„Valami olyat akarunk adni a rajongóinknak, amit biztos, hogy még nem birtokolnak”

Beszélgetés André Olbrich-hal, a Blind Guardian gitárosával – 2. rész

Novák Norbert: A szövegeitekben továbbra is hűek maradtok a fantáziavilágotokhoz? Vagy valamikor a közeljövőben terveztek valamiféle kritikus szembesülést is a valósággal?

André: Mint zenekar, nem akarunk tudatosan megnyilvánulni politikailag. 1987-ben fantasy témákról éneklő csapatként indultunk, és továbbra sem szeretnénk bármit is az embereknek szájába rágni. Ezzel együtt azt gondolom, hogy sok olyan dolog van a szövegeinkben, amelyről el lehet gondolkodni. Mi az embereket más világokba akarjuk elrepíteni, és azt szeretnénk, ha elengednék magukat, elfelejtenék a mindennapok stresszét és szórakoznának. A muzsikánkkal egy fantáziavilágot szeretnénk a fejükben életre kelteni, ami mint egy filmzene, vezeti őket keresztül ezen a világon.

Novák Norbert: Magánemberként azért biztos van véleményetek, például a politikáról.

André: Persze, hogy van.

Novák Norbert: Beszélgettek is erről a zenekaron belül, vagy az ilyen témákat mellőzitek a találkozások során?

André: Természetesen nagyon sok témáról, így politikáról is beszélünk a zenekaron belül. Mi is emberek vagyunk, akik aktívan jelen vannak az életben, ha-ha! Még ha néha-néha el is menekülünk a saját zenei világunkba, ez nem jelenti azt, hogy függetleníteni tudnánk magunkat a valós történésektől. Azt mondanám, hogy politikailag igen érdeklődők vagyunk, de a véleményünket megtartjuk a zenekaron belül.

Novák Norbert: Ezzel a hozzáállással nem vagytok egyedül, hiszen sok sikeres zenekar, mint például a Metallica sem akarja szellőztetni a politikával kapcsolatos véleményét, nehogy megzavarja ezzel a rajongóit. Nem akarja szétválasztani a közönségét, és vevőrétegeket elűzni.

André: Ezt mi is ugyanígy gondoljuk.

Novák Norbert: Tehát simán csak művészetről beszélünk.

André: Igen, a zenében elsősorban érzelmekről van szó, és ez maga a művészet lényege. Mi is megpróbálunk érzelmeket kelteni. Ha egy szomorú dalt írsz, azzal szomorúvá akarod tenni a hallgatót, ha pedig vidám dalt, akkor vidámmá. Természetesen a szöveget is előtérbe lehet helyezni, de mi mindig is a dallamvezetést tartottuk fontosabbnak. Úgy gondolom, azzal is sok mindent el lehet mondani.

Novák Norbert: Mikorra várható tőletek az újabb sorlemez? Vannak már erre vonatkozó terveitek?

André: Igen, vannak. Jelenleg is szorgalmasan stúdiózunk, ugyanis már sok éve egy szimfonikus albumon dolgozunk, ami azt jelenti, hogy nem hallható benne metal zenekar, hanem tényleg csak szimfonikusok és Hansi éneke, valamint sok-sok kórus. Ezt az albumot az elkövetkező időszakban készítjük el, és reméljük, hogy a jövő év végén meg is jelenik.

Novák Norbert: Miről fog szólni a lemez?

André: Egy összefüggő sztorit beszél majd el, Markus Heitz egyik regénye alapján, amit az író külön ehhez a lemezünkhöz készített. Négy éve dolgozunk együtt, mindenekelőtt Hansi ápol vele szoros munkakapcsolatot. Még nem sokat árulhatok el róla, annyit viszont igen, hogy egy igen érdekes produktumról van szó. Párhuzamként a Nightfall in Middle-Earth című lemezünket említhetném, amin a dalok között szintén sok összekötő szöveg volt, párbeszédek és jelenetek, amelyeket mint egy rádiójátékot rendeztünk meg, annak érdekében, hogy a történetet még jobban elmélyítsük. A most készülő albumnál is hasonlóan fogunk eljárni. Talán egy komplett rádiójáték is készül majd belőle, amelyet a lemezhez fogunk mellékelni. Mindenesetre nagyon igényes munka lesz, és egy vastag könyv is jár majd hozzá.

