Gruesome: Fragments of Psyche EP (2017)

Három évvel ezelőtt Matt Harvey énekes/gitáros (Dekapitator, Exhumed), illetve Gus Rios dobos (Evil Amidst, Upon Infliction, ex-Malevolent Creation, Resurrection stb.) közösen vettek részt a Death To All-turnékon (Harvey frontemberként ténykedett, az Exhumed volt az előzenekar, a Baptized in Blood-ot pedig Gus-szal adták elő), majd miután megvitatták és elvetették a DTA egy újabb inkarnációjának a létrehozását, amely kizárólag az első két Death-albumra fókuszál, Harvey félig viccesen azt javasolta, hogy Chuck Schuldiner iránt érzett tiszteletükből kifolyólag, szándékosan írjanak a korai Death szellemét ápoló nótákat. Így jött létre a Gruesome.

Nem tartott sokáig, amíg az ötlet elnyerte végső formáját, hamarosan öt daluk jött össze, a duóhoz pedig, Gus felkérésére, Robin Mazen basszusgitáros (Derkéta), valamint Daniel Gonzalez gitáros (Possessed) csatlakoztak. (Míg Harvey Kaliforniában írta a dalokat, a többiek Floridában végezték el a dalok hangszerelését, miközben Harvey külön rögzítette az énektémákat). 2014-ben két demót vettek fel, és ezek alapján szerződtette őket a Relapse. Március végén egy újabb EP látott tőlük napvilágot, amelyet, tartalmát tekintve nem feltétlenül neveznék rajongóbarát kiadványnak.

Egy új dalt, egy Death-feldolgozást és öt saját szerzemény demós változatát rejti az anyag. Amíg a Savage Land és a Dimensions of Horror EP egy az egyben a Scream Bloody Gore/Leprosy (inkább ez utóbbi korongnak a hatása a markánsabb) korszakos Death-et elevenítette fel, addig a címadó tétel a Human-érát idézi. Hangulatilag, hangzásilag, zeneileg, egyszóval minden tekintetben a negyedik Death album világa köszön vissza professzionális interpretálásban. Harvey orgánuma kiköpött Chuck, a Choke On It ’91-ben (jelezve, hogy a nótát arra a korszakra ültették át) pedig Sean Reinert vendégszerepel.

„Roppant izgatottak vagyunk az új EP megjelenése okán, többek között azért, mert egy nagyon-nagyon különleges vendég, Mr. Sean Reinert vendégszerepel az egyik dalban, amit konkrétan az ő stílusához illesztve írtunk – lelkendezett Matt Harvey. – Ki sem tudom fejezni, milyen nagy megtiszteltetés számomra, hogy egy ekkora tehetséggel és egy ilyen nagyszerű sráccal állhattam össze! Sean közreműködése révén úgy érzem, sikerült újabb szintre juttatnunk a Death előtti örökös tisztelgésünket. Maga az EP lényege egyébként az, hogy a Death diszkográfiájának egyes tételei előtt külön-külön is megemeljük a kalapunkat, illetve az, hogy ezáltal újabb szintre fejlesszük a Gruesome hangzását. Nagyon örülünk, hogy a továbbiakban is fejet hajthatunk Chuck Schuldiner munkássága előtt, s egyben egy újabb fejezetet nyithatunk a Gruesome történetében.”

A másik öt szerzeményhez nem tudok és nem is lehet sokat hozzáfűzni: a legkorábbi Gruesome darabok, amelyek a bemutatkozó Savage Land-re is felkerültek. Abból a szempontból maximális főhajtás és elismerés a zenekarnak, amit és ahogy csinálnak, mert ennél közelebb nem lehet kerülni a klasszikus (korai) Death-hez, ugyanakkor további saját számoknak, esetleg feldolgozás(ok)nak jobban örültem volna. CD-n, 7-inches bakeliten és digitálisan egyaránt kijött a Fragments of Psyche, aki begyűjtötte a zenekar eddigi munkáit, az ezt se hagyja ki, már csak azért se, hogy teljes legyen a kollekció.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*