Nahaya: Transcendence EP (2018)

Az utóbbi hónapokban rápörögtem arra, hogy találjak olyan újgenerációs thrash-csapatokat, amelyek nem vesznek el a „tizenkettő egy tucat” óceánjában, hanem valami egyedit, figyelemre méltót produkálnak. Akiknek a muzsikájára felkapom a fejem, vagy legalábbis egy-egy daluknál elismerően csettintek, hogy „Na, ez az!”

Sajnos elég kevés ilyen banda terem mostanában. A múltkori, Minőség helyett mennyiség? című cikkemben is írtam erről (itt olvasható), és amely lemezeket annak a posztnak a végén felsoroltam, azok is csupán a hallgatható kategóriába tartoztak, esélyük nem volt – nálam – az „új kedvenc” pozícióra. Persze akadt olyan is (Tulkas, Motör Militia), és most megint rábukkantam egy ígéretes formációra.

A Nahaya nevet viselő zenekar 2014 óta létezik, és a texasi San Antonio városából származik. A csapatot Carl Elfin Ford énekes, Ryan Peters és Daniel Abbott gitárosok, Semir Özerkan bőgős, valamint Zachary Herber dobos alkotja. Muzsikájukban izgalmasan keveredik az amerikai melodikus thrash és az ugyancsak dallam-orientált skandináv death metal. Elsőként megjelent dalukban, a videoklipen is élvezhető The Marauder-ben még inkább az utóbbi volt hangsúlyos, idén júliusban napvilágot látott, négyszámos EP-jük viszont inkább thrash, időnként death-es ízekkel.

A dalokban a kellően vastag, basszussal megalapozott hangzásra épülnek rá a változatos gitárrészek, amelyekben érdekesen váltja egymást a Testament-féle és a svéd (In Flames, At The Gates stb.) vonal. A hathúrosok teljesítménye a címadó nótában tetszik a legjobban, mindenekelőtt az, ahogy a dallamos szóló alatt is megmarad a riffelés. Mindezeket Ford szigorú éneke tetőzi be, amelyben csupán a Dig Deep és a Transcendence című dalokban kapnak helyet dallamok. Az anyagnak kifejezetten jót tesznek a széleit itt-ott kirojtozó szinti-effektek (amelyeket már a The Marauder-ben is hallhattunk).

Nem ragozom tovább, a Transcendence egy tehetséges banda ütős bemutatkozása. Az anyag legnagyobb hibája, hogy kevés. Szívesen hallgattam volna akár kétszer ennyi szerzeményt is tőlük, így csak remélni tudom, hogy a debütáló nagylemez is itt van már a kanyarban.

Ja, a srácokkal interjút is készítettem, amelyet az elkövetkező napok valamelyikén olvashattok.

A szerző: Coly700 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*