James Neal (Malice)

A Malice egy ma is létező amerikai heavy metal csapat, amelyre első időszakában hallhatóan komoly befolyással voltak egyes európai bandák, mindenekelőtt a Judas Priest. A zenekart 1980-ben, az Oregon állambeli Portlandban alapította a gitáros Jay Reynolds (aki jelenleg a Metal Church tagja) az énekes James Neal-lel és három olyan arccal (Matt McCourt-tal, Deen Castronovo-val és Kip Doran-nel), akiknek az első album megjelenésekor már csak a hűlt helyét találjuk (a zenekar addigra Los Angelesbe tette át a székhelyét). A vokalista jóval hűségesebb volt náluk: a Malice első korszakának – egy kivételével – valamennyi anyagán az ő hangját halljuk.

Az első szöget talán az verte a zenekar koporsójába, amikor 1987-ben úgy tűnt, hogy Reynolds lesz Chris Poland utódja a Megadeth-ben. A gitáros gyakorlatilag kiszállt a Malice-ből, ám Dave Mustaine végül nem őt, hanem Jay korábbi szobatársát és gitártanárát, Jeff Young-ot választotta. Még ugyanebben az évben a csapat és James Neal útjai is elváltak, akit egy rövid időre Mark Weitz-cel pótoltak, majd 1989-ben a megmaradt csapattagok is búcsút intettek egymásnak.

Neal később diplomatikusan úgy fogalmazott, a közte és a többiek között fennálló véleménykülönbségek miatt távozott a csapatból. Jay Reynolds viszont úgy emlékszik, hogy féktelen alkoholizmusa okán kellett megválniuk az énekestől.

Habár az 1989-ben megjelent Crazy in the Night EP stáblistáján Neal neve is szerepel, a valóság az, hogy egyik dal feljátszásában sem vett részt (hiszen akkor már jó ideje külön utakon járt). A stúdióban két énekes, a már említett, mindössze 19 éves Weitz és egy Paul Sabu nevű vokalista énekelte fel a dalokat.

Az alapító énekes a zenekar 2006-os újraindulásában sem vett részt. A reuniont felvezető koncerteken a majdani Vicious Rumors vokalista Brian Allen állt a mikrofon mögött, a 2011-es európai fellépésekre pedig már James Riverával indultak (Helstar, Vicious Rumors). Neal-nek így logikus módon a 2008-as The Rare and Unreleased válogatásalbumhoz sem volt semmi köze.

De mi történt a texasi Corpus Christi-ben született, idén már 61. évébe lépő frontemberrel? Neal, akinek orgánuma tényleg nagyban hasonlított Rob Halford hangjára, feleségével együtt gyakorló buddhista. Nem fordított hátat a zenének, dalokat ír és ad elő, amikor arra alkalom adódik. Néhány évvel ezelőtt egy újságírónak elárulta, a Malice-t követően újragondolta zenészi munkásságát, ami jelenleg akusztikus színtéren zajlik. 2012-ben éppen egy szólóanyagon dolgozott. Hogy ez végül megjelent-e hanghordozón, nem tudni.

Az általa írt kompozíciók a Facebook-on is meghallgathatók (Music by James Neal), a közelmúltban róla készült fotókat pedig a https://myspace.com/jameseneal oldalon találjuk. Ezeken a képeken úgy látszik, mintha a Malice egykori frontembere lakóhelyének közössége hobbizenekarában gitározna és énekelne.

(Az eszem megáll: egy zenei újságíró néhány éve legalább egy órán keresztül faggatta a reflektorfényből több mint két évtizede eltűnt énekest, megkérdezte, milyen volt a hangulat a bandában az első demó felvételének idején, meg hogy milyen élmény volt a W.A.S.P.-pal turnézni a ’80-as évek elején, de hogy mit csinál ma, mik a tervei zeneileg, az valahogy kimaradt. Ezen úgy felhúztam magam, hogy írtam Neal-nek a Facebook-on, aki mindeddig nem válaszolt a megkeresésemre.)

A szerző: Alby 45 Articles
Az egykori Metal Attack/Rattle Inc. fanzine-ek képregényfigurája. Néhány évvel ezelőtt magánnyomozó-irodát nyitott, amely reflektorfényből eltűnt rockzenészek felkutatására szakosodott. :-)

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*