Craig Wells és Duke Erickson (Metal Church)

Már a David Wayne Metal Church-öt követő életútját bemutató történetben is írtam arról, hogy a csapat – első ízben – 1995-ben oszlott fel. A tagok szétszéledtek, az énekes megalapította a Reverend-et, a gitáros Kurdt Vanderhoof pedig saját magáról elnevezett csapatát.

Az újbóli közeledés 1998-ban indult meg, amikor a klasszikus felállás, vagyis Wayne, Vanderhoof, Craig Wells gitáros, Duke Erickson bőgős és Kirk Arrington dobos – 1986-os koncertfelvételekből – összerakta az együttes első hivatalos élő albumát, amely a fantáziadús Live címet kapta. A zenészek a stúdiómunkálatok során úgy döntöttek, hogy ismét mozgásba hozzák a csapat szekerét, sőt, egy újabb albumot is megjelentetnek.

Craig Wells és David Wayne

CRAIG WELLS

Craig Wells végül nem tudott a többiekkel tartani, a felesége ugyanis gyereket várt, a gitáros pedig a családot tette az első helyre. Kurdt-ék egy kipróbált muzsikussal pótolták őt: azt a John Marshall-t hívták vissza, aki a banda utolsó három stúdióalbumán „helyettesítette” az önként háttérbe húzódó Vanderhoof-ot.

Hogy Wells-nél maradjunk, az 1963-as születésű gitárost – miután már túl volt a gyermekágyas időszakon, a Metal Church pedig a viszonylag rövidre sikerült együtt-muzsikáláson – David Wayne invitálta meg szólócsapatába, amelynek első albumára, a 2001-es Metal Church-re Craig ugyan nem írt dalokat, a lemezre viszont ő játszotta fel a gitársávokat.

Mike Howe és Craig Wells

Wells egy későbbi interjúban elárulta, a Metal Church-ből való távozásának legfőbb oka – 1998-ban – a bandán belüli jövőkép hiánya volt: „Én úgy gondoltam, hogy ha úgy döntünk, hogy készítünk egy új albumot, akkor az újra beindítja, be kell, hogy indítsa a lendkereket, ami újabb turnékat és remélhetően lemezek sorát fogja eredményezni. Ha egyszer nekivágunk, akkor nem fordulunk vissza. De a többiek nem így gondolták: egy tesztlemezt akartak készíteni, és megnézni, milyen hatást vált ki a rajongókból, és az alapján eldönteni, hogy folytatjuk vagy nem. Úgy éreztem, hogy keresztúthoz érkeztünk, ahol el kell dönteni, a családunkat helyezzük a közös munka elé vagy fordítva. És mivel a többiek egyelőre nem akarták kimondani a végső szót, én meghoztam a magam döntését.”

Craig később soha egyetlen másik csapathoz sem csatlakozott. „Miért tettem volna? – mondta – A Metal Church volt karrierem legnagyobb adománya, megmutattuk, mit tudunk – ki kívánhat ennél többet?. A mai napig derűsen tekintek vissza arra az időszakra.”

A gitáros feleségével, Kim Lockhart-Wells-szel

Wells azt is elárulta, hogy otthon, a maga szórakoztatására még gitározgat néha. A LinkedIn-profiljából tudható, hogy a Metal Church-öt követően, egészen az ezredfordulóig hajóácsként dolgozott, ezután nyergelt át a hangmérnökségre, ami ugye mégiscsak közelebb áll a korábbi tevékenységéhez, és jelenleg a houstoni székhelyű Disney ABC Television Group-nál dolgozik.

Ám hogy a zeneiparnak sem fordított végképp hátat, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 2006-ban Nápolyban alakult, onnan tavaly az Egyesült Államokba költözött power/thrash kvartett, a Savior from Anger legutóbbi albumán, a 2016-os Temple of Judgment-en az ő játéka is hallható.

DUKE ERICKSON

Erickson és Kirk Arrington
A Metal Church 1992-ben, Duke esküvőjén

Az 1964-es születésű basszusgitáros, Duke Erickson az 1998-ban újjáalakult zenekar Masterpiece albumon játszott utoljára. Az egykori tagok közül azóta róla lehet a legkevesebbet tudni, gyakorlatilag semmit. Az internetes lexikonok csupán a Metal Church előtti csapatáról, a The Lewd-ről emlékeznek meg. David Wayne halálát követően Duke is megszólalt, részvétét nyilvánította és felidézte a régi időket. A Facebook-on fent van, onnan tudom, hogy tisztes polgári életet él, a feleségét Veronicának, a fiát pedig Andrew-nak hívják, a szabadidejében horgászik, kerékpározik és a feleségével utazgat a világban.

Jerry, Duke és Andrew Erickson
A nagy ho-ho-horgász (Erickson)

Egyetlen érdekességet találtam még: az alternatív rockot játszó Garbage basszusgitárosát Duke Erikson-nak hívják, ő viszont 1951-ben született és „c” nélkül írja a nevét…

A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*