Black Sabbath: Black Sabbath, Paranoid (1970)

E cikk mai megjelenésének apropója, hogy 47 évvel ezelőtt éppen ezen a napon látott napvilágot a heavy metal történelmének egyik legnagyobb hatású korongja, a Paranoid.

A „hogyan, mikor jött létre a heavy metal?” kérdés egy érdekes, izgalmas téma. Véleményem szerint mindenképpen az ’50-es évekbeli amerikai rock and roll-ig kell visszakanyarodni, mivel akkor használtak először torzított gitárt, ami abban az időben egy kifejezetten kemény zenét eredményezett. Aztán Nagy-Britanniában megalakult a Beatles, a Rolling Stones, a Cream, a Deep Purple, a Led Zeppelin, a tengerentúlon pedig a Grand Funk Railroad, azonban a Birminghamből elindult Black Sabbath mindegyikőjüket maga mögé utasította keménység és súlyosság tekintetében.

Előzmények: Mindannyian ismerjük, de nem árt egy picit újra feleleveníteni. A tagoknak voltak már próbálkozásai, szárnybontogatásai, lévén Frank Anthony Iommi gitáros már 16 évesen feltűnt a The Rockin’ Chevrolets-ben, majd kicsivel később William Thomas Ward dobossal a Mythology-t hozta létre, amelynek feloszlása után a The Rest-ben folytatták a zenélést. Terence Michael Joseph Butler basszusgitáros, illetve John Michael Osbourne énekes 1967 őszén alapították meg a rövid életű Rare Breed-et, és noha különváltak, egy évvel később ismét összekerültek a The Polka Tulk Blues Band együttes soraiban. Ekkor futottak össze a szálak, mert Osbourne és Butler mellett Iommi gitározott, Bill Ward dobolt, a felállás pedig Jimmy Phillips gitárossal és Alan „Aker” Clarke szaxofonossal lett teljes. Nevüket később Polka Tulk-ra rövidítették, majd Earth-re változtatták, de a névcsere után Phillips és Clarke elhagyta a zenekart, így alakult ki a klasszikus Osbourne–Iommi–Butler–Ward felállás.

Az Earth viszonylag sokat koncertezett, sőt, egy alkalommal felléphettek a Jethro Tull előtt is, épp aznap, amikor kirúgták Mick Abrahams gitárost. 1968 decemberében Tony Iommi kilépett az Earth soraiból, és elfogadta a Jethro Tull meghívását. Iommi csak pár hónapig volt a Jethro Tull tagja, mindössze egyszer lépett fel velük, mégpedig a Rolling Stones híres Rock and Roll Circus-ában. 1969 januárjában tért vissza társaihoz, de mivel akkoriban egy másik Earth nevű formáció is létezett, a zenekar tagjai elhatározták, hogy nevet változtatnak. Egy közös mozizás alkalmával nézték meg a Boris Karloff főszereplésével készült Black Sabbath című filmet, amely akkor hatást fejtett ki rájuk, hogy Butler írt egy hasonlóan okkult témájú dalt, amelynek a Black Sabbath címet adta, a szerzemény alapján pedig 1969 augusztusában választották zenekarnévnek a Black Sabbath-ot.

Felvételek: 1969 decemberében írtak alá egy lemezszerződést a Philips Records-szal, majd 1970 januárjában megjelent első kislemezük, az Evil Woman. (Az anyagot a Philips leányvállalata, a Fontana Records jelentette meg, a későbbi kiadásokat viszont már a Vertigo gondozta). Bár a kiadvány nem aratott nagy sikert, a zenekar nekiláthatott első albuma felvételeinek. Miután két alapvető, meghatározó korongról beszélünk, nem választanám szét élesen a kettőt, hanem, úgymond, összefoglalom őket. Mindkét anyag a londoni Regent Sound stúdióban került rögzítésre Rodger Bain producer segítségével; előbbi két nap, utóbbi tíz nap alatt készült el. 1970. február 13. (péntek) és 1970. szeptember 18. – ekkor kerültek a hanghordozók a boltok polcaira az Egyesült Királyságban, míg az Egyesült Államokban 1970. június 1., valamint 1971. január 7. voltak a megjelenési dátumok.

Dalok, végeredmény: Csak elképzelni lehet, mekkora sokkot, riadalmat, szemöldökfelszökést váltott ki, amikor az esőzés, a harangzúgás alatt bejöttek Iommi riffjei, aztán Ozzy belekezdett a „What is this that stands before me? / Figure in black which points at me / Turn around quick, and start to run / Find out I’m the chosen one / Oh no” sorokba. Nemcsak az okkult tematika, hanem a súlyos hangzás, a sötét, gonosz hangulat, a misztikus borító is teljesen eltért mindattól, amit addig a közönség zene, még közelebbről, fémzene címen megismert. Értelemszerűen nem tudták, nem tudhatták a muzsikusok, hogy a heavy metal alapjait fektették le, azzal azonban minden bizonnyal tisztában voltak, hogy valami forradalmian újat, addig nem hallottat alkottak meg. A további elemzésbe nem megyek bele, úgyis tudja mindenki, hogy kiről/miről van szó, inkább csak egy-két címet említek meg: The Wizard, N.I.B., Planet Caravan, Electric Funeral, Hand of Doom.

Cél: Szívinfarktust hozni a világra, szembe menni az akkori trenddel, világnézettel (virágok, béke, szeretet, pszichedelia stb.).

Koncertek: Megállás nélkül nyomultak a brit klubokban, hét fellépés erejéig az akkori NSZK-ba is átruccantak, majd július 16-án a tengerentúlon is bemutatkoztak. A többi pedig történelem.

Folytatás: Érdemes ezt taglalni? Persze, hogy nem. Mindenkinek megvan a maga kedvenc Black Sabbath albuma, korszaka – ami engem illet, az összes Ozzy-s és Dio-s anyag, illetve a The Headless Cross.

Hatás, konklúzió: Új zenei stílus fogant meg 1970. február 13-án. Gyakorlatilag az első Black Sabbath albumból és számos utódjából merített mindenki ihletet, aki később zenekaralapításra adta a fejét, a manapság ismert összes metal irányzat ide vezethető vissza. Köszönünk szépen mindent Mr. Osbourne, Mr. Iommi, Mr. Butler és Mr. Ward! További jó egészséget, hosszú életet kívánok önöknek!

About Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*