ABC 0-24 – Nonstop Rock ’n’ Roll interjúk

Az idei Ünnepi Könyvhét utolsó napjára „időzítve”, június 12-én jelent meg a két tapasztalt zenei újságíró, Dudich Ákos és Pritz Péter könyve, amelyben a szerzők 69 előadóval készített összesen 85 interjúja kapott helyet.

Ha, akárcsak én, te sem olvastad a Unit, a Z, a Wan2 és az FHM magazin valamennyi számát, a Ákoséknak a Langologitarok.hu, a Hangzorro.hu, az Openairradio.hu vagy éppen a Volt.hu oldalakra felkerülő valamennyi zenei témájú interjúját, egész biztos, hogy e könyvet lapozva szerzel új információkat kedvenceidről, lesz részed eddig még nem hallott izgalmas történetekben.

Riportereink az elmúlt bő két évtizedben világnagyságokkal és hazai sztárokkal folytatott beszélgetéseik legjavát gyűjtötték össze ebbe a kötetbe. Az interjúalanyokat – a mi szempontunkból – három csoportra osztanám. A könyvben többek között olyan rock/metál muzsikusok szólalnak meg, mint az Aerosmith mind az öt tagja, Alice Cooper, Mike Inez (Alice in Chains), Dani Filth (Cradle of Filth), Mike Brodin (Faith No More), a Helmet-főnök Page Hamilton, Dexter Holland (Offspring), Perry Farrell (Jane’s Addiction, Porno for Pyros), Les Claypool a Primus-ból, a Red Hot Chili Peppers-ből Flea és John Frusciante, a Slayer-ből Kerry King, a Smashing Pumpkins-os D’arcy Wretzky és James Iha, James Muir (Suicidal Tendencies), Andy Cairns (Therapy?), illetve az egykori Pantera-basszer Rex Brown – aki a kötet megjelenése apropóján exkluzív interjút adott Ákosnak.

Aztán vannak a rock-közeli arcok, jellemzően punkzenészek, mint Jello Biafra (ex-Dead Kennedys), Marky Ramone, Olga a Toy Dolls-ból vagy a U.K. Subs-énekes Charlie Harper.

Végezetül pedig, a más műfajokra is nyitott metálrajongók számára a könyvben szereplő „popelőadók” közül is álljon itt néhány név: Alanis Morissette, Robert Smith (Cure), Fugees, Gogol Bordello, James Brown, Morcheeba, Public Enemy, R.E.M.

A kollekcióból természetes a(z egykori) hazai élvonal sem maradhatott ki, így olvashatunk interjút többek között az Anima Sound System, a Belga, a Kispál és a Borz, a Quimby és a Vágtázó Halottkémek főnökével/tagjaival is.

A beszélgetések az előadók neve szerinti ABC-sorrendben követik egymást, persze a cím nemcsak erre, hanem a széles műfaji választékra is utal. Szórakoztató olvasmány, ráadásul – mint az interjúkötetek általában – lehetővé teszi, hogy ne kelljen egy szuszra elolvasnunk, illetve hogy az egyéb elfoglaltságaink közötti rövid szünetekben is kézbe vehessük a könyvet.

Furcsa szokások (szemetesvödörbe köpködés), bizarr hobbik (Kerry King kígyói), meghökkentő koncertélmények (dugás a színpadon) a legnagyobbaktól – mindenkinek ajánlom.

Kiadó: Konkrét Könyvek
Ár: 2999 Ft (netes rendeléssel + a szerzők által dedikálva 2500 Ft)

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

1 Trackback / Pingback

  1. ABC 0-24 – Nonstop Rock ’n’ Roll interjúk – Rattle Inc.

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*