Condor: Unstoppable Power (2017)

Azt olvastam erről a 2009-ben alakult norvég (Kolbotn, Akershus) együttesről, hogy városuk thrash egyesülésének/szövetségének a tagja, olyan bandákkal együtt, mint a Darkthrone, az Infernö, a Repellent, a Nekromantheon és az Obliteration. Ebből már simán ki lehet következtetni, hogy milyen muzsikát produkálnak; feltételezem, egy olyan baráti társaságról van szó, amelyik él-hal az old school thrash metalért, és szívügyének tekinti a ’80-as évek zenei világának ápolását.

A ránézésre alig több, mint húszéves gyerekek elképesztő hiteleséggel és alázattal kínálják a korai Sodom, Destruction, Kreator hatását magán viselő zenét, ilyetén akár be is másolhatnám ide az Antichrist-ról leírtakat. Amennyiben hazai pályán, tehát Norvégiánál maradunk, akkor a honfitárs, szintén zseniális Deathhammer-rel állíthatók párhuzamba. Egy demót (Facing the First Winter – 2010), egy EP-t (Speedwagon – 2011), debütálásukat (Condor – 2013) és egy, a szintén norvég Töxic Death-tel közös split anyagot (Victims of Burning Death – 2014) követően adták ki idén második erődemonstrációjukat. (Megjegyzem, a tagok egyéb formációkban, például a Black Magic-ben, a Mion’s Hill-ben és a Gouge-ban is érdekeltek.)

Mind a lemezborító, mind a cím önmagáért beszél, és az az igazság, hogy sok okosságot én magam sem tudnék hozzáfűzni a hallottakhoz. A fegyverropogással, harci zajokkal kezdődő Embraced by the Evil-től az utolsó Horrifier-rel bezárólag (az anyagon a megosztott kislemezen hallható Chained Victims is szerepel) gyakorlatilag egy hatalmas pusztítás, gyalu a korong, egy perc pihenőt sem engedélyeznek a hallgatónak. Megállás nélkül zúdítja nyakunkba a kíméletlen riffeket, a rövid, vijjogó szólókat Magnus Garathun gitáros, fékevesztett módon kalapál Øyvind Kvam dobos, a basszusgitárosi teendőket ellátó Christoffer Bråthen pedig gyűlölettől fröcsögő hangon tolmácsolja mondanivalóját. A megszólalást tekintve ezen album esetében sem éri csalódás a thrashereket, atom módon szól a Berserker Ninja stúdióban rögzített és kevert korong.

Remélem, hogy ez a tendencia még folytatódik az év folyamán és jövőre is, hiszen egy egész sor tehetséges, fiatal old school thrash zenekar dolgozik Norvégiában; a cikkben már említetteken kívül az Infant Death-re hívom még fel mindenki figyelmét. Sanszos, hogy a Condor és az Antichrist is az év végi listám élmezőnyében landolnak majd a végelszámolásnál.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*