Rick Hunolt és Rob McKillop (Exodus)

Rick Hunolt, Rob McKillop és Steve "Zetro" Souza

Paul Baloff – ének, Gary Holt és Rick Hunolt – gitár, Rob McKillop – basszusgitár, Tom Hunting – dob, majd a második-harmadik albumon ugyanez a névsor, Baloff helyett már Steve „Zetro” Souzával: a ’80-as években így nézett ki az Exodus felállása, álmunkból felkeltve is tudtuk. Mondhatni, ez volt a klasszikus line-up, ugyanakkor, ha utánanézünk a kaliforniai Richmondban alakult thrash kvintett történetének, kiderül, hogy az 1979-es alapítók közül egyedül Hunting jutott el a debütalbumig, a többiek neve – Kirk Hammett kivételével – mára a feledés homályába veszett.

Hunolt fénykorában

1981 táján lépett a reflektorfénybe a csapat addigi roadja, Gary Holt, egy évvel később az énekes Baloff, 1983-ban Rob McKillop, majd még ugyanabban az évben, Hammett távozása után (két „átutazó” gitárost követően) a legendás H-team másik tagja, Rick Hunolt is a zenekar tagjává avanzsált.

McKillop 1991-ig maradt az együttessel, a Good Friendly Violent Fun koncertalbum még vele, a Force of Habit lemez viszont már nélküle jelent meg, utódja Michael Butler lett. Két hosszabb kényszerpihenőt (feloszlást) és két további lemezt követően, 2005-ben Hunolt is bejelentette távozását, mondván, több időt szeretne a családjával tölteni. Őt a Heathen-gitáros Lee Altus-szal helyettesítették, aki a mai napig ott penget a csapatban.

A Tempo of the Damned album időszaka: Jack Gibson, Tom Hunting, Gary Holt, Zetro Souza, Rick Hunolt

„Nem tudom szavakkal leírni, amit érzek. Az egyik pillanatban nevetek, a másikban (most is, amikor ezeket a sorokat írom) sírok, mint egy kisgyerek – búcsúzott a csapat rajongóitól Hunolt egy üzenetben. – Messze ez volt életem legnehezebb döntése, de ha lenézek a mellettem alvó két fiamra, a hároméves Odinra és a 16 hónapos John-ra, biztos vagyok benne, hogy helyesen cselekszem. Nem tudom elképzelni, hogy hosszabb időre itt hagyjam őket, Az Exodus 110 százalékos teljesítményt vár el tőlem, és ezt többé nem tudom nekik, nektek megadni. A gyermekeimnek szükségük van rám.”

„Amit testvéremnek, bűntársamnak és legjobb barátomnak, Gary Holtnak szeretnék mondani – folytatta levelében a gitáros –: teljes szívemből szeretlek és tisztellek. Mindig mellettem álltál, és többe érdemelsz annál, mint amit én tudok nyújtani neked. Minden előttünk tornyosuló akadályt legyőztünk, mi voltunk a H-team, amit senki nem vehet el tőlünk. Letettük a névjegyünket a rockzene történetében, és erre nagyon büszke vagyok.”

„A legnagyobb szeretet hangján tudok csak beszélni Rickről, és tökéletesen megértem, hogy miért távozik közülünk” – írta válaszlevelében a másik H, azaz Gary Holt.

Hunolt a 2012-es Paul Baloff emlékkoncerten, Kirk Hammett és Lee Altus társaságában

S hogy a zenésztársak barátsággal váltak el egymástól, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2012. február 4-én, az Oaklandban rendezett Paul Baloff emlékkoncerten (az énekes 10 évvel korábban kapott stroke-ot és hunyt el) az akkori Exodus-tagok mellé olyan korábbi zenésztársak is csatlakoztak a színpadon, mint Kirk Hammett és Rick Hunolt. Sőt, utóbbi az Exodus az évi Európa-turnéján is a csapattal tartott, ám a rajongók így sem láthatták együtt a legendás gitárduót, Hunolt ugyanis éppen Holt helyett ugrott be, aki akkor éppen Jeff Hannemannt helyettesítette a Slayerben. Az Exodus nálunk, a tokaji Hegyalja Fesztiválon is vele lépett fel.

Rob Dukes-szal, az Exodus frontemberével – ugyanott

Amit még tudni lehet az 1963-as születésű Richard Edward Hunolt-ról, hogy az Exodushoz való csatlakozása előtt Joe Satrianitól vett gitárleckéket, vendégszerepelt az 1987-1994 között létezett Seattle-i thrash-csapat, a Panic 1991-es, Epidemic című albumán, illetve hogy ő az ihletője az Exodus Shovel Headed Kill Machine című lemezén hallható Deathamphetamine című nótának.

A Hunoltnál egy évvel idősebb basszusgitáros, Robert „Rob” McKillop viszont az Exodusból való távozását követően úgy eltűnt a térképről, mintha a föld nyelte volna el…

Rick Hunolt
A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*