Black Sabbath: Black Sabbath, Paranoid (1970)

E cikk mai megjelenésének apropója, hogy 47 évvel ezelőtt éppen ezen a napon látott napvilágot a heavy metal történelmének egyik legnagyobb hatású korongja, a Paranoid.

A „hogyan, mikor jött létre a heavy metal?” kérdés egy érdekes, izgalmas téma. Véleményem szerint mindenképpen az ’50-es évekbeli amerikai rock and roll-ig kell visszakanyarodni, mivel akkor használtak először torzított gitárt, ami abban az időben egy kifejezetten kemény zenét eredményezett. Aztán Nagy-Britanniában megalakult a Beatles, a Rolling Stones, a Cream, a Deep Purple, a Led Zeppelin, a tengerentúlon pedig a Grand Funk Railroad, azonban a Birminghamből elindult Black Sabbath mindegyikőjüket maga mögé utasította keménység és súlyosság tekintetében.

Előzmények: Mindannyian ismerjük, de nem árt egy picit újra feleleveníteni. A tagoknak voltak már próbálkozásai, szárnybontogatásai, lévén Frank Anthony Iommi gitáros már 16 évesen feltűnt a The Rockin’ Chevrolets-ben, majd kicsivel később William Thomas Ward dobossal a Mythology-t hozta létre, amelynek feloszlása után a The Rest-ben folytatták a zenélést. Terence Michael Joseph Butler basszusgitáros, illetve John Michael Osbourne énekes 1967 őszén alapították meg a rövid életű Rare Breed-et, és noha különváltak, egy évvel később ismét összekerültek a The Polka Tulk Blues Band együttes soraiban. Ekkor futottak össze a szálak, mert Osbourne és Butler mellett Iommi gitározott, Bill Ward dobolt, a felállás pedig Jimmy Phillips gitárossal és Alan „Aker” Clarke szaxofonossal lett teljes. Nevüket később Polka Tulk-ra rövidítették, majd Earth-re változtatták, de a névcsere után Phillips és Clarke elhagyta a zenekart, így alakult ki a klasszikus Osbourne–Iommi–Butler–Ward felállás.

Az Earth viszonylag sokat koncertezett, sőt, egy alkalommal felléphettek a Jethro Tull előtt is, épp aznap, amikor kirúgták Mick Abrahams gitárost. 1968 decemberében Tony Iommi kilépett az Earth soraiból, és elfogadta a Jethro Tull meghívását. Iommi csak pár hónapig volt a Jethro Tull tagja, mindössze egyszer lépett fel velük, mégpedig a Rolling Stones híres Rock and Roll Circus-ában. 1969 januárjában tért vissza társaihoz, de mivel akkoriban egy másik Earth nevű formáció is létezett, a zenekar tagjai elhatározták, hogy nevet változtatnak. Egy közös mozizás alkalmával nézték meg a Boris Karloff főszereplésével készült Black Sabbath című filmet, amely akkor hatást fejtett ki rájuk, hogy Butler írt egy hasonlóan okkult témájú dalt, amelynek a Black Sabbath címet adta, a szerzemény alapján pedig 1969 augusztusában választották zenekarnévnek a Black Sabbath-ot.

Felvételek: 1969 decemberében írtak alá egy lemezszerződést a Philips Records-szal, majd 1970 januárjában megjelent első kislemezük, az Evil Woman. (Az anyagot a Philips leányvállalata, a Fontana Records jelentette meg, a későbbi kiadásokat viszont már a Vertigo gondozta). Bár a kiadvány nem aratott nagy sikert, a zenekar nekiláthatott első albuma felvételeinek. Miután két alapvető, meghatározó korongról beszélünk, nem választanám szét élesen a kettőt, hanem, úgymond, összefoglalom őket. Mindkét anyag a londoni Regent Sound stúdióban került rögzítésre Rodger Bain producer segítségével; előbbi két nap, utóbbi tíz nap alatt készült el. 1970. február 13. (péntek) és 1970. szeptember 18. – ekkor kerültek a hanghordozók a boltok polcaira az Egyesült Királyságban, míg az Egyesült Államokban 1970. június 1., valamint 1971. január 7. voltak a megjelenési dátumok.

Dalok, végeredmény: Csak elképzelni lehet, mekkora sokkot, riadalmat, szemöldökfelszökést váltott ki, amikor az esőzés, a harangzúgás alatt bejöttek Iommi riffjei, aztán Ozzy belekezdett a „What is this that stands before me? / Figure in black which points at me / Turn around quick, and start to run / Find out I’m the chosen one / Oh no” sorokba. Nemcsak az okkult tematika, hanem a súlyos hangzás, a sötét, gonosz hangulat, a misztikus borító is teljesen eltért mindattól, amit addig a közönség zene, még közelebbről, fémzene címen megismert. Értelemszerűen nem tudták, nem tudhatták a muzsikusok, hogy a heavy metal alapjait fektették le, azzal azonban minden bizonnyal tisztában voltak, hogy valami forradalmian újat, addig nem hallottat alkottak meg. A további elemzésbe nem megyek bele, úgyis tudja mindenki, hogy kiről/miről van szó, inkább csak egy-két címet említek meg: The Wizard, N.I.B., Planet Caravan, Electric Funeral, Hand of Doom.

Cél: Szívinfarktust hozni a világra, szembe menni az akkori trenddel, világnézettel (virágok, béke, szeretet, pszichedelia stb.).

Koncertek: Megállás nélkül nyomultak a brit klubokban, hét fellépés erejéig az akkori NSZK-ba is átruccantak, majd július 16-án a tengerentúlon is bemutatkoztak. A többi pedig történelem.

Folytatás: Érdemes ezt taglalni? Persze, hogy nem. Mindenkinek megvan a maga kedvenc Black Sabbath albuma, korszaka – ami engem illet, az összes Ozzy-s és Dio-s anyag, illetve a The Headless Cross.

Hatás, konklúzió: Új zenei stílus fogant meg 1970. február 13-án. Gyakorlatilag az első Black Sabbath albumból és számos utódjából merített mindenki ihletet, aki később zenekaralapításra adta a fejét, a manapság ismert összes metal irányzat ide vezethető vissza. Köszönünk szépen mindent Mr. Osbourne, Mr. Iommi, Mr. Butler és Mr. Ward! További jó egészséget, hosszú életet kívánok önöknek!

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*