Kitchen Witch: Kitchen Witch (2017)

Ha valakit konyhatündérnek hívnak, akkor az illető otthonosan mozog a konyhában, jól tud sütni, főzni, tisztában van a konyhai eszközök funkciójával, a konyhai technológiával, a sűrítési eljárásokkal stb. De mi a helyzet a konyhaboszorkánnyal?

Nos, ebben az esetben egy 2013-ban alakult doom/stoner zenekarról van szó. Eddig két EP és egy megosztott kiadvány fűződik a nevükhöz, ez tehát a bemutatkozó lemezük. Rögtön lelövöm a poént: a műfaj kedvelői akár egy új kedvencet is avathatnak, mert a banda zseniálisan tolmácsolja ezt a fajta muzsikát. Facebook-oldalukon az alábbi szöveg olvasható: „Ha John Lee Hooker-nek, a Kyuss-nak és Janis Joplin-nak gyermeke született volna, el tudod képzelni, milyen csúnya lett volna az a kicsi, alkoholista csecsemő?”

Ebből azt hiszem, minden kiderül a banda zenei világával kapcsolatosan. A magam részéről annyit teszek hozzá, hogy nem a Kyuss, hanem az ős Black Sabbath hatása a legmarkánsabb, hangulatilag teljesen a ’70-es éveket idézi az anyag, de minden túlkapástól mentesen. Nem borulnak bele a témákba, nincsenek hosszan elnyújtott jammelések, elszállások; kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a dallamoknak, a megjegyezhető témáknak. Conor Kinsella gitáros őserejű, roppant súlyos riffekkel, ízes szólókkal rukkol elő, John Russo parádésan, feszesen dobol, Simon Elliott basszusgitáros futamai, játéka kizárólag Geezer Butler-éhez hasonlítható, hangszere gyakorlatilag egyenértékű szerepet tölt be a gitárral, Georgie Cosson énekesnő csodaszép hangja pedig felteszi a koronát a produkcióra.

A durván 40 perces korong olyan kiváló tételeket vonultat fel, mint a Slipstream, a Delusion, a félig lírai Like Blood, a Smoking vagy a kifejezetten vidám, csordavokálokkal megtámogatott, rock ’n’ rollos Don’t Waste Your Time. Értelemszerűen a hangzás telt és vaskos, míg a gyönyörű borító a zenei hovatartozásukat szimbolizálja.

Az idén egyelőre nem sok doom/stoner alkotáshoz volt szerencsém, de az ausztrálok teljesítménye egyértelműen a legjobbak közé tartozik, nemcsak műfajában, hanem en bloc az idei év eddigi felhozatalát illetően is. Azt tanácsolom a stílus híveinek, hogy jól jegyezzék meg a zenekar nevét, komoly potenciál rejlik bennük, mindenképpen számolni kell velük a jövőben.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*