Az Ayreon The Source című albumának (2017) sztorija

A The Source az Ayreon kilencedik stúdióalbuma. Ahogy a progresszív metalban utazó Arjen Anthony Lucassen valamennyi rockoperája, ez is konceptlemez. Az ez év április 28-án megjelent anyag valamennyi karakterét más és más énekes alakítja. Ellentétben a csapat legutóbbi albumával, a The Theory of Everything-gel, ez a lemez visszatér a science fiction világába és az Ayreon-történetciklushoz.

A The Source az Ayreon-saga középpontjában álló „idegen” faj eredettörténetét meséli el. Az album ezáltal a kettővel ezelőtt megjelent 01011001 lemezen elmesélt történet előzményeként fogható fel. Az agyag négy nagy fejezetre oszlik, amelyeket az alkotó Krónikáknak nevez, s amelyeket a Történész (James LaBrie – Dream Theater) írt és idéz fel az egyes részek elején.

További főszereplők:

Elnök: Russell Allen (Symphony X)
Tanácsadó: Simone Simons (Epica)
Az ellenzék vezére: Tommy Karevik (Kamelot, Seventh Wonder)
Kapitány: Tobias Sammet (Edguy, Avantasia)
Csillagász: Hansi Kürsch (Blind Guardian)
Diplomata: Michael Eriksen (Circus Maximus)
Próféta: Nils K. Rue (Pagan’s Mind)
Vegyész: Tommy Rogers (Between the Buried and Me)
TH-1 (robot): Mike Mills (Toehider)
Biológus: Floor Jansen (Nightwish)
Pap: Zaher Zorgati (Myrath)

1. Krónika: A Keret

A történet a távoli múltban kezdődik, az Androméda-galaxis Alfa nevű bolygóján, amelyet az emberiség ősei népesítenek be. Az Elnök (Russell Allen) – Az ellenzéki vezető (Tommy Karevik) minden tiltakozása ellenére – egy Keret nevű óriás számítógépnek teljhatalmat ad a bolygó felett, remélve, hogy az majd úrrá lesz a látszólag leküzdhetetlen ökológiai és politikai konfliktusokon. A szuperszámítógép azonban, amelynek intelligenciája messze felülmúlja az alfaiakét, úgy dönt, hogy az egyetlen lehetséges megoldás az emberiség elpusztítása.

Ezt megtudva a lakosság kétségbeesik, az Elnök pedig belátja, hogy hibázott (The Day That the World Breaks Down). Egyesek viszont, köztük a Tanácsadó (Simone Simons) és a Diplomata (Michael Eriksen) hisznek abban, hogy van esély a megmenekülésre; akárcsak a Kapitány (Tobias Sammet), aki felajánlja, hogy Starblade nevű űrhajóján átszállítja az alfaiak egy kis csoportját egy új világba, ahol azok újrakezdhetik életüket, és ezáltal a faj is fennmaradhat.

A Próféta (Nils K. Rue) megjósolja, hogy sikerrel jár majd a küldetés, látomásában ugyanakkor egy gépektől nyüzsgő tengert és egy titokzatos kastélyt is vizionál (Sea of Machines). Az alfaiak végül arra a szomorú következtetésre jutnak, hogy nem áll módjukban megmenteni jelenlegi bolygójukat (Everybody Dies).

2. Krónika: A tíz kiválasztott

Ezt követően képességei alapján kiválasztják azt a tíz embert, akik elhagyhatják a bolygót a Starblade fedélzetén. Velük tart egy robot is, a TH-1 (Mike Mills), aki hű maradt az emberiséghez, és kész segíteni a túlélőket. A kiszemelt úti cél a távoli Sirrah nevű csillag, annak is az egyik, jórészt vízzel borított bolygója (Star of Sirrah).

