Merritt Gant és Rob Cannavino (Overkill)

Bobby Gustafson két másik gitárossal is felér! – Mi más lehetne a konklúziója annak, hogy az Overkill előtte és utána is öttagú csapatként funkcionált? Ráadásul a banda legjobb albumai fűződnek a nevéhez. Elődeinek a személye már a múlt ködébe vész, távozását követően viszont Blitz-ék Merritt Gant-ban és Rob Cannavino-ban találták meg az utódait.

Érdekes, a két arc bennem egészen mostanáig úgy élt, mint a kitűnően sikerült Horrorscope album gitárpárosa, az azt követő I Hear Black-nél lehet, hogy gondolkodnom kellett volna, hogy azon kik is pengették a húrokat. Utóbbi anyag nálam messze nem talált be úgy, mint a Coma-t, az Infectious-t, a Blood Money-t és a többi elsöprő erejű szerzeményt rejtő, 1991-es korong. Talán ez (és a 90-es évek beköszönte) is közrejátszott abban, hogy onnantól már nem követtem olyan intenzitással a csapat munkásságát, mint korábban.

Merritt Gant

Pedig a Gant-Cannavino páros nemcsak a Horroscope-on, hanem az I Hear Black és a W.F.O. albumokon, valamint a Wrecking Your Neck koncertlemezen is játszott, de nézzük, mit csináltak azt megelőzően, és mi történt velük a bandából való távozásuk után!

GANT

Merritt Gant 1971-ben a New Yersey államban található Millville-ben született. A helyi zenei életbe a 80-as évek második felében, a hard rockot játszó Drastic Measures tagjaként kapcsolódott be. Közreműködésével a csapat egy demót és egy nagylemezt jelentetett meg. 1989-ben a thrash-ben utazó, ugyancsak New Yersey-i Faith or Fear vetett szemet rá; Gant játszott is velük néhány koncerten, és rögzítettek együtt néhány dalt, ám mielőtt még komolyabbra fordulhattak volna a dolgok, 1990-ben jött az újabb meghívás: ezúttal az Overkill invitálta meghallgatásra.

(Mint azt korábban megírtam, D. D. Verni és Bobby Gustafson között már jó ideje voltak ellentétek az Overkill zenei irányvonalát illetően. Blitz végül a basszusgitáros mellé állt, és megkérték a fő dalszerző Gustafsont, hogy távozzon a csapatból.)

Mint tudjuk, Gant bevált és végül 5 éven át maradt a banda tagja. A W. F. O. album turnéját követően, gitárostársával, Cannavino-val gyakorlatilag egyszerre jelentette be távozási szándékát. Míg Rob motorversenyzéssel, Merritt a családjával szeretett volna több időt tölteni. A helyükre Joe Comeau, a Liege Lord korábbi énekese (ekkor már „csak” gitáros) és az ex-Anvil bárdista Sebastian Marino érkezett, akik már korábban is muzsikáltak együtt, a Ramrod nevű formációban.

Gant ezt követően sem hagyott fel a zenéléssel, sőt, a gitározás mellett hangmérnöki és produceri teendőket is ellátott. Saját projektként elindította a Blood Audio nevű kísérleti metál csapatot, amelynek 2001-ben jelent meg Bludgeoning Timbre című bemutatkozó albuma, amelyet két évvel később a Null Evil című korong követett. 2009-ben Merritt a Dearly Beloved nevű, szintén New Yersey-i csapattal rögzített néhány dalt. Ugyanebben az évben jelent meg a Faith or Fear Instruments of Death címet viselő válogatásalbuma, rajta azzal a négy szerzeménnyel, amelyet a csapat még 1990-ben, Merritt-tel rögzített.

Gant, aki közben megnősült, és New Yersey déli részén telepedett le (plusz két gyermeke is született), a kétezres években gitároktatóként, illetve régi és modern elektromos és akusztikus gitárok, valamint egyéb húros hangszerek javításával szerzett magának hírnevet. Jelenleg szülővárosában működteti saját zeneiskoláját és hangstúdióját (Merritt’s Music Service), emellett pedig a Cumberland megyei egyetemen tanítja a jövő hangmérnökeit.

CANNAVINO

Érdekes módon Rob Cannavino-ról jóval kevesebb információt és fotót találtam. Egy vele készült interjúból kiderül, hogy 21 évesen lett az Overkill gitárosa (eszerint 1969-ben született), a zenekari tagság előtt pedig éveken át Gustafson gitártechnikusaként tevékenykedett (állítólag már az 1987-es Fuck You! EP kreditlistáján is ott szerepel a neve). Sőt, ilyen minőségében egy ideig az Armored Saint-nek is dolgozott.

Mint azt az interjúban elárulta, a 80-as évek végén, még az Overkill háttérembereként saját garázsbandája is volt, a The Night; egy csomó, később a Horrorscope-on felhasznált riff és a teljes Infectious című dal is eredetileg ennek a bandának íródott.

Rob az Overkill-ből való távozását követően profi motorversenyző lett, 1997-ben pedig ő is megalakította saját bandáját, a Ride Inc.-t, amelyben nemcsak gitározik, hanem énekel is. A lexikonok meghatározása szerint a csapat groove metalt és hard rock-ot játszik, Cannavino mellett pedig a kezdetek óta ugyanaz a két arc, a bőgős Tony Phillips és a dobos Mike Cavalier muzsikál.

Az elvileg ma is aktív csapat még létrejötte évében kiadott egy demót, amelyet csak nagy sokára, 2005-ben követett a fantáziadús The Music címet viselő debütalbum. Azóta semmi.

Gant és Cannavino saját bevallásuk szerint máig jó barátságban vannak egykori Overkill-es zenésztársaikkal, bár olyan alkalmi vendégszereplésről, együtt-muzsikálásáról, mint amilyenről korábban a Death Angel vagy a Metallica kapcsán is beszámolhattam, nincs tudomásom.

A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*