorban basszusgitáron játszik, ahogy tette ezt a csapat több későbbi lemezén is – úgy, hogy a stáblistán csupán producerként lett feltüntetve a neve. A kezdeti időkben, 1974-75 folyamán pedig gyakran ő állt basszusgitárosként a színpadon gitáros öccsei mellett.

A ritmusgitáros Malcolm kezdetben egy Új-Dél-Wales-i csapatban, a Velvet Underground-ban bontogatta szárnyait (amely nem tévesztendő össze Lou Reed legendás New York-i zenekarával), majd 1973-ban szólógitáros öccsével megalapította az AC/DC-t.

A legendás négy betűt a legenda szerint nővérük, az 1936-ban született Margaret elektromos varrógépén (Angus későbbi visszaemlékezései szerint anyjuk porszívóján) pillantották meg. A betűszó az alternating current/direct current, vagyis a váltóáram/egyenáram kifejezések rövidítése. Mi ezt a 80-as években még egyenáram/váltóáram-ként ismertük, ahogy állítólag az is helytelen, ahogy az együttes nevét világszerte – betűzve – kiejtik, Ausztráliában ugyanis „Acca Dacca”-ként ismerik őket. Még egy mondat Margaret-ről: állítólag Angus színpadon használt iskolás egyenruhájának az ötlete is az ő fejéből pattant ki.

Ebben a történetben még egy Young-ról kell szót ejtenünk, Angus-ék unokaöccséről, legidősebb bátyjuk, Stephen 1956-ban született fiáról, Stevie-ről, aki már 1988-ban is turnézott a csapattal, majd pedig 2014-től ő lépett a demenciában szenvedő, és éppen ezért a zenéléstől visszavonuló Malcolm Young helyére.

VAN HALEN

Alexander Arthur „Alex” Van Halen 1953-ban, öccse, Edward Lodewijk „Eddie” Van Halen 1955-ben született Hollandiában. Apjuk, Jan is muzsikus volt: klarinéton, szaxofonon és zongorán játszott, kisebbik fia az ő óhajára kapta – a nagy zeneszerző, Ludwig van Beethoven előtti tisztelgésül – a Lodewijk második keresztnevet. (Ahogy aztán majd Eddie is hasonló megfontolásból, Mozart emlékét megidézve adja fiának a Wolfgang nevet.) A család 1962-ben költözött át az Egyesült Államokba, azon belül is a kaliforniai Pasadenába.

A fiatal Eddie klasszikusokat játszott zongorán, amiben meglehetősen profi szintre jutott, ám amikor a testvérek a 60-as évek végén együtt kezdtek muzsikálni, a későbbi gitárost a dobcucc mögött találjuk, míg bátyja a hathúros hangszert akasztotta a nyakába.

A váltás a legenda szerint akkor történt meg, amikor Eddie megvette az új dobszerelését, amelyet elsőként, persze titokban Alex vett használatba. Amikor ezt az öcs megtudta, dühében azt mondta: „oké, akkor innentől te dobolsz, én pedig a te gitárodon fogok játszani!”

Első bandájukat, a The Broken Combs-ot a 70-es évek legelején alapították, majd amikor az már viszonylagos ismertségre tett szert, a nevét The Trojan Rubber Co.-ra változtatták. 1972-ben új zenekart hoztak létre, a Genesis-t, amelyben Eddie nemcsak gitározott, hanem énekelt is, basszusgitáron pedig egy Mark Stone nevű tag játszott.

Amikor szembesültek azzal, hogy Angliában már létezik egy ilyen nevű (1967-ben alakult, Peter Gabriel és Phil Collins nevével fémjelzett) csapat, a bandát előbb Mammoth-ra, majd 1974-ben Van Halen-re keresztelték át.

Eddie és Alex Van Halen

A hangcuccot addig egy bizonyos David Lee Roth-tól kölcsönözték, akit ugyan korábban már meghallgattak énekesként, de nem találták megfelelőnek a poszt betöltésére. 1974-ben viszont úgy döntöttek, inkább beveszik a csapatba, mintsem hogy folyamatosan fizessenek neki az erősítőkért. Ebben az évben cserélték le Stone-t is Michael Anthony-ra, a Snake nevű banda énekes-basszusgitárosára, ám az egyre gyarapodó rajongótábornak még további négy évet kellett várnia az első nagylemezre.

A basszusgitáros és a zenekar névadói között 2004-2005 környékén kezdett megromlani a viszony, amikor felmerült, hogy David Lee Roth esetleg visszatérne az együttesbe. Anthony inkább Sammy Hagar pártját fogta, így nem keltett különösebb meglepetést, hogy amikor végül létrejött a reunion, Hagar-ral együtt ő is az ajtón kívül találta magát. A helyét 2006-tól Eddie mindössze 15 éves fia, Wolfgang vette át, aki azóta is a csapatot erősíti.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Trackback / Pingback

  1. AC/DC: High Voltage (1976) – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*