Thorsten „Toto” Bergmann (Living Death)

Amit tudni lehet a német csapat történetéről, szinte mindent leírt már Dávid Laci március 23-i posztjában. Érdekes viszont, hogy míg az egyik forrás 1981-re teszi a Living Death megalakulásának évét és Bergmannt az alapító tagok közé sorolja, más helyen úgy olvasható, hogy a bandát 1980-ban hívták életre a Kelch testvérek, valamint Frank Fricke, és csak egy évvel később csatlakozott hozzájuk az énekes és a dobos Frank Schubring. A kérdés abból a szempontból lényegtelen, hogy az 1989-es Worlds Neuroses-szel bezárólag a Living Death valamennyi anyagán Bergmann énekelt.

Living Death

Az említett lemez megjelenését követően osztódott a csapat: Bergmann, a dobos Atomic Steif és a gitáros Fricke (már Fred néven) az L.D. nevű formációban muzsikált tovább, amelynek nevét – jogi okokból – rövid időn belül Sacred Chao-ra változtatták. Még ugyanebben az évben megjelentettek egy négyszámos demót, majd feloszlottak.

„Toto” neve ezzel párhuzamosan egy alkalmi (ünnepi) formáció, a frankfurti központú X-Mas Project résztvevői között is felbukkant. A szupergroup-ot 1985-ben német muzsikusok hozták létre, akik karácsonyi dalokat adtak elő – metálváltozatban. Akinek erről valamiféle nyálas puhánykodás jutna az eszébe, annak elég egy pillantást vetnie a közreműködők névsorára: az 1985-ban megjelent EP-n (Bangin’ Around the Christmas Tree) és nagylemezen Bergmann mellett többek között olyanok szerepeltek, mint Jörg Michael, Ralph Hubert (Mekong Delta), Reiner Kelch, Frank Fricke, Axel Rudi Pell, Sabina Classen (Holy Moses) és Peter „Peavy” Wagner (Rage).

Az angyalkás-csillagszórós folytatásra egy évtizedet kellett várni, azon viszont már egyedül a Tankard-os Gerre állt a mikrofon mögött. „Toto” közben a Desaster nevű csapat 1998-as Hellfire’s Dominion című albumának Metalized Blood című dalában vendég-énekelt, majd sokáig bottal üthettük a nyomát.

(Érdekes, hogy annak idején mennyire nem tartották fontosnak a kiadók és maguk a zenekarok sem, hogy utóbbiakról profi fotó készüljön. Nem a Living Death az első csapat, amelyikről gyakorlatilag nem találtam használható képet a neten.)

2009: a Living Death „visszatérése”

Németországban élő kollégánknak, Novák Norbinak egyelőre annyit sikerült megtudnia róla, hogy Thorsten Észak-Németországban él és nem nagyon van köze a zenéhez. 2009-ben azonban még – ha csak rövid időre is, de – biztos volt. Találtam ugyanis egy cikket, amelyből tudható, hogy abban az évben, egészen pontosan április 25-én a németországi Keep-It-True Fesztiválon vele lépett fel a Living Death! A program, amit lenyomtak, a következő számokból állt: Gripping a Heart, Vengeance of Hell, On the 17th Floor, Natures Death, Last Birthday, The Galley, Testament of Mr. George, Eisbein (Mit Sauerkraut). Nem rossz…

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*