Rattle Inc.: A kulisszák mögött

Talán el tudjátok képzelni, hogy számítógép, internet és szerkesztőprogramok híján milyen háztáji módszerekkel készült egy fanzine az 1980-as évek végén. A4-es papírra dolgoztunk, legtöbbször filctollal-vonalzóval húztunk keretet a majdani szöveg köré. Az írógéppel írt cikkeket gyakran kézírással is kiegészítettük, az oldalszámokat azonban mindig így tüntettük fel a lapok alján. A színes fotókat más újságokból vágtuk ki, és ragasztottuk fel a „mesteroldalakra” – amikből nyomtatásban jó ideig csak fekete pacák látszottak.

Így kezdett összeállni a 10. szám, az 1990. márciusi Rattle Inc. címlapja
Egyik rovatunk fejléce

Kettőnk közül mindig is Benjoe volt a rajzosabb alkat: az ő keze alatt született meg a lap kabalafigurája is, Alby, akinek kalandjait a lap 5. számától kezdve adtuk közre, a „könnyebb érthetőség” érdekében angol nyelven. Idővel egy remek grafikusra is szert tettünk: Jude Gaudinak számos remek rajzot köszönhetünk, például a 15. szám Mandator cikkének fejlécét.

Talán egy Risk-albumkritika kapcsán, nálunk jelent meg először Ratman, a Panic magazin későbbi kabalafigurája
A Mandator-ról szóló cikkünk (az albumborító után) kézzel rajzolt fejléce, by Jude Gaudi

Utólag számomra is meglepő, hogy az első három szám címlapján még nem tüntettük fel a megjelenés dátumát. Így aztán csak körülbelül tudom megmondani, hogy ezek mikor láttak napvilágot.

1990. áprilisi, humorosra vett számunk címlapjának alapja, itt még fekete fehérben (a borítót végül piros papírra nyomták)
About Coly 1195 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*