Grand Magus: Wolf God (2019) – 1.

2004 táján találkoztam először a svéd trió muzsikájával. Gyors egymásutánban két lemezükkel is megismerkedtem, amelyek akkor még nem igazán kerültek közel hozzám. Az elmúlt időszakban – „szorgalmi feladatként” – számos albumszavazás-győztes, korábban általam nem ismert anyagot is meghallgattam, köztük a Grand Magus 2010-es opuszát, a Hammer of the North-ot is. Ez már jókor talált meg, sokkal inkább bejött, mint elődei, úgyhogy kíváncsian vártam a csapat legfrissebb, sorrendben kilencedik nagylemezét, a most április 19-én napvilágot látott Wolf God-ot.

Aki esetleg nem ismerné őket, az együttes 1996-ban még Smack néven alakult Stockholmban, három évvel később lett belőlük Grand Magus. A zenekar magját kezdettől Fox Skinner (eredeti nevén Mats Heden) basszusgitáros és Janne „JB” Christoffersson énekes-gitáros alkotja, akik – nyilván nem szórakozásból, hanem kényszerűségből – hat-hétévente dobost cserélnek. Történetük harmadik ütőse, Ludwig Witt 2012 óta játszik velük, és remélhetőleg ő lesz az, akivel megtörik az eddigi „hagyományokat”.

A GM heavy/doom metalt játszik, annak is az epikus válfaját. Szövegeik témáját legtöbbször a skandináv sagák világából merítik, a misztikus/mitikus történelem hőseiről, természetfeletti lényeiről énekelnek. Zenéjükben a „nagy elődök” közül a Candlemass, a Manilla Road és a Spiritual Beggars világa köszön vissza – leginkább Leif Edling-éké, az utolsóként említett csapatnak pedig inkább a hangzását, mintsem a szellemiségét vagy a pszichedelikus megközelítését ültették át a Nagy Varázsló muzsikájába.

Nem véletlenül emlegetem annyit a Lelki Szegényekkel való párhuzamot (holott zeneileg éppen velük találni a legkevesebb közös pontot): Christoffersson 2002–2010 között erősítette Mike Amott együttesét, Witt pedig jelenleg is a vintage hard rock/stoner metal csapat tagja.

Fox Skinner, JB Christoffersson és Ludwig Witt

Akárcsak legutóbb, JB-ék ez alkalommal sem nyújtották el az anyagot: a tíz dal együttes játékideje a 39 percet sem éri el, ami csak még könnyebbé teszi a befogadást – nem mintha ezt bármilyen formában is meg kellene támogatni, hiszen a dalok már elsőre-másodikra rögzülnek, együtt dúdolom, éneklem a refrént a frontemberrel. Mivel nem ismerem a csapat valamennyi lemezét, óvatosan úgy fogalmaznék: a Grand Magus egyik legslágeresebb albumát alkotta meg a Wolf God-dal.

A Gold and Glory címet viselő intró hangulatos felvezetése az anyagnak, a svédek már-már Manowar-os, Rhapsody-s miliőt teremtenek vele. Érdekessége, hogy a bőgős Fox csellózik benne. Kezdetben volt egy olyan érzésem, hogy az első két-három szám halványabb, mint a folytatás, és az igazán komoly patronokat az anyag második felében lövik el, de mostanra valamennyi nóta befészkelte magát agyam élvezet-zugaiba.

Christofferson-nak a műfajhoz passzoló, markáns, férfias orgánuma van, riffjei, szólói is tetszenek. Időnként Skinner bőgőfutamai is előtérbe kerülnek, és Witt is ellentmondást nem tűrően üti a súlyos ritmusokat, a dalokra pedig a himnikus refrének, vokálok teszik fel a koronát. A trió felállásból eredően a hangzás egy kicsit szellős; egy második gitáros nyilván sokkal zúzósabbá és egyben rétegzettebbé tenné az anyagot, de így van ez jól, a recept két évtizede működik.

Ha kedvenceket kellene említenem, akkor a Brother of the Storm-ot, a Glory to the Brave-et (milyen jazz-es, lebegős kezdéssel indít! abszolút favoritom) és az Untamed-et emelném piedesztálra, gyenge láncszemet viszont nem tudnék mondani.

Egy kicsit kommersz, sok helyen Candlemass-es, ám számomra a GM diszkográfiájában mostantól ez a lemez az etalon. Nem kétséges, hogy maximális pontszámmal jutalmazom. Az egyetlen félelmem, hogy jó értelemben vett kommerszsége miatt nem válik-e majd idővel túlságosan is ismertté, unalmassá. De ez legyen a jövő problémája.

Hamarosan új kollégánk, Gabrielkiss véleményét is olvashatjátok a lemezről.

A szerző: Coly765 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*