Voivod: Post Society EP (2016)

A csapat új dalokra kiéhezett rajongói valószínűleg már rég túl vannak ezen az ötszámos anyagon, akiket pedig eddig nem érintett meg a kanadai zenekar munkássága, valószínűleg nem ezzel az EP-vel fogják kezdeni az ismerkedést. Én e két csoport közé pozicionálom magam: Away-ék tevékenységét a Killing Technology-tól a The Outer Limits-ig terjedő időszakban követtem nyomon, így talán nem is én vagyok a legilletékesebb abban, hogy értékelje az együttes legutóbbi teljesítményét. Ahogy Tóth Zolival a múltkor megállapítottuk, ilyen esetekben nem feltétlenül az alapján pontozunk, hogy nekünk mennyire tetszik a lemez, hanem hogy szerintünk a maga műfajában mennyire lett nívós az alkotás. Előrebocsátom: nem fogok rosszat írni a Post Society-ről. 🙂

Elöljáróban annyit, hogy a Voivod utoljára 2013-ban adott ki nagylemezt, a Target Earth-t. Első ízben ezen az anyagon volt hallható az új gitáros, Daniel Mongrain, művésznevén „Chevy”, illetve a 2008 óta újra a csapatot erősítő alapító-basszusgitáros, Jean-Yves Theriault alias Blacky játéka.

Az egység az album megjelenését követően hamarosan megbomlott: 2014 júliusában Blacky ismét távozott a csapatból. 2015 januárjában megjelent a We Are Connected single, amelyen már az új basszusgitáros, Dominic „Rocky” Laroche játszott. Ezzel a felállással futottak neki az új anyagnak, amely végül egy alig több mint félórás EP formájában öltött testet.

A Voivod muzsikáját szerintem senkinek nem kell bemutatni. Ha pedig mégis, akkor elég nehéz dolgunk van, lévén, hogy zenéjük senki máséhoz nem hasonlítható. Sokkal inkább mondható el más csapatok dalairól, hogy Voivod-osak, mint hogy Snake-ék stílusát tudnánk bármelyik másik zenekar munkássága alapján definiálni. Ami számomra a legnagyobb csoda, ahogy minden alkalommal (akár még Piggy-vel, akár már nélküle) létrehozzák ezt a senki máséval össze nem téveszthető hangzást és hangulatot.

Daniel „Chevy” Mongrain

Előzetesen azt olvastam, a Post Society stílusában félúton van a Dimension Hatröss és az Angel Rat, a thrash és a progresszív metál között. Valószínűleg igaza lehet a szerzőnek, hiszen a muzsika ez alkalommal is igényes, komplex és változatos; nem lebegős, ugyanakkor nem is tömény – sőt, igazából keménynek sem mondanám. Ugyanakkor első hallásra felismerhető, 100 százalékban Voivod-alkotás.

Az EP-t nyitó címadó dal torzított basszussal kezdődik, és legyen akár az „újakról”, akár az „öregekről”, valamennyi muzsikus a tudása legjavát nyújtja benne, játékuk külön-külön is jól kihallható a nagy egészből. Keretes műről lévén szó, a kezdeti gyors téma és refrén – némi „lassúzás” és néhány tempóváltás után – a végén ismét visszatér.

Dominic „Rocky” Laroche

Az ezt követő Forever Mountain egy erős középtempós darab, érdekesen kattog-csattog, karikázik egészen a végéig. Számomra a Fall című nóta a gödör a pálya közepén: kissé álmosan, halványan indul, s amikor felgyorsul, akkor sem éri el a korong jobb dalainak színvonalát. Oké, a végén egyre izgatottabban csilingel benne a gitár, és a lemezt nyitó futamot leszámítva a basszus is itt hallható a legjobban.

Mindezt azonban egy pillanat alatt feledteti a lemez talán legnagyobb slágere, a We Are Connected, amely ismét egy gyorsabb dal, szó szerint lendületes kompozíció. Rendesen pörög benne a gitár és a dob is, persze a tempóváltás itt sem marad el; Snake-ék ezúttal alacsonyabb fokozatba kapcsolnak. A közepén Chevy egy igazán élvezeteset kalandozik a gitárjával; mindenekelőtt ez a szóló és a refrén emeli a dalt az anyag csúcspontjává.

Nem bónusznóta, hanem a lemez zárótétele a Hawkwind talán legismertebb dala, az 1971-es Silver Machine (amit még Lemmy is nyomott az ikonikus space rock csapatban) feldolgozása, amelyet a Voivod – nem meglepő módon – teljesen a maga képére formál. Persze azért kilóg a lóláb: a szám túl dallamos, túl lineáris struktúrájú ahhoz, hogy saját nóta legyen. (Középtájon azért ezzel is varázsolnak egy kicsit.)

A minimalista (a népművészetben ezt naiv festészetnek hívják) borítóval forgalomba hozott EP tartalma, azt gondolom, maximálisan kielégíti a fan-ek étvágyát. Már csak az új albumnak kellene megérkeznie – amire várhatóan még ebben az évben sor kerül.

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*