Képpel vagy kép nélkül?

Azt mondják, alapvetően vizuális lények vagyunk, hogy az információ átadása-befogadása szempontjából egy kép tízszer többet ér, mint egy mondat. Ugyanakkor maximálisan egyetértek Sipy kollégámmal, aki szerint a zenében a ZENE a lényeg, a többi csak adalék, „ízfokozó”.

„Hallgass bele a YouTube-on!” – ajánlott a múltkor a figyelmembe Zozzie egy számomra ismeretlen előadót. Ami azt is feltételezi, hogy audiovizuális élményt szánt nekem, hogy a fájlmegosztón a hang mellett képek, videó is vár rám.

A problémám ezzel csak az, hogy a látvány, ami ugye hatásosabb, mint a fülön át ható inger, elvonja a figyelmet a zenéről. Az enyémet legalábbis.

Nem vonz az ingereknek ez a fajta komplexitása. A legritkább esetben nézek videóklipeket, nem gyűjtök bakelitalbumokat, jó ideje már CD-ket sem. Bár több előnyük is van az mp3-fájlokkal szemben (hangminőség, a számok folyamatossága, képi kiegészítők), „csak a helyet foglalják”. Számomra már rég nem jelentenek értéket, mert a zenében tényleg a ZENE a lényeg.

Így aztán a múltban gyakran előfordult, hogy egy anyag esetében azt sem tudtam, hogy néz ki a borítója, hogyan festenek az azon játszó zenészek. Ez csak most, a fanzine újraélesztése óta változott meg, amikor a cikkekhez a zenekari fotót és a borítót is illendő mellékelni. De már nem gyönyörködöm az utóbbi képi világában, nem teszek ki posztereket a szobám falára, és videókat is a legritkább esetben illesztek be a posztjaimba.

Nálam ez van. Jöhetnek az ellenvélemények!

A szerző: Coly820 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*