Novák Norbert: Ez úgy hangzik, mint egy dupla lemez.

André: Nem tervezünk dupla lemezt, ahhoz túl időigényes a szimfonikusokkal való munka. De azt már most mondhatom, hogy az album játékideje túl fogja lépni az egy órát.

Novák Norbert: Terveztek újabb Európa-turnét? Ha igen, azon belül különleges fellépéseket Németországban?

André: Európai turnéra csak a következő sorlemez után indulunk, ami azt jelenti, hogy sem 2018-ban, sem 2019-ben nem fogunk koncertezni. Ezen a nyáron játsszuk az utolsó bulikat, amivel le is zárjuk a kétéves Red Mirror-turnét. Ahogy említettem, ezt követően jelentetjük meg a szimfonikus anyagot, de ezzel egyidejűleg már a következő metal albumunkon is dolgozunk, amely valószínűleg 2020-ban jelenik majd meg. Úgyhogy abban az évben indul a következő turnénk is.

Novák Norbert: Jó hosszú távú terveitek vannak.

André: Másképp nem megy. Négyéves ciklusokban gondolkodunk, minden negyedik évben jelentkezünk újabb stúdiólemezzel. Mivel a kontinensturnéink és a világkörüli koncertsorozatok együttesen legalább másfél évig tartanak, ezt másként nem is lehetne megoldani.

Novák Norbert: Akkor, gondolom, már jó ideje magából a zenélésből is megéltek.

André: Tulajdonképpen már 1987 óta.

Novák Norbert: Nem rossz. Mikor játszottatok utoljára Magyarországon?

André: Húúú, de jót kérdezel! Ha jól emlékszem, akkor 2015-ben, de ha nem abban az évben, akkor talán 2011-ben, ha-ha! (A csapat ez év augusztus 2-án a székesfehérvári FEZEN Fesztiválon is fellép – a szerk.)

Novák Norbert: A lemezeiteket elsősorban magatoknak írjátok, vagy közben a rajongók elvárásaira is gondoltok? Végül is minden nagyobb zenekar belőlük él meg…

André: Soha nem akartam megfelelni mások elvárásainak, teljesen kontraproduktív dolog lenne. Mint zenész, szeretném a saját vízióimat megvalósítani, ami egoizmusnak tűnhet, ám mivel azt csinálom, ami nekem tetszik, remélem, hogy ez mások tetszését is elnyeri majd. Ez idáig működött a dolog, jóllehet, amikor egy kicsit jobban eltávolodtunk attól, amit vártak tőlünk, az embereknek egy kis időre volt szükségük ahhoz, hogy megbarátkozzanak az új iránnyal. De a rajongóink mára megtanulták kezelni ezt a helyzetet. 10-15 évvel ezelőtt még utáltak bennünket azért, mert egyre jobban eltávolodunk a sima speed metaltól, ám a rajongóink ma már értékelik az ilyen irányú bátorságunkat. Azokat a zenekarokat, akik újra és újra ugyanazt az anyagot készítik el, sokkal inkább tartják unalmasnak.

Novák Norbert: Többféle művészi elképzelés is létezik, mint például az AC/DC-nél, akik ősidők óta ugyanazzal a muzsikával rukkolnak elő, amivel mégis minden alkalommal sikert aratnak. Ezeknek a zenekaroknak is több millió rajongójuk van. És persze vannak a zenéjüket árnyalatról árnyalatra változató együttesek, például az Iron Maiden. Akármelyik irányvonalról is van szó, a lényeg, hogy a zenekar felvállalja az elképzeléseit, és kiálljon mellette.

André: Pontosan! Nem szeretném rossznak beállítani, amit mások tesznek. Isten ments! Az AC/DC-t úgy, ahogy van, szuper csapatnak tartom.

Novák Norbert: Értem, hogy mire gondolsz: hogy ez a te utad, amin haladni szeretnél.

André: Igen, mi ezt a másik utat szeretnénk járni. Sokfélék vagyunk: akadnak, akiknek a magánéletben is állandóan változásra van szükségük, ezért mindig továbblépnek. Másoknál viszont semminek nem szabad megváltoznia, mert ha ez megtörténik, akkor válságba kerülnek. A zenében is mindenki más elképzelések alapján alkot és játszik, amit nagyon jó dolognak tartok. Ebből él a színtér.

