Velük kezdték, mással folytatták

Ebben a cikkben olyan énekeseket szeretnék megemlíteni, akiknek az a sovány vigasz jutott, hogy az ő hangjuk hallható csapatuk bemutatkozó, esetleg az első két-három albumán, majd lapátra tették őket, és az igazán nagy sikert zenekaruk már mással érte el. Persze lehet vitatkozni azon, hogy mi a „nagy siker”: egy ütős bemutatkozás vagy a felfelé ívelő karrier, amely később akár hanyatló szakaszba is juthat.

Paul Baloff (R.I.P.)

Ahol szükséges, megemlítem, bár jelen írás szempontjából másodlagos, hogy ez az énekes később – egy albumra – esetleg még visszatért a zenekar kötelékébe; a lényeg az a lélektani helyzet, hogy „velem kezdték, mással folytatták”, „én vetettem el a magot, és más aratta le a termést”.

Kevésbé van súlya ennek „az első lemez énekese”-státusznak, ha a rá következő albumokon is sűrűn cserélődtek a vokalisták, akiknek így maguknak sem volt alkalmuk sokáig tetszelegni a csapat frontembere szerepében (pl. Annihilator).

Amikor az Iced Earth énekesét még Gene Adams-nek hívták (középen)

Azt is figyelmen kívül hagyom, amikor az első énekessel a csapat nem jutott el a lemezkészítés fázisába, s ezért a vokalista legfeljebb lábjegyzetként szerepel a műfaj történetében. És az is más szituáció, amikor egy hangszeres úgy adja át a mikrofont az újonnan érkező, profi énekesnek, hogy ő maga azt követően is a banda tagja marad (pl. Myrath).

Egy

NEIL TURBIN az Anthrax első, Fistful of Metal című lemezén énekelt. Megjegyeztük a nevét, de a csapat „igazi” énekese mégiscsak Joey Belladonna (és John Bush).

CHARLIE DOMINICI-ről nemrég írtam, a Dream Theater első albumán működött közre.

PAUL BALOFF az Exodus Bonded by Blood lemezének vokalistája, aki később ugyan még visszatért a csapat kötelékébe, ám új stúdióalbum már nem készült vele. Utóda, Steve „Zetro” Souza sem maradt végig a helyén, ám a csapat nemcsak hogy vele lett naggyá, de jelenleg is ő áll a zenekar mikrofonja mögött.

Emlékszik még valaki GENE ADAM-re? Bár az Iced Earth első 6 évében ő volt a csapat énekese, a zenekar mindössze egyetlen albumot jelentetett meg vele.

Az In Flames Mikael Stanne-val
Stanne később, a Dark Tranquillity énekeseként

MIKAEL STANNE az In Flames bemutatkozó anyaga, a Lunar Strain rajongói számára lehet elsősorban ismerős és favorit. A svéd csapat énekese legtöbbünk számára Anders Fridén személyét jelenti.

Tudja valaki, ki az a ROD TYLER? A Symphony X debütalbumának vokalistája, aki egyben technikailag is menedzselte a lemez készítésének folyamatát (hangmérnök, keverés, produkció).

A Karma to Burn-nek mindössze egy albuma van, amely dalainak nagyobbik részében hallható ének, ez pedig nem más, mint az 1997-es bemutatkozó lemez, amelyre William Mecum-ék talán az anyagot kiadó Roadrunner Records nyomására vettek be maguk mellé egy énekest, JAY JAROSZ-t, mert hát „ki a fene lenne kíváncsi egy instrumentális stoner albumra?” A csapat tavaly már a hetedik lemezét adta ki, ezeken – a debütáló korongot leszámítva – csak mutatóban van egy-egy énekes szám.

Johan Längqvist

A fentebb említett szempontok alapján a Candlemass-é határesetnek számít, mert bár JOHAN LÄNGQVIST csupán egyetlen lemezen, a zenekar további sikereit megalapozó Epicus Doomicus Metallicus-on énekelt, őt további öt vokalista követte ezen a poszton.

Kettő

CHUCK MOSLEY négy éven át volt a Faith No More tagja, és a zenekar első két albumán (We Care a Lot, Introduce Yourself) hallható a hangja. Nem mondhatjuk róla, hogy nem hagyott volna nyomot maga után, de a FNM-t azért ma már csak Mike Patton-nal tudjuk elképzelni.

Paul Di’Anno az Iron Maiden élén (középen)…
…és szólóban

Hasonló a helyzet PAUL DI’ANNO és az Iron Maiden esetében is: a bemutatkozó album és a Killers is meghatározó anyag, ám nem a csapat legsikeresebb időszakának alappillérei.

MARK VANDERBILT 7 évet töltött a Kamelot-ban, és az ő ténykedése idején jelent meg a csapat első két albuma. Utódja, Roy Khan 13-at, és a rá következő 7 album fűződik az ő nevéhez.

Amikor még Mark Vanderbilt volt a Kamelot énekese (középen)

DAVID WAYNE-ről nemrégiben írtam a Metal Church kapcsán. Ez is érdekes szituáció, mert a verseny közte, Mike Howe és Ronny Munroe között eddig meglehetősen kiegyenlített volt. Wayne a csapat első két albumát tette naggyá énekével, majd még egy lemezre visszatért. Howe és Munroe is 4-4 Metal Church-albumot jegyez, ráadásul a legtöbb időt, 10 évet David töltötte a zenekarban. Nemcsak korai távozása miatt (R.I.P.), de az időrendiség okán is azt mondhatjuk, hogy elsősorban utódai profitáltak abból a renoméból, amelynek felépítéséhez mindhárman hozzájárultak.

A The Gathering-hez csak a harmadik album készítésének időszakában csatlakozott Anneke van Giersbergen, az ezt megelőző két lemezen egy női és egy férfi énekhangot hallunk (á la Dead Can Dance), ráadásul a bemutatkozó anyaghoz képest már a második albumra is kicserélődtek a vokalisták.

Három

Ki tudja, melyik világhírű zenekar énekese volt ROD EVANS? Úgy van, a Deep Purple-é, ráadásul a csapat első három albumának mindegyike (Shades of Deep Purple, The Book of Taliesyn, Deep Purple) az ő nevéhez köthető. Minthogy Evans már 1969-ben lelépett a színről, és az együttes legnagyobb klasszikusait sem ő énekelte fel, hogy nem csoda, hogy személye gyakorlatilag feledésbe merült.

A Fates Warning John Arch-csal
John Arch és Jim Matheos a közelmúltban

Fates Warning: a JOHN ARCH nevével fémjelzett korszak 5 éven és 3 albumon át tartott. Jó néhány rajongó máig őt tartja a csapat „igazi” énekesének.

Szép indulás volt a Gamma Ray-é, RALF SCHEEPERS nem rossz énekes, büszke lehet arra a három albumra, ami vele készült, Kai Hansen számára azonban valamiért mégis kevés volt az ő személye, kvalitása.

A Gamma Ray még Ralf Scheepers-szel (jobbról a második)

Nem tisztem megítélni, mulasztottak-e valamit azok, akik nem hallották a Panterát TERRY GLAZE énekével? Én sem hallottam, de ez talán nem is olyan nagy baj, ha volt egy olyan felállás, amelyben Phil Anselmo állt a mikrofon mögött.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*