Wux: haverok kemény rock bandája

Mostanában egyre gyakrabban találnak meg bennünket külföldi zenekarok, azzal a kéréssel, hogy írjunk róluk, esetleg legújabb kiadványukról. Így ismerkedtem meg ezzel az észak-németországi Barth városából származó trióval is. Nyúlfarknyi biográfiájukból mindössze annyi tudható meg, hogy 2015 októberében alakultak, a csapatot az énekes-gitáros Jens Hiemann, a hathúros hangszert basszusgitárra cserélő Heiko Schatz és a dobos Felix Keding alkotja.

A baráti társaság, amelynek tagjai negyvenes éveik vége felé járnak, saját meghatározása szerint súlyos rockzenét, rock and roll-t játszik; ihletet a metalból, punkból és hard rockból merítenek, példaképeik olyan nagyságok, mint a Metallica, a Motörhead vagy a Saxon. Ugyanakkor Hiemann németül énekel, aminek köszönhetően nekem elsőre egy durvább megszólalású Die Ärzte ugrott be, annyi különbséggel, hogy míg Bela B-éknél a humor a zene egyik alappillére, a Wux komolyabbnak tűnő témákat tűz műsorára, plusz Jens hangja sokkal durvább, nyersebb, mint Farin Urlaub-é. (Mondok még egy hasonlatot, úgysem ismeri őket senki: az énekrészek – különösen a Der typ mit dem Kreatorshirt című nótában – az orosz Korol i Sut muzsikáját juttatták eszembe, akiket szintén nagyon bírok.)

Információs csomagjukból az sem derül ki, hogy milyen diszkográfiával rendelkeznek. Ami tudható, hogy tavaly februárban jelent meg négyszámos EP-jük, a Blickkontakt. Én ennek dalai mellett egy Komissar című tételt is megkaptam, ám más hanghordozónak nem bukkantam a nyomára a neten.

Mivel alapvetően nem vagyok a német szövegek ellen (annak ellenére, hogy szinte semmit nem értek belőle), kíváncsian ültem neki az anyag meghallgatásának. A leginkább a nyitó Lebendig begraben jött be, az azt követő Wand sokszor lassul be, „kedélyeskedik”, miközben azért végig ott van benne a karcos gitár, a döngő basszus és a nyersen pergő dob. Valójában nem metal, amit hallunk, de megnéztem egy koncertfelvételüket a YouTube-on, és színpadon elég súlyosan, töményen szólnak.

A Blickkontakt-ot elsősorban nem a death metal vagy grindcore híveinek ajánlanám, hanem azoknak, akiknek bejön az egzotikus (jelen esetben német), de azért súlyos rockzene. A változatosságra vágyók nyugodtan tegyenek vele egy próbát: ha a nyitó szám nem jön be, legfeljebb off-folják a cuccot.

A szerző: Coly811 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*