2017 legjobbjai

Messze van még az év vége, de ahogy hallgatjuk az idei felhozatalt, akár már el is kezdhetjük mérlegelni magunkban, hogy mely albumok kapnak majd helyet 2017-es listánkon. (Most még ne írjátok meg nekünk, majd január elején megy a felhívás, hogy aki szeretné, beküldheti az idei Top 10-et, mi pedig közzétesszük.)

Bár a negyede még hátra van, azért nagyjából már látszik, hogy milyen évet zárunk zeneileg. Dávid Laci szerint jobbat, szerintem valamivel gyengébbet, mint amilyen a tavalyi volt. Ez persze attól is függ, ki milyen irányzatokat favorizál, és azokban éppen milyen volt a termés.

Persze „az év legjobbjai”-t mindig úgy kell érteni: a legjobbak azok közül, amelyeket hallgattunk, amelyeket ismerünk. Én ezekben a napokban kb. 30 idei megjelenésű lemeznél járok. Hogy ez sok vagy kevés? Nyilván van, aki hivatásszerűen teszi magáévá az újdonságokat, és ennek a többszörösével találkozott. Más inkább a régi anyagokra esküszik, és csak elvétve hallgat bele friss anyagokba, mondván, azok meg sem közelítik a 80-as, 90-es évek klasszikusait.

Nézem az idén megjelent albumok listáját, és a már magamévá tett anyagokon túl nem igazán van olyan, amelyik felkeltené az érdeklődésemet. Ha valamelyik kollégám lelkesen ír egy lemezről, meghallgatom: van, amelyik bejön, és van, amelyik kapcsán nagyon nem egyezik az ízlésünk. Persze januárban majd áttanulmányozzuk egymás Top 10-ét, és amelyik album több lajstromban is szerepel, annak kapcsán lehet, hogy utólag pótolnunk kell az elmaradásunkat.

Az eddigi kínálatból nagyjából összeállt a tízes listám. Persze egy-egy lemez befurakodhat még a legjobbak közé, de azért már elég tiszta a kép. Néhány anyaggal viszont bajban vagyok: annyira a metál határterületén mozognak, hogy nehéz összevetni őket az igazán szigorú zenékkel. Ilyen például Rex Brown egyébként kiváló hard rock lemeze vagy a Nine Treasures mongol folk metálja. Persze a döntő kérdés az lesz, mely anyagok tetszettek a legjobban az idei évből, másodlagos, hogy a szellősebb vagy a zúzósabb kategóriába tartoznak.

Mi már javában listázzuk saját favoritjainkat. Javaslom, ti is hallgassátok ilyen füllel 2017 metálalbumait. Nagyon kíváncsi vagyok a közös kedvencekre és az egyéni, „házi” nyertesekre is. Addig is sok remek muzsikát kívánunk nektek!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*