Az első csatákat megnyerték, jöhet a következő!

Tulkas (balról jobbra): Guillermo Mendoza, José Carlos Reséndiz Vázquez, Javier Trapero, Edgar Castañeda és José Chávez

A Tulkas egy 2010-ben indult, fiatal muzsikusokból álló Querétaro-i csapat. 2016-ban elsők lettek a mexikói Metal Battle tehetségkutatón, aminek köszönhetően felléphettek a németországi Wacken Open Air fesztiválon. Tavaly megjelent, sorrendben második nagylemezük, a Take the World egy gyilkos thrash-album, így kíváncsi voltam, kik is ők, és mit várhatunk tőlük legközelebb. Kérdéseimre az egyik zenekar-alapító, a basszusgitáros Guillermo Mendoza válaszolt.

A Take the World szerintem az eddigi legjobb anyagotok (a nagylemezek előtt két EP-t is kiadtak – a szerk.). Ti elégedettek vagytok vele?

De még mennyire! Egy csomó munkánk van az albumban, elég megterhelő volt a lemezkészítés folyamata, de végre rátaláltunk arra a hangzásra, amit a kezdetek óta kerestünk.

A zenétekben, úgy érzem, nagyon hangsúlyos a basszusgitár jelenléte. Ez mennyire tudatos döntés a részetekről?

Maximálisan. Basszusgitárosként szeretném megváltoztatni az emberek fejében élő képet, akik bennünket, bőgősöket olyan unalmas muzsikusoknak tartanak, akik csak az alapokat nyomják a háttérben. A metal mellett egy csomó funk-ot és jazz-t is játszom és hallgatok, így megpróbáltam a zenémbe ezeket a stílusokat és technikákat is beemelni, és ezzel a játékomat egyedivé tenni.

Guillermo Mendoza

Veletek és más fiatal csapatokkal kapcsolatban a thrash új korszakát emlegetik. Szerintetek mikor, kikkel kezdődött ez az új éra?

Most, amikor megszámlálhatatlan új csapat zenéje válik hozzáférhetővé az interneten, meglehetősen nehéz feladat rátalálni azokra a külföldi bandákra, akik valóban jó zenét játszanak – míg csak el nem érnek egy bizonyos szintű sikert, amire a szaksajtó is felfigyel. Így aztán azt gondolom, valamikor 2006 táján történhetett meg ez az áttörés, amikor a Lazarus A.D. és a Havok elkezdett egy újfajta thrash-t játszani, ami aztán ránk is hatással volt.

Miben hasonlít, és miben különbözik egymástól a mexikói és az Egyesült Államokbeli metal színtér?

Amiben hasonlítunk, az a zenekarok nagy száma, akik minőségi zenét játszanak, és új horizontokat szeretnének felfedezni. Ami pedig az alapvető különbség, hogy ha nincs meg a szükséges háttered (pénz, lemezipari kapcsolatok), sokkal nehezebben vesznek észre a kiadók emberei, a fesztiválszervezők, a menedzserek és úgy általában a közönség.

A ti pozíciótok milyen a műfajotokon belül Mexikóban: népszerű, befutott csapatnak számítotok?

Az évek során, és főleg miután játszottunk a 2016-os Wacken Open Air fesztiválon, elég komoly népszerűségre tettünk szert, és úgy érezzük, ott vagyunk a mexikói metal zenekarok élmezőnyében. Mindez lehetővé tette, hogy játsszunk hazánk három legnagyobb fesztiválján, és főzenekarként kétszer is körbeturnézzuk az országot.

Javier Trapero
José Carlos Reséndiz Vázquez

2016-ban megnyertétek a mexikói Metal Battle-versenyt. Ez milyen vetélkedő, kik indulhatnak rajta? Mekkora konkurenciával kellett megmérkőznötök?

Ez a Wacken Open Air által koordinált, egy csomó országban megrendezésre kerülő megmérettetés. Bárki részt vehet rajta, akinek van saját zenekara. Abban az évben csaknem 50 banda lépett fel itt, a 28 különböző országból érkező győztesek pedig a németországi Wacken-en is bemutatkozhattak. Kemény küzdelem, egy csomó fantasztikus csapat részvételével.

Esetleg több koncertetek is volt már Európában?

Ugyancsak 2016-ban a berlini Blackland Bar-ban is játszottunk.

Névadótok, Tulkas Tolkien A szilmarilok című eposzának egyik szereplője, egy vala, vagyis félisten. Miért éppen rá esett a választásotok?

Imádjuk Tolkien világát, A gyűrűk urát és A szilmarilokat. Tulkas egy hatalmas és erős lény, aki félelmet kelt az ellenségeiben, és boldoggá teszi a szövetségeseit.

Feltűnt, hogy az énekesetek, Javier szinte mindig fehér pólót visel, ellentétben veletek, akik a szokásos feketében feszítetek. Miért?

Pontosan ezért: hogy látványilag kontrasztot képezzen a többiekkel.

Nagyon kíváncsi vagyok a következő albumotokra. Születtek már hozzá dalok?

Komplett nóták még nem, van viszont néhány témánk, dalötletünk, amelyeket az év második felében kész dalokká szeretnénk gyúrni a harmadik nagylemezhez.

A zenei irányvonalatok várhatóan változik-e az előző anyaghoz képest?

Mint említettem, végre rátaláltunk arra a hangzásra, amit mindig is szerettünk volna magunknak, úgyhogy alapvetően egy hasonló megszólalásra számíthatsz, ugyanakkor folyamatosan csiszoljuk a zenénket, hogy a következő alkalommal egy még agresszívebb és technikásabb thrash metal-lal állhassunk elő.

Mikorra várhatjuk az új lemezt?

Valószínűleg 2020-ban lát majd napvilágot.

Hogyan ajánlanátok a zenéteket a magyar thrash-rajongóknak?

Először is, köszönjük a megszólalás lehetőségét, és hogy érdeklődtök a zenénk iránt! Hisszük, hogy a magyar metalrajongók is kedvelni fogják a Tulkast, mint az első olyan mexikói bandát, amelyik különleges és nagyszerű muzsikával járul hozzá a világ thrash metal-jához.

José Chávez
Edgar Castañeda
A szerző: Coly710 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*