Torturized: Omnivore (2017)

Németország klasszikus heavy, speed és thrash metal bandái révén szerzett vezető szerepet a színtéren, a death metal azonban valahogy nem vetette meg a lábát arrafelé. A korai Morgoth-on, Atrocity-n, illetve Dark Millenium-on kívül jelentős, meghatározó death metal banda nem volt Germániában.

Más lett a helyzet a ’90-es évek közepén/második felében. Aki nagykanállal fogyasztja a műfajt, és komolyan beleássa magát az undergroundba, annak talán mondanak valamit (esetleg ismerősen csengenek) az olyan nevek, mint a Kadath, a Mental Aberration, a Death Reality, a Cerebrocide (noha ezek már feloszlottak), vagy a manapság is aktív Profanity.

Ez az őrült magdeburgi bagázs 2001-ben alakult, de fennállásuk 16 éve alatt mindössze egy koncertalbumot, két demót, két EP-t és egy lemezt készítettek – feltételezem, ennek oka a rengeteg tagcsere –, ez tehát a második hanghordózójuk. Az Omnivore tökéletesen kimeríti az extrém metal – jelen esetben a death/grind – fogalmát, csak ott van a bökkenő, hogy kevés a megjegyezhető momentum, téma. Váltásokkal teli, brutális muzsikájukban egyszerűen nincs kapaszkodó, ráadásul Lu hörgéséhez még ketten, Siggi és Tom gitárosok csatlakoznak, akiknek idegesítő hangja (pl. Abhorrent Intemperance, Putrescence) sokat ront az összképen.

Ami még az Abhorrent Intemperance-t illeti, az őrült grind tempó meglehetősen dobgép-gyanús. Az album közepén, az andalító, dallamos, instrumentális Chasma-val engednek némi pihenőt, levegővételhez való időt. Még az itt-ott feltűnő dallamok sem képesek enyhíteni a brutalitást, a darálást, csak kár, hogy ötletek híján van a produkció. Hatásaik között olyan zenekarokat említenek meg, mint az Origin, a Devourment, a Dying Fetus vagy a Cattle Decapitation, ebből a felsorolásból minden kiderül a muzsikájukat illetően.

Vélhetően komoly hisztériát nem generálnak maguk körül, negyed-, ötödligás kiadványról van szó. A hallottak alapján nem hiszem, hogy komolyan veszik magukat, pusztán szórakozásból zenélnek, és ha ez így is van (lenne), akkor is sokkal több ötletre, figyelemfelkeltő megoldásra, témára lenne szükség.

A szerző: Dávid László 823 Articles
Első cikke 1994-ben jelent meg a Metal Hammerben. Hazánk első webzine-je, a Ragyogás egyik alapítója. Később a Stygian Shadows fanzine munkatársa, hazai és külföldi fanzine-ek/webzine- ek cikkeinek szerzője.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*