Agent Steel: Swarm Over London Live at the Hammersmith Odeon, London – 1987. június 20.

Mire az Agent Steel befejezte az Unstoppable Force felvételeit, a zenekar gyakorlatilag nem létezett. Jobban mondva egy igen felforgatott formában, ugyanis az eredeti tagságból csak John Cyriis énekes és Chuck Profus dobos maradT meg hírmondónak. Ekkor már a floridai Tampában „állomásoztak”, így, hogy a felállást kompletté tegyék, új tagokat kellett toborozniuk. A gitárosi feladatokat Jay Weslord és James Murphy vették át, a basszusgitáros pozícióját pedig Richard Bateman töltötte be.

Az alaposan megváltozott tagságú zenekar ’87 tavaszán indult Európa-turnéra a Nuclear Assault társaságában, amely – a személycserék, valamint a kiadóval vívott harcok ellenére – nagyon sikeres lett. Ennek a körútnak az utolsó állomásán (amelyen az Onslaught volt a nyitóbanda) rögzítették ezt az anyagot. Agent Steel-rajongóknak egyenesen kötelező a felvétel, mert nemcsak maga a koncert a vonzó, hanem bónusz gyanánt három demós nóta is felkerült a lemezre, köztük a Taken by Force a ’83-as Sceptre demóról.

Ami a koncertet illeti, nem érdemes a nótákról bármit is mondani, mert nem lehet: az Unstoppable Force, a Guilty as Charged, az Indestructive vagy az Evil Eye, Evil Minds a klasszikus heavy metal alapjain nyugvó, dallamos speed/thrash iskolapéldái, felülmúlhatatlan klasszikusai. Azt viszont mindenképpen megjegyzem, hogy a műsorban terítékre került egy, az Agent Steel-albumokon sohasem szereplő tétel, a The Unexpected.

Cyriis hangja élőben is tarol, kétségtelen, hogy minden idők egyik legnagyobb (hatású) metal frontembere, énekese. Murphy és Weslord hitelesen tolmácsolja a Garcia/Versailles (illetve Garcia/Kilfelt) páros gitártémáit. A hangzás abszolút kielégítő, átjön, hogy az Odeon publikuma egy forró hangulatú Agent Steel buli szem- és fültanúja volt. Az Agent Steel-kollekció kizárólag ezzel a kiadvánnyal (és/vagy a VHS-en is megjelent videóverzióval) teljes.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*