FANATIKUS TÁMADÁS

A Fanatic Attack zenekart 2009 decemberében Pőcze Ádám (ének/gitár), Ploner Patrick (dobok) és Kuczkó Gábor (basszus) alapította Zalaszentivánon. A zenekar 2010 májusára elkészített egy 5 számból álló házi demó anyagot Damned World címmel, amely az egyszerű, ős thrash metal műfaját képviselte. A csapat 2010 júniusában 4 tagúra bővült, a szólógitáros szerepét onnantól Vattay Péter töltötte be, ám mivel nem sikerült vele megtalálni az összhangot zeneileg, 2010 decemberében ki is szállt. 2011 februárjában készült el a második házi demó, Septoxe címmel (szintén Sodom-os stílusban, hangulatban). A trió 2011. november-decemberében – zenéjébe speed metal elemeket is beemelve, új megoldások felé tekintve – vette fel első EP-jét (Fight for a Lie), amely február 17-én CD verzióban is megjelent.

2013. január 1-jénén jelent meg az a Below Hunderground válogatáskazetta, amelyen hét tehetséges fiatal magyar underground zenekar mellett az Attack is képviselte magát a Fight for a Lie című számmal. 2013 júniusában jelent meg (egyelőre csak digitális, ingyenesen letölthető formában) az Attack from the Past címet viselő, második EP, amelyen négy régi dal újravett verziója, valamint egy új instrumentális szám hallható. A zenekar 2013 decemberében – Németh Péter szólógitáros csatlakozásával – ismét négytagúra bővült.

A Fanatic Attack első nagylemeze Waiting to Rot címmel 2014 márciusában jött ki a Metal Ör Die gondozásában. Az anyag 10 új saját nótát tartalmaz (Kreator-szerű, néhol death metalos, illetve dallamosabb, változatosabb megközelítésben). Rettegi György színre lépésével 2014 nyarán rövid időre öttagú bővült a zenekar. Az új zenésztárs az énekesi posztot foglalta el, mivel Pőcze Ádám nem érezte jól magát az énekesi szerepben, és így végre kizárólag a gitárra koncentrálhatott.

Még ugyanazon év őszén – emberi és stílusbeli ellentétek miatt – kénytelenek voltak megválni Németh Pétertől. A zenekar második nagylemeze 2015 októberében jelent meg, és a II. címet viseli. Az énekes-váltás miatt lassabb, középtempósabb death-es, thrash-es számok hallhatók rajta. 2016 januárja újabb létszámcsökkenéssel járt, ezúttal – közös megegyezéssel – Rettegi György hagyta el a zenekart. Az énekesi teendőket a basszusgitáros Kuczkó Gábor vette át tőle. (Gábor jelenleg Budapesten él/dolgozik, onnan jár le a többiekhez próbálni.) A csapat ezt követően döntött újra és immár véglegesen a hármas felállás mellett.

A Metal Ör Die Records 2016-ban adta ki a Fantomania sorozat legújabb darabját, amelyre a Fanatic Attack – egyfajta tiszteletadásként – újravette a Fantom együttes 1987-es demóját, annak mind a 9 dalát.

Összegzésként, a csapat zenei stílusa az ős Sodom-Sepultura-szerű thrashtől és a speed-es témáktól indulva mára egy öntődévé fejlődött, amelyben az old school-értelmezésben vett thrash, death és black metal stílusjegyei egyaránt megtalálhatók, kötöttségek nélkül, a fogósságra és néhol a változatos hangulatkeltésre törekedve. A trió célja a közeljövőben egy hosszabb játékidejű, gyors és változatos új album elkészítése, amelyen a technikásabb zenei megoldások felé is kikacsintanának. Kíváncsian várjuk az eredményt!

A zenekar jelenlegi felállása:

Kuczkó Gábor – ének/basszusgitár
Pőcze Ádám – gitár
Ploner Patrick – dobok

Kiadványok:

Damned World demó (2010, csak mp3 formátumban létezik.)
Septoxe demó (2011, 35 darabos példányszámban jelentették meg CD-n, házilag és egy nyomda segítségével.)
Fight for a Lie EP (2012, CD, 500 példányban. A csapatnak egy jó barát segített pénzügyileg, de ez is saját kiadás.)
Attack from the Past EP (2013, csak mp3-ban.)
Waiting to Rot album (2014, CD, 500 példány, Metal Ör Die Records)
II. album (2015, Metal Ör Die Records)
Fantomania Ultra CD (2016, Fantom tribute, Metal Ör Die Records)

A szerző: Rattle Inc. 294 Articles
A Metal Attack fanzine-t 1988 őszén indította két egri főiskolás, Benjoe és Coly. A lap a nyolcadik számtól jelent meg Rattle Inc. név alatt. A kiadvány összesen 18 számot élt meg, és 1991 tavaszán szűnt meg. A fanzine - negyedszázados kihagyást követően - online változatban, 2016 decemberében kelt újra életre a Facebook-on, és 2017 januárjában kapott saját felületet.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*