Miközben elkezdődik a bolygó apokaliptikus pusztulása, a távozók fájdalmas búcsút vesznek otthon maradó szeretteiktől (All That Was). A hatalmas káosz közepette kis híján ők is porrá lesznek, végül egy csoda vezeti el őket az űrhajóhoz (Run! Apocalypse! Run!). Miközben felkészülnek az indulásra, elárasztja őket az amiatt érzett bűntudat és a szomorúság, hogy míg nekik megadatott az esély a túlélésre, a világuk, amelyet maguk mögött hagynak, elpusztul (Condemned to Live).

3. Krónika: Az átköltözés

Miután sikerült elmenekülniük az Alfáról, a túlélők vérébe egy, a Vegyész (Tommy Rogers) által előállított anyagot fecskendeznek be. Ez a Folyékony Örökkévalóság, amelyre legtöbbször Forrásként, Eredetként hivatkoznak, és amely képessé teszi őket arra, hogy a víz alatt éljenek (hiszen a világ, ahová tartanak, teljes egészében vízi élettér) és telepátia útján kommunikáljanak egymással. A drog egyúttal az életüket is drasztikus mértékben megnyújtja, virtuálisan halhatatlanná teszi őket. A sokéves utazás idejére felfüggesztik aktív életfunkcióikat (Aquatic Race), és ebben az állapotukban a rájuk váró, gyönyörű világról álmodnak (The Dream Dissolves).

Az egykori alfaiak csak akkor ébrednek fel újra, amikor elérik a Sirrah naprendszerét. Kezdetben szomorkodnak, hogy véget ért a hosszú, boldog lebegésben töltött utazás (Deathcry of a Race), ugyanakkor a remény is eltölti őket, amikor megpillantják új világukat (Into the Ocean).

4. Krónika: Az újjászületés

Az emberek és a TH-1 robot elkezdik felépíteni új otthonukat, amelyet az Álmok Öblének neveznek el, és leköltöznek a víz alá, hiszen a Sirrah sugarai halálos veszélyt jelentenek rájuk nézve. Egyesek aggódnak a jövő miatt, mások bizakodók. A Próféta közli velük, hogy az emberi faj fennmarad ugyan, de a jövő, amely rájuk vár, meglehetősen sötét (Bay of Dreams). A telepatikus kommunikációnak köszönhetően a túlélők most sokkal egységesebbnek érzik magukat, mint előtte bármikor, és elhatározzák, hogy bolygójukat Y-nek nevezik el (Planet Y Is Alive!).

A Forrás egyik mellékhatásaként ellazulnak, megnyugodnak, lépésről lépésre elfelejtik a múltjukat, az Alfán töltött éveket. Boldogan hagyják, hogy történjenek velük a dolgok (The Source Will Flow), és miután a bűntudat és a szomorúság is kimosódott belőlük, sokkal fényesebben látják a jövőt (Journey to Forever). Persze továbbra is vannak kételyeik: attól félnek, hogy megismétlik a múltban elkövetett hibáikat, hogy a Forrás megváltoztatja az elméjüket, aminek következtében elveszítik emberi mivoltukat. A próféta is megerősíti ezt az aggodalmukat, amikor is kijelenti, hogy a szellemük valóban ki fog üresedni, ám az Univerzális Lélek második eljövetele egy napon újra teljessé teszi majd őket (The Human Compulsion).

Mindeközben a TH-1, aki gyakorlatilag egy felesleges eszközzé vált, megjósolja, hogy ő maga hatalmassá fog válni, ő lesz az új szuperszámítógép, az új Keret, amely újraindítja az emberiség fejlődésének ciklusát. Egyúttal azt is közli, hogy hamarosan megkezdődik az Árnyak Korszaka (March of the Machines, az anyagot ennek a számnak a dallama köti össze a 01011001 album nyitó tételével, az Age of Shadows-zal).

Az album szövegkönyve az alábbi oldalon olvasható:

http://www.darklyrics.com/lyrics/ayreon/thesource.html#1

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*