Lost forever – Akik 2016-ban távoztak közülünk

Keith Emerson - fénykorában

Gyászos év volt a tavalyi: számos nagyság hagyott itt, fosztott meg bennünket tehetsége további gyümölcseitől. Elég, ha csak olyan művészekre és sportolókra gondolunk, mint Umberto Eco, Esterházy Péter, Bud Spencer, Muhammad Ali, Johan Cruyff vagy Kocsis Zoltán. A könnyűzene műfaja nem kisebb nevekkel lett szegényebb, mint David Bowie, Prince, Leonard Cohen és George Michael, itthon pedig egyetlen év leforgása alatt elveszítettük az LGT első klasszikus felállásának két meghatározó tagját, Somló Tamást és Laux Józsefet.

Emerson a közelmúltban

A progresszív rock kedvelői is duplán gyászoltak, hiszen a legendás Emerson, Lake and Palmer trió (ELP) első két betűje örökre elhalványult: márciusban a billentyű-virtuóz Keith Emerson távozott az élők sorából, majd decemberben a gitáros, basszusgitáros, énekes Greg Lake is követte őt.

Rick Parfitt

Francis Rossi, a Status Quo frontembere is elveszítette régi harcostársát, Rick Parfitt-et, akivel 1967 óta tolták vállvetve a rock and rollt. S hogy ez esetben mennyire nem véletlen a „vállvetve” kifejezés használata: Parfitt egy vállműtétet követő fertőzésben hunyt el december 24-én.

Jimmy Bain

Jimmy Bain, a Rainbow és Ronnie James Dio zenekarának basszusgitárosa még a múlt év januárjában halt meg tüdőrákban. Nick Menza, a Megadeth egykori dobos-fenoménje mindössze 52 éves volt, amikor egy fellépés közben összeesett; halálát szívelégtelenség okozta. Rick Parfitt távozása mellett egy másik szomorú eseményt is az év végére tartogatott a sors: a Malice egyik alapítója, a gitáros Mick Zane agydaganatban hunyt el, egy nappal karácsony előtt.

Nick Menza

Mick Zane

Nem akármilyen égi szupergroup, a mi világunk azonban szegényebb lett a távozásukkal. R.I.P.!

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*