Albez Duz: Enigmatic Rites (2019)

Ízlelgetem a zenekar nevét jelentő, selymesen zizegő szavakat: ha nem tudnám, hogy németek, ezek alapján portugál csapatra tippelnék. (Mint azóta kiderült, az albez ó-germán nyelven hattyút, a duz pedig zajos-at jelent.)

A lemezre a műfaji megjelölése miatt esett a választásom, a berlini kvartett ugyanis okkult heavy/doom metalt játszik, és ha azt is elárulom, hogy legnagyobb példaképeik között a tagok olyan bandákat említenek, mint a Black Sabbath, a Saint Vitus, a Count Raven, a Candlemass, a Hawkwind, vagy a Pentagram, máris egyértelmű, hogy miféle muzsikára számíthatunk tőlük.

Az együttest 2006-ban hívta életre a Dies Ater nevű csapat dobosa, Impurus (eredeti nevén Eugen Herbst), és az új formáció jó ideig az 1994 óta létező black metal zenekar mellékprojektjeként futott. Érdekes, hogy bár a párhuzamos évek alatt az Albez Duz egy demót (Promo 2008) és két nagylemezt is megjelentetett (Albez Duz – 2009, The Coming of Mictlan – 2014), sehol nem találtam információt az akkori tagságra vonatkozóan. Annyi derült csak ki, hogy (egyik) korábbi énekesük, Lars Kaeding 42 éves korában, 2011-ben tüdőrákban elhunyt.

A csapat a Dies Ater 2014-es feloszlását követően „lépett ki a napvilágra”. Egy évvel későbbi koncertalbumuk, a Live in Dresden kapcsán már tudható, hogy azon Impurus mellett a mexikói származású, jelenleg is a zenekar énekeseként tevékenykedő Alfonso Brito Lopez és egy 2014 óta Berlinben élő amerikai gitáros hölgy, Julia Neuman szerepelt. Ők hárman jegyzik az együttes 2016-os stúdiólemezét, a Wings of Tzinacan-t is. (Mint a címekből is látható, a zenekar akkoriban erőteljes vonzódást mutatott az azték kultúra iránt.)

Az idén, április 26-án megjelent Enigmatic Rites-ra új zenészek álltak csatasorba: az együttest 2015 óta koncerteken segítő basszusgitáros, David P. (Petersen) végre a stúdióban is bizonyíthatott, Julia Neuman-t pedig Julian Müsseler gitáros váltotta.

A lemezen hat dal hangzik el, nagyjából 49 percnyi időt követelve magának. Az anyag egyes CD-változatain egy bónusznóta (Only Lies) is helyet kapott, ám én ennek „lapzártánkig” nem bukkantam a nyomára. A produkció ezt leszámítva is kerek egész, és bár több pozitívumot is tudok mondani róla, mégis a negatívumokkal kezdeném – remélem, ezzel senki kedvét nem veszem el a meghallgatásától.

A nyitó Rites of Hidden Souls úgy robban be, mint egy újkori Candlemass- vagy The Doomsday Kingdom-nóta. Ami egyrészt jó, mert nagyon szeretem ezt a fajta muzsikát, másrészt viszont a kópiabandák nem szokták belopni magukat a szívembe. Az anyag másik gyengéje, hogy körülbelül a harmadik számtól azt éreztem, mintha az Enigmatic Rites-ra a legutóbbi Leif Edling-alkotások resztlijei kerültek volna fel. Mintha ami lemaradt, mondjuk, a The Door to Doom-ról, abból gazdálkodtak volna Impurus-ék, ami viszont egyértelműen a második ligába sorolja őket. A már említett első szám mellett (egyelőre) sajnos egyetlen igazán kiemelkedő, a hallgatást követően visszaidézhető szerzeményt sem tudnék említeni, ami kevés az 5 ponthoz. 🙂

Ami viszont nagyon tetszik, az a hangzás és alapvetően a stílus, plusz Lopez erőteljes, sokszínű énekhangja, ami hol harapós, hol sejtelmes, hol fájdalmas, és több tartományban is magabiztosan mozog. A hangszeresek teljesítménye is meggyőző, talán csak a basszusgitárból kapok kevesebbet az ebben az irányzatban elvárhatónál.

Ütős a Wandering Soul közepén hallható tempóváltás; hangulatos a Participation Mystique Totalitaire Uriah Heep-et idéző, fejhangú vokálja, és diszkrét heabengelésre késztet a nótának a Black Sabbath Children of the Grave-jére hajazó ritmizálása; a Surrended-ben pedig Lopez pince-mély orgánuma és a gitárszóló fogott meg.

Vérbeli, ugyanakkor modern doom, amit hallunk, mégis van tőle egy kissé kellemetlen dejá vu érzésem. Ezzel együtt nem mondok le a zenekarról, Impurus-ék korábbi anyagainak is adok egy esélyt, hátha… Az Enigmatic Rites-t pedig minden doom-rajongónak ajánlom; még az sem kizárt, hogy új kedvencet avatnak a csapatban.

A szerző: Coly796 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*