Dr. Living Dead! / Negative Self

Ha metal és Svédország, akkor az embernek elsőre a death metal és annak melodikusabb ága, illetve a régi sulis heavy metal ugrik be, nem feltétlenül thrash csapatokra asszociál. Jelen cikkem tárgya viszont a keblére ölelte és hazavitte a Los Angeles-i (azon belül is a Venice Beach környéki) crossover zenét, amelyet a Suicidal Tendencies, az Excel és még rengeteg másik csapat járatott csúcsra a ’80-as évek végén.

A bandát Dr. Toxic (Thomas Sundin – gitár) és Dr. Ape (Andreas Sandberg – eleinte dob, majd ének) alapították 2007-ben, egy általuk látott Suicidal Tendencies koncertet követően. Hozzájuk csatlakozott Dr. Rad (Johannes Wanngren), így hozták össze először a Thrash After Death (2007), majd pedig a Thrashing the Law (2008) demókat. Ezeken a későbbi debütalbum számai közül már megjelent néhány dal. Ekkor alakult ki a zenekar imázsa is: koponyamaszkok, bandanák, deszkás öltözködés, tisztelgésként az USA nyugati parti crossover bandák lemezborítóinak képi világa előtt. A zenekar kabalafigurája és borítói is Dr. Ape munkái.

A demóknak köszönhetően kezdetben deszkás parkokban, 2008-ban viszont már a Slayer előzenekaraként léphettek fel. 2011-ben adták ki az együttes nevét viselő debütlemezüket. Ezen Dr. Ape helyét már Dr. Dawn (Thomas Daun) vette át a doboknál, aki több már zenekar mellett a Dismember-ben is megfordult, illetve ő végezte a produceri teendőket is. A bemutatkozó anyagon az állandónak mondható UFO-mánia mellett a ’80-as és ’90-es évek meghatározó popkulturális filmalakjai is megjelennek: John McClane (Die Hard), John Kimble (Ovizsaru), Chucky és a Szörnyecskék is kaptak egy-egy dalt. A zene ST/S.O.D.-vonalas crossover, klasszikus thrash metal hatásokkal. A lemez a High Roller Records gondozásában került kiadásra.

Ezt követően, egy évre rá kiadták a hasonló vonalon mozgó Radioactive Intervention nagylemezüket. A zene nem sokat változott, egy kicsivel kevésbé dallamos, erősebbek a Slayer-hatások. A második albumot az Evile társaságában turnéztatták Európában, illetve 2013-ban a balatonszemesi RockBeach fesztiválon is játszottak nálunk.

A két lemez meghozta számukra az áttörést, 2015-ös, Crush the Sublime Gods címet viselő albumuk már a Century Media-nál jött ki. A legfőbb változás a tagságot érintette: 2013-ban Dr. Ape bejelentette kilépését, hogy grafikusi tanulmányaira koncentrálhasson, a helyére Dr. Mania (Christopher Hjelte) került, és állandó dobost is találtak Dr. Slam (Steffan Lundholm) személyében. Az anyagon az eddigi hatások mellé bekerült a Nuclear Assault is, ami tovább erősíti a zenekar fegyvertárát. Változatosabb lett a zene, a szövegek pedig az eddigi képregényes, horrorfilmes, UFO-s témák mellett személyes problémákról, valamint a világ elitjét adó ultragazdag egy százalékról szólnak. A lemezt a nemzetközi szakmai közönség is nagy lelkesedéssel fogadta, illetve 2015 elején a Suicidal Angels és az Angelus Apatrida társaságában – immár másodízben – hozzánk is eljutottak.

Kitekintésként, Dr. Ape nem adta fel teljesen a zenélést. Negative Self néven összehozott egy keveset koncertező, ám annál jobb formációt, ahol ő énekel, kihasználva Mike Muir-ra emlékeztető orgánumát. 2015-ben kiadták a zenekar nevét viselő első lemezüket, amely az 1988-92 közötti Suicidal Tendencies-anyagokat idézi. Feelinges gitártémák, ügyes basszusmunka, magával ragadó énekdallamok. A szövegek a zene keserédes melankóliájához passzolva depresszívek, befordultak.

Mindkét csapat idénre ígéri új lemezét, a Dr. Living Dead már be is jelentette, hogy október 27-én jelenik meg a friss anyag Cosmic Conqueror címmel. A Negative Self még várat a bejelentéssel, de ők is mozgolódnak. Remélem, idén mindkét album megjelenik, az év végi toplistámon bérelt helyük van!

A szerző: RxGx 25 Articles
Hobbi-kategóriás metal-újságíró, író, villamosmérnök. Az írás és a munka mellett zenél is, jelenleg az Inhalator basszusgitárosa.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*