Lords of Chaos

Mindig is szerettem az életrajzi jellegű, illetve valós eseményeket feldolgozó filmeket. Az ilyen történetek megítélésénél nálam lényeges szempont, hogy a filmen látottak valamikor részben vagy teljes egészében megtörténtek, ITT, A VALÓS ÉLETBEN. És ez a tudat nálam már önmagában figyelemfelkeltő jelleggel bír. Különösképpen igaz ez, ha a történet a zene bármelyik műfajának egy híres/hírhedt alakjáról vagy együtteséről szól.

Természetesen ezek között is sok „egyszer nézős” mozit találunk, de például a Bohém rapszódia, az Amadeus vagy a Falco életéről készült, „Az ördögbe is, még élünk” című film jól és számomra szórakoztató módon nyújt bepillantást a művészek életének egy bizonyos korszakába, a főszereplő zenész munkásságán keresztül. Pedig ezeknek a történeteknek a nagy része sajnos nem happy end-el végződik. A legnagyobb kedvencem a témában az általam már vagy harmincszor látott, Oliver Stone-féle The Doors film.

Na, de térjünk rá a címben szereplő mozira! Már itt az elején szeretném megjegyezni, hogy nekem ez a film nagyon kellemes meglepetést okozott. Sokkal rosszabbat vártam. Jóllehet, a történetéül szolgáló eseményekről korábban több cikk, sajtóhíresztelés, illetve dokumentumfilm is napvilágot látott, én viszont azon nézők közé tartozom, akik bár hallottak a norvég eseményekről, különösebb figyelmet nem szenteltek nekik. Velem ellentétben, az események után érdeklődők mostanra, a netnek köszönhetően elég sok és részletes információhoz juthattak a témában. Számukra talán csalódás lehet ez a film, ám ezeknek a „nagy tudásúaknak” azt üzenem, hogy a Lords of Chaos játékfilm, és nem dokumentumfilmként nézendő!

Most, hogy láttam a filmet, és eldöntöttem, hogy írok róla, természetesen egy kicsit én is utána olvastam az akkori eseményeknek. Így aztán elmondhatom, hogy ez a mozi szerintem nagyon is részletekbe menően, ragaszkodva a nyilvánosságra került információkhoz, néha már horrorba illően tárja elénk a történteket. Lévén, hogy ez egy kis költségvetésű és valószínűleg független produkció, szerintem simán megállja a helyét a maga kategóriájában. Külön tetszik, hogy csak teljesen amatőr vagy színészpályájuk legelején járó, tök ismeretlen arcok szerepelnek a filmben. Ezáltal számomra még hitelesebbnek tűnik az egész történet.

A hírhedt Mayhem-lemezborító az énekes, Dead öngyilkossága után Euronymous által készített fotóval

Pedig jó pár ilyen film esetében előfordul, hogy megkérnek egy ismertebb színészt, játsszon el egy pár perces mellékszerepet, hogy a nevével, úgymond, eladhatóbbá váljon a produkció. Ez esetben csak a rendező, Jonas Åkerlund neve lehet ismerős némelyeknek, aki a könnyűzenei élet jó néhány világsztárjának (U2, Metallica, Lady Gaga, Rammstein, Madonna stb.) készített már videóklipet, illetve koncert DVD-t. És persze 1983-84-ben ő dobolt a Bathory-ban.

Szándékosan nem írok a filmben szereplő, konkrét dolgokról. Pedig lenne miről! 🙂 De így talán hozzám hasonlóan mások is ledöbbennek majd, amikor belecsöppennek ebbe a szokványosnak semmiképpen nem mondható, bizarr világba. Meg kell, mondjam, a film után néhány percig csak lestem ki a fejemből. Persze rengeteg szemszögből lehetne vizsgálni a sztorit, és különböző végkövetkeztetéseket levonni a látottakból, de ezt majd mindenki megteszi magának.

Jonas Åkerlund, a film rendezője

Ez a film szerintem nagyon is jól visszaadja, hogy milyen véressé tud válni a valóság, ha különböző, hamis eszmerendszereknek és tévesen felállított ideológiáknak engedve a zene szeretetét felváltja a fanatizmus, az alkotást a vandalizmus és a barátságot az ellenségeskedés. De hát, mint tudjuk, a dicső 20. századunk, amikor ennek a filmnek a története is játszódik, tele volt ilyen és ettől sokkal nagyobb f@szságokkal!

Szóval ez egy erősen B-kategóriás mozi, viszont a témáját tekintve szerintem nagyon is érdekes és megdöbbentő alkotás. Bizonyos körökben talán még kult-film státuszt is betölthet. Mindenkinek jó szórakozást hozzá!

A szerző: Sipy48 publikáció
Az egykori Detonator zenekar énekese. Jelenleg szabadúszó, motoros rocker.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*