H-Blockx: Time to Move (1994)

A ’90-es években úgy éreztem, azok számára, akik a keményebb irányzatok mellett kötelezték el magukat, ciki H-Blockx-ot és hozzájuk hasonló, meghatározhatatlan identitású csapatokat hallgatni. Nevük szerencsétlen módon egybecsengett koruk egyik legnépszerűbb fiúcsapatáéval, a New Kids on the Block-kal, és hát a tagok külseje láttán sem a heavy metal-ra asszociál az ember.

Az 1991-ben alakult münsteri, vagyis német formáció zenéje nehezen volt besorolható bármilyen kategóriába: a hardcore punk, a grunge, a funky és a rap elemei keveredtek benne, a végeredmény pedig egy tipikusan ’90-es évekbeli koktél volt. Az H-Blockx-ot nem teljesen indokolatlan alternatív zenekarnak titulálni, de akár még a nu metal előfutárainak is nevezhetjük őket.

Ugyanakkor azt gondolom, ha nem volt gáz az Anthrax rapnótáiért, a Mordred funky-val ízesített metaljáért, a Beastie Boys-ért, a Clawfinger-ért vagy a Dog Eat Dog-ért lelkesedni, akkor a szóban forgó csapat is megérdemelt (volna) némi figyelmet, akár tiszteletet is. Bemutatkozó albumuk, a negyedszázaddal ezelőtt született Time to Move ma füllel hallgatva időtlen és abszolút fogyasztható anyag.

Annak idején mindössze öt számot ismertem a lemezről, és a muzsikusokról sem volt semmi infóm. A teljes anyag ismeretében is ezek a dalok maradtak a favoritjaim; érdekes, hogy az MTV viszont anno a Risin’ High és a Move videóklipjeit játszotta rongyosra.

Mint időközben megtudtam, az együttest az énekes-rapper Henning „MC-H” Wehland, Tim „Tinte” Tenambergen gitáros, Stefan „Gudze” Hinz basszusgitáros és a dobos Johann-Christoph „Mason” Maass hívta életre. 1992-ben csatlakozott hozzájuk második frontemberként az ugyancsak rapper-énekes David Gappa, kialakítva ezzel a bemutatkozó albumról megismert felállást.

Látatlanban azt mondom, a lemezt nyitó Pour Me a Glass a kedvenc H-Blockx-nótám: kellően kemény, jó a kórus és még jobb benne a dalvégi begyorsulás. A Revolution-ban jórészt a dallamos éneké a főszerep; itt különösen a ritmus utolsó percben orvul elkövetett széttördelése tetszik. Az erősen torzított basszussal és szájgitárral kezdődő Move tényleg orbitális rap metal sláger; egyes momentumai az Anthrax Chuck B-vel közösen elkövetett Bring the Noise-ának lezárását idézik, máshol pedig már-már a poppal/hip-hoppal kacérkodik.

Bár a Fight the Force is a funky/rap jegyében fogant, – a gitárhangzásnak és a vastag kórusnak köszönhetően – talán ez az anyag egyik legkeményebb dala. A Little Girl pedig a legérzelmesebb (és egyben leginkább grunge-os) szerzeménye; annak idején ezt is agyonjátszották, nekem mégis mind a mai napig bejön. A Risin’ High pedig a funky-s, kissé idétlen vonalat erősíti („It’s a loffer poffer ding dong, bigger than King Kongs”), a kórus azonban itt is mindent visz.

A zenekar nevét viselő szerzemény is Morded-esen csilingelő gitárral és döngő basszussal keretezett funky-t vezet elő; ezzel szemben az alapvetően magas fordulatszámon pörgő Real Love rap-jét fémesen zúzó gitárhangok kísérik. Érdekes hibrid a Do What You Wanna Do (Dave Don’t Like It): a lírai verzéket követően a refrén alatt némiképp bedurvul a zene. Nem sorolom tovább, a 13 szám elsőre talán soknak tűnik, viszont a zene elég változatos és szórakoztató ahhoz, hogy hogy az anyag a végére se váljon unalmassá.

A lemez több mint egy éven át tanyázott a német zenei listákon, világszerte pedig több mint 750 ezer példány talált gazdára belőle. Kezdeti sikerüket viszont Wehland-ék később már nem tudták megismételni, a TtM-ot követő hat anyag egyike sem tett szert ilyen népszerűségre. Legutóbbi (sorrendben hetedik) nagylemezük, a HBLX 2012-ben került a boltok polcaira. A csapat jelenleg is aktív (a régiek közül Wehland-dal, Hinz-cel és Tenambergen-nel a fedélzeten), ám aki valaha is halott róluk, annak valószínűleg a most jubiláló debütalbum slágerei jutnak először az eszébe. Számomra mindenekelőtt nosztalgia ez a lemez, de 4,5-nél rosszabb osztályzatot ma sem adnék rá.

A szerző: Coly795 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*