David Wayne (Metal Church)

David Wayne Carnell 1958. január 1-jén, a Washington állambeli Renton-ban látta meg a napvilágot. Később még három öccse született, valamennyien D-betűsek: Doug, Dennis és Darrell. A Metal Church-höz való csatlakozását megelőzően az Egyesült Államok hadseregének harctéri elsősegélynyújtójaként, ápolójaként szolgált, illetve a The Brats nevű csapattal lépett fel bárokban és szabadtéri rendezvényeken.

A Metal Church tagjaként

A Metal Church Blessing in Disguise című albumát méltató cikkemben (augusztus 8.) már írtam arról, hogy az egyes muzsikusok mikor kerültek a csapatba, ahogy arról, hogy David Wayne először a The Dark album megjelenése után két évvel, 1988-ban távozott a zenekarból.

Ezt követően egyszerre több vasat is igyekezett a tűzbe tartani. Elsőként a Lizzy Borden gitárosával, Gene Allen-nel kezdett együtt dolgozni, majd 1988-89 fordulóján a Heathen zenekarral jammelt, de együttműködésüket semmiféle hangfelvétel nem örökítette meg. Az Intrinsic nevű, jelenleg is létező kaliforniai power speed csapatnak állítólag 1987-1989 között volt tagja, de lemez itt sem készült vele.

Végül 1989-ben, mint azt korábban már említettem, a Heretic (Vanderhoof innen hívta át az énekes Mike Howe-t saját együttesébe) hangszereseit maga köré gyűjtve alapította meg zenekarát, a Reverend-et, amely formáció aztán egészen az énekes haláláig, sőt azt követően is aktív maradt. (Wayne állítólag még a Metal Church tagjaként kapta a Reverend becenevet, amit aztán új csapata névadásánál is hasznosított.)

A bandának három nagylemeze, EP formátumban pedig két stúdió- és egy koncertanyaga jelent meg, A World Won’t Miss You című bemutatkozó albumot a leukémiában elhunyt Armored Saint-gitáros, Dave Prichard emlékének ajánlották. A lemezen a Sucidal Tendencies-gitáros Rocky George és a Master of Reality-főnök Chris Goss is vendégszerepel (háttérvokálozik); az ezt követő Play God-ra pedig Wayne-nek állítólag (az annalesekben nem szerepel a neve) nem kisebb nevet sikerült megnyernie ugyanerre a megtisztelő szerepre, mint Juan Garcia-t, az Evil Dead gitárosát.

Fejezetek a Reverend történetéből

A nagy Metal Church reunion-ra 1998-ben került sor, amikor is Wayne visszatért anyazenekara kebelére, és egy évvel később Kurdt Vanderhoof-fal, Kirk Arrington-nal, Duke Erickson-nal és John Marshall-lal összehozta a Masterpeace albumot. Összeborulásuk azonban nem tartott sokáig, amelynek elsődleges oka a lemez kedvezőtlen fogadtatása volt. A kritikák sem magát a csapatot, sem az énekest nem kímélték. Az anyagon állítólag hallatszik, hogy rohamtempóban készült, Wayne-t pedig fakó, fásult hangja miatt kárhoztatták. Vanderhoof le is vonta ebből a szükséges következtetést.

Ahogy az énekes egy későbbi interjúban elmesélte, az európai lemezbemutató turnét követően Vanderhoof és a többiek közölték, hogy a továbbiakban nem akarnak Metal Church-ként együtt zenélni, amivel – szerinte – azt üzenték neki, hogy ha akarja, ő vigye tovább a bandát. Az énekes ezt annyira komolyan gondolta, hogy hamarosan életre hívta saját magáról elnevezett csapatát, a Wayne-t (pontosabban a David Wayne’s Metal Church-öt), amelynek egyetlen albumát nem kevéssé provokatív módon szimplán Metal Church-re keresztelte (2001), nem zavartatva magát attól, hogy egykori zenekarának is jelent már meg – ráadásul az ő közreműködésével – ilyen címmel lemeze. Ebben a csapatban egykori zenésztársa, a gitáros Craig Wells is együtt játszott vele. Wayne csak ezt követően tudta meg, hogy Vanderhoof, mint alapító tag, megtartotta a Metal Church nevet és az ezzel kapcsolatos jogokat.

Ezt megelőzően azonban még, közvetlenül a Masterpiece-es felállás felbomlását követően, Wayne a Warrior együttes gitárosával, Joe Floyd-dal összehozta a ByFist nevű bandát, amely egyetlen EP-t jelentetett meg, Adrenalin címmel. Közben a Reverend is újjáéledt, és 2001-ben megjelentette az A Gathering of Demos EP-t. Ráadásul még javában tartott a David Wayne’s Metal Church-ös kaland, amikor 2003 végén az énekes egy újabb „csónakot is a vízre lökött”, a Bastardsun-t, amelyet a Cradle of Filth gitárosával, Stuart Antsis-szal ácsolt.

2004 decemberében Wayne autóbalesetet szenvedett. Teste fejjel előre nekicsapódott a szélvédőnek, és a lábai is súlyosan megsérültek. Mielőtt még teljesen felépült volna sérüléseiből, a számára előírt ágynyugalomra fittyet hányva 2005 márciusában fellépett a Texas Metal Health elnevezésű jótékonysági koncerten, amelyet a Leukémia és Limfóma Társaság támogatása céljából szerveztek. Az előadás alatt a lábsérülései felszakadtak, ő pedig eszméletét vesztette a színpadon. Miután magához tért, a földön fekve énekelt tovább. A koncertet követően léptek fel nála azok a komplikációk, amelyek végül a távozásához vezettek.

Wayne 47 éves korában, 2005. május 10-én hunyt el otthonában, a Washington államban található Tacomában. Halálát konkrétan az autóbaleset során szerzett sérülésének elfertőződése, elüszkösödése okozta. Az ugyancsak Washington állambeli Vancouverben helyezték örök nyugalomra. A sírjánál lánya, Tonya Lee mondott beszédet.

2002-ben, csapata hollandiai turnéján

A klasszikus The Dark album megjelenésének 20. évfordulóján, 2006-ban jelent meg a Metal Church nyolcadik nagylemeze, amely valószínűleg nem véletlenül kapta A Light in the Dark címet. A csapat erre újra felvette egyik legsikeresebb dalát, a Watch the Children Pray-t, amelyet Vanderhoof David Wayne emlékének ajánlott.

A Reverend egészen 2010-ig kitartott, ezzel is ápolva Wayne emlékét. A csapat élén ezen időszak alatt több énekes váltotta egymást, a legelsőt Eric Wayne-nek hívták…

A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*