Killan György: „Nem gondoltam volna, hogy valaki még emlékszik ránk”

A régi Metal Attack-okból tudható: első interjúmat 1989. július 15-én készítettem Killan Györggyel, a legendás Undertaking zenekar egykori gitáros-énekesével. A másodikat tegnap. Azóta sok minden változott, rajtunk, bennünk, körülöttünk, két dolog azonban a régi: riportalanyom közvetlensége, ugyanakkor szűkszavúsága.

Rattle Inc.: Gyuri, mikor jártál utoljára Magyarországon?

Killan György: Úgy 15-16 éve.

R. I.: Mennyi időt töltesz most itt?

K. Gy.: Körülbelül egy hónapot.

R. I.: Élnek rokonaid Magyarországon?

K. Gy.: Senki, csak régi barátok vannak. Rokonaim inkább Ukrajnában élnek, de ők is távoliak, nemigen tartjuk a kapcsolatot. Amikor elmentünk Magyarországról, anyám már Németországban élt, azóta őt is kivittem magamhoz Kanadába.

R. I.: Kint hol élsz, hogy élsz, mivel foglalkozol?

K. Gy.: Torontóban élek, egészen mostanáig épületek felújításával foglalkoztam. Ezt most egy időre abbahagytam, és próbálok egy kicsit a zenével foglalkozni. A volt feleségemmel majdnem 20 éve elváltunk…

Killan és Somogyi „Manitou” Péter, az UTG egykori menedzsere

R. I.: Ő az a lány volt, akivel annak idején kimentél Kanadába?

K. Gy.: Igen, Éva. Jóban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot, hiszen van egy lányunk, aki már 26 éves, és aki két unokával ajándékozott meg bennünket. A kislánya 4 éves, a fiú most lesz 1. Egyedül élek, a gyerekek jönnek hétvégén vagy én megyek hozzájuk.

R. I.: Azt tudjuk, hogy zeneileg most a flamenco van nálad a fókuszban. Mik a terveid vele: hobbi, vagy több is lesz belőle?

K. Gy.: Nagyon szeretem ezt a stílust. Jólesik játszani, remekül ki tudom fejezni magam vele. Gitár-centrikus zenét szeretnék csinálni, ami lehet flamenco és más is. Még mindig szeretem a kemény zenét, csak abból mostanra egy kicsit kiestem. Leginkább arról van szó, hogy lusta vagyok bedugni a kábeleket, bekapcsolni az erősítőt.

R. I.: Thrasht mikor játszottál utoljára?

K. Gy.: Talán 1996-ban, amikor a Diarrhea című számot vettem fel.

R. I.: El tudod képzelni, hogy újra ilyen zenéket játssz?

K. Gy.: Persze, semmi nem kizárt.

R. I.: És azt, hogy az Undertaking valamikor újra színpadra álljon?

K. Gy.: Nem hiszem, és nem a gitározás, hanem a torkom miatt. Nem bírnám, a hangomnak nincs meg hozzá az állóképessége. Korábban minden nap gyakoroltam, manapság beszélni sem nagyon szoktam, nemhogy énekelni.

R. I.: És ha lenne egy énekesetek, aki ezen a téren helyettesít?

K. Gy.: Ki tudja? A gitártémákat valószínűleg képes lennék begyakorolni…

Killan, Jakab Viktor és Manitou

R. I.: Mit szóltál az Undertaking-könyv ötletéhez?

K. Gy.: Csodálkoztam, azt hittem, csak egy kis füzet lesz, erre egy vastag, kemény borítós kötet lett belőle.

R. I.: Mennyire tudatosult benned, hogy ilyen kultikus státuszba került itthon az UTG?

K. Gy.: Ez meglepetés volt számomra. Nem gondoltam volna, hogy valaki még emlékszik ránk. Viktor mindig mondta, hittem is, meg nem is, de nagyon örülök neki.

R. I.: A CD-mellékletre a Diarrhea mellett bónuszként az Evil Dwarf majdnem kétperces koncertrészlete is felkerült. Erről mit kell tudni?

K. Gy.: A zene még azelőtt megvolt, hogy kimentem volna, játszottuk is koncerteken, a V12BB4U demóra viszont nem került fel, csak pluszban másolgattam rá akkoriban a kazettákra. A szövege végső változatát már Kanadában írtam meg, és ott rögzítettem is a dalt, egyedül.

R. I.: Hol lehet találkozni veled, amíg itthon vagy?

K. Gy.: Nem tudom, mivel Viktor a házigazda, ő szervezi a programjaimat.

R. I.: Hallottam, hogy horgászni is mentek…

K. Gy.: Ezt én is hallottam. Gyerekkorom óta űzöm ezt a foglalatosságot, úgyhogy kíváncsian várom, hová megyünk.

R. I.: A hajad mióta ilyen? (Killan irokéz frizurát visel.)

K. Gy.: Körülbelül egy éve.

R. I.: Hallgatsz manapság rockzenét? Ha igen, vannak kedvenceid?

K. Gy.: A szelídebb, illetve a modern metál muzsikák, például a Veil of Maya, az Animals as Leaders, vagy Jason Richardson zenéje áll közel hozzám. Mindent szeretek, ami jól szól, technikás, egyéni, ötletes.

R. I.: Gyuri, köszönöm, egyelőre ennyit szerettem volna megtudni. Április 29-én újra találkozunk, addig jó időtöltést itt, Magyarországon! Én közben elolvasom a könyvet, és lehet, hogy lesz még néhány kérdésem.

K. Gy.: Én köszönöm a megkeresést!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*