Egyet én, egyet te

Ennek a cikknek az ötlete onnan jött, hogy meghallgattam a Vixen Live & Learn című albumát, és feltűnt, hogy milyen érett hangja van rajta „Janet Gardner”-nek. Az idézőjelből nyilván sejtitek, hogy nem ő énekel a lemezen. 🙂 Nem vagyok jó ismerője, nagy rajongója a zenekarnak, legjobb korongjukról, a Rev It Up-ról van meg néhány szám, plusz ez a már említett negyedik, utolsóként megjelent nagylemez. Azt azért persze tudom, hogy az első két anyagot (Vixen – 1988, Rev It Up – 1990) a klasszikus négyes – Janet Gardner énekes, Jan Kuehnemund gitáros, Share Pedersen basszusgitáros és Roxy Petrucci dobos – készítette. Megjegyzem, közülük csupán Kuehnemund volt ott az együttes 1980-as indulásánál.

Vixen: a klasszikus felállás

A második album megjelenését követő esztendőben a csapat zenei nézetkülönbségek miatt feloszlott. ’97-ben a dobos, Petrucci indította újra az Egyesült Államok második (?) legnépszerűbb csajbandáját, Gardner-rel, viszont Kuehnemund és Pedersen nélkül. Így jelent meg az 1998-as Tangerine album, miközben a gitáros Drawing Down the Moon nevű projektjén dolgozott, a bőgős pedig feleségül ment a The Dogs D’Amour dobosához, Bam-hez (akinek eredeti családneve Ross, és onnantól Share is ezt a vezetéknevet használja), sőt együtt is játszott vele előbb a Bubble nevű zenekarban, majd pedig az újrainduló TDD-ban.

Tupír-korszak: Janet Gardner és Jan Kuehnemund

Hogy az egykori zenésztársak nem baráti körülmények között váltak el egymástól, az is mutatja, hogy Kuehnemund sikeresen perelte Petrucci-ékat a névhasználat miatt. Az együttes ennek eredményeként 1992-ben ismét feloszlott, és csak az új évezredben hallatott ismét magáról. Share Ross kivételével újra együtt volt a nagy csapat, viszont csak egy turnéig, annak is csupán a feléig jutottak, ugyanis a menedzsmenttel való viták miatt ismét megbomlott az egység. Egyedül a gitáros maradt a fedélzeten, ő szervezte újjá a Vixen-t, és így lehet, hogy a 2006-os Live & Learn-ön nem Gardner, hanem Jenna Sanz-Agero énekel.

Kuehnemund Vixen-je (Jenna Sanz-Agero jobbról a második)

A többiek közben a korábbi Vixen-gitáros Gina Stile-lal összehozták saját zenekarukat, a nem túl fantáziadús nevű JSRG-t (JanetShareRoxyGina), amikor pedig Kuehnemund 2013-ban rákban elhunyt, úgy döntöttek, hogy az ő emlékére továbbviszik a Vixen nevet. És nem tudom, ki volt az a két dudás, aki az évek során nem fért meg egy csárdában (Gardner és a gitáros, vagy Kuehnemund és a dobos Petrucci), mindenesetre a sors fintora, hogy ebben az évben Janet is távozott a csapatból, utóda Lorraine Lewis lett. Ha netán mostanában készül új lemez, azon már sem Gardner, sem Kuehnemund nem fog szerepelni…

A csapat 2016-ban: a “régiek” közül csak Kuehnemund hiányzik
A Vixen idei felállása, Janet Gardner nélkül

Na, és akkor ez után a „rövid” felvezető után jöjjön a lényeg: milyen zenekaroknál történt hasonló, hogy zenei összeférhetetlenség miatt előbb az egyik, majd a másik (esetleg mindkét) főkolompos kiszállt, és a csapat nélkülük készített lemezt?

Kapásból három ilyen eset jutott eszembe. A legkorábbi a Deep Purple-é, amelyből (azt követően, hogy 1969 júliusában létrejött a zenekar klasszikus felállása) előbb az énekes Ian Gillan-t fúrta ki a gitáros Ritchie Blackmore, majd maga a gitáros is a kapukon kívül találta magát. Mint tudjuk, az 1974-es Burn és Stormbringer albumok már David Coverdale-lel és Glenn Hughes-szal készültek, az egy évvel későbbi Come Taste the Band-en pedig Tommy Bolin játszik a hathúros hangszeren (azaz se Gillan, se Blackmore). A csapat 1984-es, a klasszikus felállásban történő újraindulása a happy end reményével kecsegtetett, ám a törékeny összhangot csupán szűk egy évtizedig sikerült megőrizni, Blackmore ’93-ban végleg távozott az együttesből.

A Deep Purple még Blackmore-ral, de már Coverdale és Hughes érkezését követően
Ritchie ki, Tommy Bolin (pirosban) be

Az ugyancsak brit Venom nagy hármasa – Cronos, Mantas és Abaddon – a banda első négy lemezén játszott együtt. Elsőként Mantas távozott (nélküle készült a ’87-es Calm Before the Storm), majd amikor visszatért, Cronos lépett le; őt három album (Prime Evil – 1989, Temples of Ice – 1991, The Waste Lands – 1992) erejéig kellett nélkülözniük a rajongóknak. Majd ismét szent volt a béke: a ’97-es Cast in Stone-t újra a klasszikus trió jegyzi, viszont, hogy teljes legyen a kép, ezt követően Abaddon dobbantott, és az ezredfordulón készült Resurrection-ön már Cronos öccse, Antton püfölte a bőröket. A „családi vállalkozás” viszont Mantas-nak nem lehetett ínyére, mert a lemez megjelenését követően – Abaddon-hoz hasonlóan – ő is végleg távozott a Venom-ból.

A Venom Mantas nélkül…,
…és Cronos távollétében
Abaddon helyett itt már Antton-t találjuk…,
…a végére pedig csak az énekes-basszusgitáros maradt az alapítók közül

A csikicsukira még egy példát tudnék említeni, méghozzá a kanadai Exciter-ét. A csapat első három albumát a Dan Beehler – ének, dob, John Ricci – gitár és Allan Johnson – basszusgitár nevével fémjelzett klasszikus felállás készítette. Az 1986-os Unveiling the Wicked-en és a két évvel későbbi Exciter-en viszont Brian McPhee játszik Ricci helyett. A rá következő Kill After Kill-re visszatért az eredeti gitáros, ezen a korongon viszont a bőgős Johnson nem szerepel. A ’97-es The Dark Command-tól kezdve aztán az Exciter-lemezeken a régi hármasból már csak Ricci játékát halljuk. 2014–2018 között újra együtt voltak az alapítók, friss anyagot azonban nem készítettek. Tavaly aztán a bárdista ismét lelépett, így kérdés, születik-e új anyag, s ha igen, milyen felállásban.

1996-2014 között John Ricci tartotta magasba az Exciter zászlaját (a kép jobb szélén)
2014-2018: újra együtt a nagy csapat (Johnson, Beehler, Ricci)
Tavaly óta újra az alapító gitáros nélkül fut a csapat szekere

Ti tudtok hasonló sztorikat mondani, amikor egy zenekar előbb az egyik, majd a másik meghatározó embere nélkül készített lemezt?

A szerző: Coly809 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*