Destruction: Live at World War III (2010)

1985. november 30-án a kanadai Montrealban rendezték meg minden idők egyik „leggyilkosabb” underground fesztiválját. Ezen a jeles napon öt feltörekvő, később a thrash (tágabb értelemben véve az extrém metal) színtér meghatározó, prominens képviselőjévé kinövő csapat adott koncertet a The Palladium klubban: a Voivod, a Nasty Savage, a Destruction, a Possessed és a Celtic Frost. Maurice Richard, a Voivod akkori menedzsere volt a buli fővédnőke, megálmodója és megvalósítója, mégpedig abból a célból, hogy „csapatának” pénzt hozzon a konyhára, hogy rögzíteni és finanszírozni tudják soron következő lemezük, a Rrroooaaarrr felvételeit.

Annak érdekében, hogy eredményes, rentábilis esemény kerekedjen ki a történetből, további, akkoriban az undergroundban nagyágyúnak számító neveket hívott meg, akiknek ez volt a legelső kanadai fellépésük. Az 1985. május 24-én megjelent Infernal Overkill-t promotáló németek bemelegítés gyanánt odahaza júniusban egy kilencállomásos turnét zavartak le a Slayer társaságában; október 19-én Dortmundban, a Live Stationban a Sodom-mal, a Kreator-rel és az Iron Angel-lel léptek fel közösen, és ezek után érkeztek Kanadába. (A buli előtti napon, egy partizás után Tommy Sandmann dobos eltűnt, nem talált vissza a szállodájukba, és egész este Montreal utcáiban gyönyörködött. Mivel csak németül beszélt /illetve egy kicsit törte az angolt/, nem tudtak neki segíteni, így a koncerten rendkívül fáradt, kimerült volt. A srácok örültek, hogy első alkalommal lehetnek Észak-Amerikában, hogy az amerikai kultúrát szívhatják magukba.)

Harmadikként, a Voivod-ot és a Celtic Frost-ot követően léptek a deszkákra, és közel 45 percben tálalták egyedi ízekkel ötvözött, különleges riffekre építkező, technikás megközelítésű thrash metal-jukat. A program az instrumentális Thrash Attack-kal kezdődik, amelyet a lemez, illetve a Sentenced to Death EP olyan tételei követnek, mint az Antichrist, a Bestial Invasion, az Invincible Force, a Black Mass és a Mad Butcher (a Black Death kivételével a teljes Infernal Overkill album terítékre került).

Jól hallható, hogy Schmier-ék óriási formában volt az este folyamán, Tommy enerváltsága fel sem tűnik, abszolút vevő volt a publikum a műsorra. A hangzásra sem lehet panaszkodni: kalózfelvétel lévén nem egy agyonpolírozott, kristálytiszta sound-ról beszélünk, de bőven az elfogadható kategóriáján belül van. Ezután még egy bulit adtak Montrealban, a Le Moustache-ben (december 3.), majd indultak haza, hogy megkezdjék az Eternal Devastation felvételeit. A többi pedig már (thrash)történelem.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*