Novák Norbert: Miért éppen a Nuclear Blast-nál vagytok? Mik az előnyei más kiadókkal szemben? Nagyobb céggel is köthettetek volna szerződést?

André: Éppen most hosszabbítottuk meg velük a szerződésünket. Amikor kontraktus nélkül voltunk, tulajdonképpen mindegyik cégtől, amelyik manapság még létezik, kaptunk ajánlatot, ha-ha! Végül azért döntöttünk a Nuclear Blast mellett, mert ők kifejezetten a metalra specializálódtak, és így nagyon dominánsak ebben a szektorban. Azáltal, hogy a cég egy igen széles zenekari spektrumot tud felmutatni, arra is megvan a lehetősége, hogy külföldön is hangsúlyosan legyen jelen. Mi különben is egy olyan zenekar vagyunk, amelyik a hosszú távú kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. Kezdetben, úgy emlékszem, 13 évig a Virgin-nél voltunk. Utána időtlen időkig az EMI-jal volt szerződésünk. Nagyon elégedettek voltunk a munkájukkal, aztán egyszer csak lehúzták a rolót. De túl sok producerrel sem dolgoztunk, és a gyakori személycserék sem jellemzők ránk. Hiszünk abban, hogy az embereknek és a kapcsolatoknak is időre van szükségük a fejlődéshez, és csúcsteljesítményt csak olyanokkal lehet elérni, akikkel jól tudunk együtt játszani, mégpedig azért, mert kívülről-belülről ismerjük egymást.

Novák Norbert: Jogilag kiismeritek magatokat a szerződésekben? Sok zenekar eufórikus állapotban írja alá a papírokat, és később meg van lepődve, hogy mi történik (vagy mi nem történik) vele.

André: Azt gondolom, hogy a legelső szerződéstől kezdve jól álltunk a dologhoz, mivel közvetlenül mi írtuk alá a dokumentumot. Ehhez annyit kell tudni, hogy Hansi és én közgazdasági főiskolára jártunk, és ott ismerkedtünk össze, ha-ha! Ennek megfelelően kezdettől fogva saját ügyvéddel dolgozunk, és a szerződéseket mindig saját magunkra szabatjuk. Azt gondolom, alig van zenekar rajtunk kívül, aki jogilag olyan mértékben kontrollálni a saját ügyeit, mint mi. Üzletileg évek óta mi magunk szervezzük a turnéinkat, egy megbízható munkatársunk segítségével, aki 1991 óta dolgozik velünk. Körülbelül ugyanakkortól működünk együtt az EMP nevű merchandising céggel is. Tehát ezen a téren is hosszú távú közös munka folyik, és baráti kapcsolat uralkodik. A saját stúdiónkat is elég korán felépítettük, így a lemezeink készítésével kapcsolatos munkálatok már jó ideje ott zajlanak.

Novák Norbert: Ha ilyen, úgynevezett nagyobb szerződésetek van a Nuclear Blast-tal, mi motivál benneteket, hogy ilyen kisebb interjúkat is adjatok? Ki javasolta ezt nektek?

André: Ezt a kedves Marcus (M. Wosgien, aki a Nuclear Blast-nál a csapat ügyeiért felelős – a szerk.) intézi, akiben teljes mértékben megbízom. Ő pontosan tudja, hogy kinek kell interjút adnunk és kinek nem. Téged pedig ismerünk, ha-ha!

Novák Norbert: A részemről ennyi lett volna az interjú. Te szeretnél még valamit mondani zárszóként?

André: Nem, teljes mértékben elégedett vagyok, ha-ha! A rajongóinknak talán annyit üzennék, hogy aki szeretne még látni bennünket élőben, annak ezen a nyáron van rá esélye. Utána 2 évig koncertszünetet tartunk!

Novák Norbert: André, nagyon szépen köszönöm ezt a beszélgetést!

André: Neked is köszönet ezért a kellemes interjúért! További szép estét kívánok!

A szerző: Novák Norbert 56 Articles
A ’80-as évek gitárzenéin nőtt fel, amikért a mai napig is rajong. Jelenleg a német The-Pit.de-nél, Way Up-nál és Rock Times-nál dolgozik, mint fotós és újságíró. Főállásban nyelvészeti területen tevékenykedik Németországban.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*