Gus Pepa, Dennis Pepa, Andy Galeon (Death Angel)

Mindhárom filippínó srác a Death Angel 1982-es megalapítói közé tartozik. Mint ahogy azt jól tudjuk, a ritmusgitáros Gus és a basszusgitáros Dennis testvérek, a dobos Andy pedig az unokatestvérük.

A csapat 2001-es újraindulásában Gus már nem vett részt, a híradások szerint „nem tudott részt venni, mivel elhagyta az Egyesült Államokat”. A szólógitáros Rob Cavestany javaslatára és az érintett jóváhagyásával a régi barát, Ted Aguilar került a helyére, aki mind a mai napig tagja az együttesnek.

2007-ben viszont újra felbukkant a neve, méghozzá Cavestany akusztikus szólóalbumán, a Lines on the Road-on, amelyen Gus nemcsak játszik, de Rob a dalokat is vele közösen írta. A dobok mögött pedig ki más ülhetett volna, mint a kuzin, Andy Galeon.

Kölyökcsapat: Dennis, Andy, Rob és Gus

A Death Angel a Killing Season album megjelenését követő turné San Francisco-i állomásán, 2008. október 28-án jelentette be, hogy Dennis Pepa is távozik a bandából, és az a koncert az utolsó közös fellépése a többiekkel.

„A kezdetektől a Death Angelben játszom, és azt hiszem, elérkezett az ideje, hogy továbbálljak – nyilatkozta akkoriban. – Én hoztam a punk-os élt a csapat hangzásába, és mint egy alapvetően nyitott zenésznek, szükségem van a változásra. Szeretnék új lehetőségeket felfedezni a metálon belül és azon kívül is. A Death Angel a családom, így sok szerencsét kívánok nekik a továbbiakban!”

Dennist az ugyancsak Bay Area-i születésű Sammy Diosdado-val, a The Sick nevű hardcore-formációnak, illetve annak az All Time Highs nevű csapatnak a basszusgitárosával pótolták, ahol korábban Mark Osegueda is megfordult énekesként.

Andy Galeon Dave Mustaine-nel

Bő fél év múlva jött az újabb Death Angel-közlemény, miszerint Andy Galeon is új területeken kívánja kipróbálni magát, ezért kiválik a zenekarból. „Egyrészt szomorúak vagyunk, hogy távozik, másrészt csak sikereket kívánunk neki a továbbiakban. Andy nemcsak a szerves része volt a Death Angelnek, hanem a rokonunk és a barátunk is, úgyhogy a legjobbakat neked, testvér!” – írták a többiek a dobos távozásakor.

Galeon utódja Will Carroll lett (korábban a Scarecrow, az Old Grandad és a Vicious Rumors tagja). Még ugyanazon év, vagyis 2009 novemberében Diosdado-t az ugyancsak Scarecrow-, valamint Potential Threat-basszusgitáros Damien Sisson váltotta.

Dennis

Az első csapat, amelyben Dennis Pepát és Andy Galeont a Death Angel 1991-es feloszlását követően viszontláthattuk, a Big Shrimp volt, amelynek 1991-ben jelent meg az együttes nevét viselő bemutatkozó albuma. Aztán jött a The Organization, amely két lemezt ért meg, és amelyben Oseguedán kívül valamennyi DA-tagot viszontláthattuk. Végül pedig, az ezredforduló táján a Swarm, amelyben az énekes, Cavestany és Galeon játszott együtt (a basszusgitáros Michael Isaiah-hel).

(Talán nem mindenki tudja, hogy Dennis és Andy is vokálozott a Forbidden 1990-es, Twisted into Form című lemezének Out of Body /Out of Mind/ és R.I.P. című dalában.)

Dennis Pepa a reuniont követő időszakban, 2008-ban – még a csapat tagjaként – a grafikus Joshua Emerick-kel egy Death Angel-képregényen dolgozott, mint művészeti igazgató. Emellett a Destruckto nevű márkának gördeszka-felfüggesztéseket és -öltözeteket tervezett. „Mindig is ki akartam vinni a zenekart a metál szcénán kívüli piacra, amiből aztán üzleti előnyt tudnánk kovácsolni – nyilatkozta. – Olyan nagyobb bandák is régóta élnek ezzel a lehetőséggel, mint a Kiss, a Metallica vagy a Slayer. Mivel marketinget és formatervezést is tanultam, a véremben van ez a szemlélet, és jelenleg több energiát fordítok erre, mint a zenélésre.”

Gus

Az igazi meglepetést azonban Gus Pepa szerezte a csapat rajongóinak, amikor „váratlanul” csatlakozott egykori zenésztársaihoz a Death Angel 2015-ös San Francisco-i koncertjén, és együtt játszották el a Bored című dalt. Az eseményt a The Bay Calls for Blood – Live in San Francisco című koncertalbum őrizte meg az utókor számára. Na, és persze egy, a YouTube-on is látható videó.

Gus Pepa

Andy

Galeon – még a Death Angel tagjaként – játszott a Depressor nevű csapat 2005-ös The Book of the Dead EP-jén. 2014 februárjától az ex-Forbidden gitáros Craig Locicero nevével fémjelzett Spiralarms tagja. Az ezt megelőző években pedig olyan Bay Area-i csapatokkal vonult stúdióba és/vagy koncertezett, mint az End the Suffering, a Smokestack, a The Nerv, a Hadi Droubi, a Mayhem Mary, az Aqua Nett, a Metal Shop SF, a Counterbalance, a Ghost Next Door, a Psychomatic, a hip-hopot a rockkal elegyítő Fos Rock vagy a progresszív metalt játszó Yeibichai, amelynek zenéjében az észak-amerikai indián folklór elemei éppúgy tetten érhetők, mint a Tool, az Alice in Chains vagy a Deftones hatása. (Ismeri valaki bármelyiket is közülük?)

2016 júniusában Rob Cavestany is csatlakozott a feldolgozásokat játszó The Butlers tagjaihoz, köztük unokatesójához, Andy Galeonhoz a csapat Oakland-i koncertjén. 2009 óta ez volt az első alkalom, hogy a két filippínó együtt lépett a rajongók elé. Három számot nyomtak le közösen: a The Green Manalishi-t (amit a Fleetwood Mac játszott először, sok más mellett pedig a Judas Priest is felvett a repertoárjába), a Kisstől a Cold Gin-t, valamint a Thin Lizzy Bad Reputation-jét.

A Spiralarms ütőse

Egy ekkortájt adott interjújában Galeon a Death Angel-ből való távozásának körülményeiről is szót ejtett. „Éppen egy turné előtt álltunk, nekem pedig akkor született meg a gyermekem, akivel minél több időt szerettem volna együtt tölteni. A zenekarban nem igazán kommunikáltunk jól egymással, a viszonyokat egyáltalán nem könnyítette meg, hogy közeli rokonok vagyunk; így aztán ahelyett, hogy azt kértem volna a többiektől, hogy kivételesen hadd ne tartsak velük, inkább azt mondtam nekik, hogy kilépek.”

A The Butlers tagjaként
A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*