Fémcica

– Ez itt, Jenőke, az állatok királya. Figyelsz, Jenőke? Az állatok királya este vadászik, nappal alszik. Ő az oroszlán. Minden világos, Jenőke? Tehát hogy hívják ezt a vadállatot?
– Cica.

Hangulati felvezetésként nem hagyhattam ki egyik kedvenc párbeszédemet a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmből. Ennyi komolytalankodás után pedig váltsunk harapósabb témára: mai főszereplőink, a macskafélék családjának tagjai bőven kínáltak/kínálnak inspirációt a heavy metal előadói számára.

Zenekarnevek

Szép számmal találtam közönséges házi macskáról, oroszlánról, tigrisről és párducról elnevezett együtteseket, sőt több zenekart a hiúz (lynx), egyet-egyet pedig a puma (cougar) és az ocelot is megihletett. Érdekes, hogy még ezen a gazdag vadászmezőn sem tolonganak a neves csapatok, leszámítva a Faster Pussycat-et, a White Lion-t, Steve Harris British Lion-ját, a Tygers of Pan Tang-ot, a Pantera-t, a Steel Panther-t, valamint a ’80-as évek olyan egylövetű, nevük hasonlósága miatt felcserélhető bandáit, mint a svéd Lion’s Share, a belga Lions Pride vagy a német Lions Breed.

Annál több akad viszont hülye nevű formációkból. A pálmát nálam Lee Dorrian-ék doom metal szupergroup-ja, a Teeth of Lions Rule the Divine viszi el, de a Cat of Nine Tails (Kilencfarkú macska, ami valójában a kilencágú korbács) és a 3 Legged Cat (Háromlábú macska, ilyet kutyában láttunk korábban) is komoly éremesélyes.

Albumcímek

Az ismertebb előadók közül Ron Jarzombeknek van egy The Ink Panther című albuma, a Y&T-nek egy Black Tiger-e, a Faithful Breath-nek egy Rock Lions-a, a Tygers of Pan Tang pedig ugye Wild Cat címmel jelentette meg bemutatkozó nagylemezét. Az egyik legötletesebbnek a japán Survive Rebel-Lion lemezcímét gondolom, a „legérdekesebbek” közé pedig az alábbi (nagy)macskás anyagokat nevezném:

A Losing Season: How to Confuse a Cat
A.M.Q.A.: Mutant Cats from Hell
Barishi: Blood from the Lion’s Mouth
Catatomic: Lords of Cat Metal
Cauldron of Puke: Kentucky Fried Cat
Domini Canes: Green Lion
Earth: The Bees Made Honey in the Lion’s Skull
Mancubus: You Are No Longer a Cat, You Are Bagel
Pervert Asshole: Welcome to My Zombie Cat House
Slamcat: Cat Got Your Tongue
Sons of Lobnor: Cowboys, Cats & Magic
Thralldom: The Seven Heads of the Lion-Serpent
Tiger Junkies: Sick of Tiger
Tyrannia: Cat Guts and Pig Squeals (Macskabelek és malacvisítás)
Vegas Martyrs: Tiger Tongue Pussy Cactus – Terminal Fantasies for Malefic Youth

Lemezborítók

Bármilyen meglepő, a rock/metal lemezek előlapján néhanapján még az édibédi házi macska is megjelenik. A műfaj művelői persze inkább a nagyragadozókkal tudnak azonosulni. A White Lion, a Diablo Blvd és a Pride of Lions albumgrafikáin visszatérő vendég az állatok királya; a Savoy Brown pedig ugyan egy másik korszak és műfaj képviselője, de nem hagyhattam ki a galériából a ’72-es Lion’s Share lemez kiöregedett hippi medvére hajazó, kalapos-nyakkendős oroszlánját.

A Tygers of Pan Tang kis túlzással egymaga annyi tigrises borítót alkotott, mint pályatársai együttvéve. Ebben az állatseregletben is van minden: képregény-figura és háromfejű, kardfogú, fekete és félig gép-félig állat tigris. Párducfronton viszont egyértelműen a fekete változat a nyerő, ezzel együtt a Pantera nemistudommiféle címerállatára (pumájára?) is felhívnám a figyelmet.

Természetesen itt, a Nagy Cicaharcban is van vigaszág, ahol klasszikus rockalbumok szőrmentén újragondolt változatai mérik össze egymással erőiket.

Ki tudnátok egészíteni a gyűjteményt az általatok ismert, kedvelt (nagy)macskás borítókkal?

A szerző: Coly817 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*