Elfogadod?

Mindenkit megnyugtatok: én is utálom, amikor szinte valamennyi honlapra érkezve az első feladatom, hogy tudomásul vegyem: a weboldal – állítólag az én érdekemben – cookie-kat használ, bizonyos velem kapcsolatos adatokat tárol, használ, esetleg továbbít.

Ez év május 25-én lépett életbe a GDPR, azaz az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete, amelyhez igazodva gyakorlatilag minden portálnak egy ilyen figyelmeztetéssel kell ráköszönnie a látogatóira. Pontosabban kérdéssel: „Elfogadja-e…?”, „Hozzájárul-e…?” stb.?

Nem vagyok informatikus, fogalmam sincs, hogyan működnek ezek a dolgok. Felhasználóként tudomásul vettem, hogy a világháló ilyen: onnantól, hogy megjelensz a neten, látnak téged, esetleg olyanok is, akiknek a létezéséről sem tudsz.

Ehhez képest pozitív fejleménynek gondolom, hogy a bizonyos információk birtokába jutott szolgáltatók közlik velünk, hogy mire használják az adatainkat, és hogy ezekkel kapcsolatban vannak jogaink.

E kissé hosszúra nyúlt felvezetés után a lényeg: nyilván nekünk is meg kellett felelnünk az előírásoknak, ezért jelenik meg a mi kezdőoldalunkon is a kukis-s szöveg. Ugyanakkor a magam részéről mindenkit biztosíthatok: mivel nem profitorientált, hanem közlési vágy által mozgatott orgánum vagyunk, semmi dolgunk a személyes adataitokkal. Ezért is adunk lehetőséget például arra, hogy minden tartalmunkhoz regisztráció nélkül férjetek hozzá, illetve hogy az albumszavazásoknál ne kelljen a valódi neveteket és e-mail címeteket megadnotok.

Május 25. után részünkről semmi nem változott, legfeljebb annyi: más honlapokkal egyetemben minden látogatót figyelmeztetünk arra, hogy legyen tudatában saját „láthatóságának”, lekövethetőségének.

A szerző: Coly682 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*