Peter Burtz (Steeler)

A Steeler nevű zenekar a ’80-as évek német heavy metal színterének egyik prominens képviselője volt. Bár csupán 1983-88 között léteztek, és mindössze négy nagylemezzel ajándékozták meg a világot, a Rulin’ the Earth és a Strike Back mindenképpen a műfaj emlékezetes alkotásai közé tartozik.

A Steeler énekeseként (a kép jobb szélén)

A csapat elődjét 1981-ben, még Sinner néven alapította Axel Rudi Pell gitáros és Volker Krawczak basszusgitáros. A bochumi zenekar 1983-ban változtatta a nevét Steeler-re, és abban az évben lépett a színre Thomas Eder gitáros mellett az énekes Peter Burtz is. (A dobos Jan Yildiral pedig egy évvel később csatlakozott hozzájuk. Érdekesség, hogy Burtz és Yildiral már korábban is játszottak együtt, abban az Avenger nevű csapatban, amely később Rage néven vált híressé.) Volker Krawczak-ot leszámítva, akit 1985-ben Roland Hag váltott, ez a felállás vitte végig a zenekart egészen az 1988-as feloszlásig (Pell és Yildiral távozását követően történtek még próbálkozások a csapat életben tartására, de az már a felejthető időszak kategóriájába tartozik.).

A német Metal Hammer főszerkesztőjeként

Bár az 1965-ös születésű Burtz ezt követően lemondott a további énekesi babérokról, nem hagyta ott a zeneipart. 1984-ben tagja volt a német Metal Hammer magazin alapító csapatának, így nem meglepő, hogy 1989-től 1991 végéig ő töltötte be a lap főszerkesztői posztját. 1992-től az EMI Electrola lemezkiadónál dolgozott mint A&R igazgató, s ebben a beosztásában olyan zenekarokat szerződtetett, mint a Fury in the Slaughterhouse vagy a Paradise Lost. 1995-től az EMI alvállalatát, a Spin Records-ot vezette, amely többiek között a Beastie Boys-t és a Foo Fighters-t támogatta a német piacon. 1997-ben ő lett az EMI németországi vezérigazgatója, két évvel később viszont otthagyta a lemezcéget, és a parodista Elmar Brandt-tal közösen elindította a Gerd Show-t, amely egy Németország-szerte sugárzott, rendkívül népszerű rádiós comedy-műsor volt. Mindemellett máig ő a világszerte sikeres Schnappi gyermekprojekt vezetője.

2005: újra együtt a csapat (Thomas Eder, Roland Hag, Peter Burtz, Jan Yildiral ésAxel Rudi Pell

Egykori zenekarának tagjaihoz hasonlóan, természetesen ő sem hagyhatta ki a lehetőséget, hogy – mondhatni, a Steeler első albuma megjelenésének 30. évfordulója apropóján – eleget tegyen a 2014-es Bang Your Head fesztivál szervezői, pontosabban gitáros kollégája, Axel Rudi Pell meghívásának. A csapat 2014. július 11-én, több mint negyed évszázad kihagyást követően, a klasszikus felállásban (Krawczak és Hag is jelen volt) lépett újra színpadra, és a nagyszabású „Axel Rudi Pell és barátai” produkció első blokkjában nyomott el a csaknem 20 ezer fős közönség előtt négy Steeler-nótát, a Call Her Princess-t, a Night After Night-ot, a Rockin’ the City-t és az Undercover Animal-t.

Folytatásról azóta nem esett szó, de ilyen alkalmi fellépések természetesen előfordulhatnak még a jövőben.

A Steeler (Burtz és Pell) a 2014-es Bang Your Head fesztiválon
A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

1 Trackback / Pingback

  1. Steeler: Steeler (1984) – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*