Szülinapi köszöntő

Most hétfőn, amikor a frissen megjelent OLD-SCHOOL UNION fanzine-t vittem a budapesti terjesztőkhöz, az egyik lemezbolt tulajdonosa rám sózta a HammerWorld magazin legfrissebb, jubileumi számát. Na jó, nem rám sózta: felkeltette iránta az érdeklődésemet.

Éppen három évtizeddel ezelőtt indult az a ma is tartó, és vélhetően a jövőben is folytatódó sikertörténet, amelynek nyitánya a mostani szaklap őse, a Metallica Hungarica első számának a megjelenése volt. Ezt az igazi kuriózumnak számító kiadványt a mai technika segítségével modernizálták, és a legújabb HW egyik mellékleteként az utókor számára is hozzáférhetővé tették. (Érdekes egybeesés, hogy mi is most tettük meg ezt a Metal Attack bemutatkozó számával.) Éltem a lehetőséggel, hogy teljessé tegyem a kollekciómat, ugyanis annak idején csupán a második számtól kezdve tudtam a lap olvasójává válni.

Talán ez volt a vásárlás mellett szóló legfőbb érv, ugyanakkor fejet is kívántam hajtani egy nem mindennapi teljesítmény előtt. Gondoljunk bele: 30 éven át vinni egy vállalkozást, töretlen lelkesedéssel, vélhetőleg üzletileg is sikeresen, egy szegmens egyeduralkodójává válni – egyértelműen elismerésre méltó tett. Fanzine-ként indultak, majd Metal Hammer Hungarica lett belőlük, aztán „csak” Metal Hammer, egy nemzetközi produkció hazai letéteményese, miközben mindvégig megőrizték saját ízlésüket és szuverenitásukat.

Leginkább nekik köszönhető, hogy egy idő után már nem a külföldi szaklapokat böngészve kellett beszereznünk a bennünket érdeklő információkat; a friss híreket, a zenekarokról szóló részletes anyagokat ők tették magyar nyelven is hozzáférhetővé.

Ehhez képest, kezdő fanzine-készítőként elég sokat cinkeltük őket, a nagy testvért, aki előttünk járt, és szélesebbre tárta a kapukat annál, mint amire nekünk heavy metal-, és azon belül is thrash-rajongóként szükségünk volt. A Rattle Inc. nevében ezúton kérek elnézést tőlük, Lénárd Lacitól és Cselőtei Lacitól az akkori csipkelődésekért. Bár nem vagyok a lap rendszeres olvasója, kívánom, hogy a történet ugyanilyen sikeresen, még évtizedekig folytatódjék. Gratulálok, és boldog születésnapot, HammerWorld!

Mindjárt kezdem olvasni a legfrissebb számot…

A szerző: Coly 1260 Articles
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél az első aki hozzászól

Válasz írása

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*