Massacre: Europe and Beyond – Live in Germany Aladin, Bréma – 1991. október 6.

Nem hiszem, hogy ’91-ben volt olyan death metal fanatikus, akit a From Beyond album hidegen hagyott volna. Annak a kornak a terméke, amikor a death metal abszolút a csúcsra járt, egymás után jelentek meg a műfajt definiáló klasszikusok, úgy is mint az Unquestionable Presence, a Human, a Butchered at Birth, a Warmaster, a Death Shall Rise, a Like an Everflowing Stream és a sort még holnap reggelig folytathatnám.

A Massacre From Beyond-ja félig-meddig debütálásnak tekinthető, mivel a dalok többsége ’85-’87 táján íródott. (Mellékszál: hivatalosan a The Second Coming-ot szánták a bemutatkozó anyaguknak, amelyet az „újjáalakult” zenekar – amely két évig, ’87-’89 között inaktívak volt – elküldött az Earache-nek, de a kiadó ragaszkodott a Terry Butler basszusgitáros és Bill Andrews dobos alkotta ritmusszekcióhoz, így az anyag a fiókban landolt.)

Kortársaihoz viszonyítva a Massacre egy csont egyszerű témákból építkező, pőre death metal albumot adott ki, de az anyag fogóssága, brutalitása révén szinte magához láncolja a hallgatót. Dawn of Eternity, Succubus, Chamber of Ages, Symbolic Immortality – szükséges ezekhez a dalokhoz bármit is hozzáfűzni?

Ez a kalózfelvétel a banda Európa-turnéjának brémai állomásán készült, az érdekessége pedig az, hogy Rick Rozz mellett egy másik gitáros, Steve Swanson is pengetett. Értelemszerűen a program a mesterműre épül, de két számot, a címadó tételt és a Plains of Insanity-t már a ’92-es Inhuman Condition EP-ről is elővezettek. (Utóbbi dalt a borítón Reigns of Insanity-ként tüntették fel.) Kifejezetten élvezhető az anyag, jól és töményen szól a banda, a nóták pedig minden idők legkiválóbb, legjobb death metal szerzeményei közé tartoznak, amelyeket mind a mai napig nagyon nehéz felülmúlni.

Aaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrgggggggggggggghhhhhhhhhh!

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*