Rattle Inc.: A kulisszák mögött

Talán el tudjátok képzelni, hogy számítógép, internet és szerkesztőprogramok híján milyen háztáji módszerekkel készült egy fanzine az 1980-as évek végén. A4-es papírra dolgoztunk, legtöbbször filctollal-vonalzóval húztunk keretet a majdani szöveg köré. Az írógéppel írt cikkeket gyakran kézírással is kiegészítettük, az oldalszámokat azonban mindig így tüntettük fel a lapok alján. A színes fotókat más újságokból vágtuk ki, és ragasztottuk fel a „mesteroldalakra” – amikből nyomtatásban jó ideig csak fekete pacák látszottak.

Így kezdett összeállni a 10. szám, az 1990. márciusi Rattle Inc. címlapja
Egyik rovatunk fejléce

Kettőnk közül mindig is Benjoe volt a rajzosabb alkat: az ő keze alatt született meg a lap kabalafigurája is, Alby, akinek kalandjait a lap 5. számától kezdve adtuk közre, a „könnyebb érthetőség” érdekében angol nyelven. Idővel egy remek grafikusra is szert tettünk: Jude Gaudinak számos remek rajzot köszönhetünk, például a 15. szám Mandator cikkének fejlécét.

Talán egy Risk-albumkritika kapcsán, nálunk jelent meg először Ratman, a Panic magazin későbbi kabalafigurája
A Mandator-ról szóló cikkünk (az albumborító után) kézzel rajzolt fejléce, by Jude Gaudi

Utólag számomra is meglepő, hogy az első három szám címlapján még nem tüntettük fel a megjelenés dátumát. Így aztán csak körülbelül tudom megmondani, hogy ezek mikor láttak napvilágot.

1990. áprilisi, humorosra vett számunk címlapjának alapja, itt még fekete fehérben (a borítót végül piros papírra nyomták)
A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*