Motör Militia: World in Flames (2018)

Egyre többször tapasztalhatjuk, hogy egy-egy irányzatban nem feltétlenül a komoly tradíciókkal rendelkező régiókban – a San Francisco-i öböl környékén, Floridában vagy Skandináviában – jelennek meg életerős, figyelemreméltó utódok, hanem egészen meghökkentő helyeken, például a Közel-Keleten, Afrikában, esetleg Latin-Amerika nem annyira metal-központként ismert országaiban. A kérdés már csak az, hogy hogyan találunk rájuk, illetve nekik milyen eszközeik vannak arra, hogy felhívják magukra a globális közfigyelmet. Az internet korábban ez persze már csak idő és kitartás kérdése lehet.

Az utóbbi időkben több nagynevű európai és észak-amerikai thrash csapat új albumát is meghallgattam (neveket most hadd ne említsek), és azt kell mondanom, hogy egyes „harmadik világbeli” trónkövetelők – ötletességben, lendületben, agresszivitásban – simán kenterbe verik őket. Ezek az új aspiránsok nem csupán kópiái a nagy példaképeknek, hanem valami újjal, egyéni ízzel is gazdagítják a műfaj kincsestárát.

Ilyen versenyző a bahreini Motör Militia is, amelynek – nevével ellentétben – semmi köze a Motörhead-hez, a Lemmy-ék által játszott muzsikához. Annál több a vegytiszta thrash-hez: példaképeik az amerikai nagyok, az általuk „Big Six”-nek nevezett Slayer, Metallica, Megadeth, Anthrax, Exodus és Testament. Zenéjük hallatán nekem elsőre a Testament és a Death Angel neve ugrott be, ám még azoknál is töményebben, szikárabban, nagyobb sebességi fokozaton játsszák ezt az egyébként is szigorú zenét. Dallamokat csupán a gitárosoknak köszönhetően hallunk, az énekes, az ausztrál John Baker kíméletet nem ismerve üvölti végig a nótákat.

A csapatot a félig holland, félig bahreini dobos, Abdulla Muijrers alapította 2001-ben a Perzsa-öböl menti törpeállamban (amelynek területe alig nagyobb, mint Budapesté). Állítólag ők voltak az első olyan közel-keleti thrash metal csapat, amelyik saját dalokat tartalmazó nagylemezt jelentetett meg: ez volt bemutatkozó korongjuk, a 2004-es The Sound of Violence. Ezt hosszabb szünet (és az együttes teljes átszervezése) után, 2011-ben egy újabb önálló album, a Cloaked in Darkness követte, majd a már menetrendszerű hét év kihagyás után itt is a zenekar harmadik anyaga, az áprilisban kiadott World in Flames.

A tagság az előző lemezhez képest ismét látványosan kicserélődött. Abból a felállásból csak a dobos Muijrers és a gitáros Hisham Alawadhi maradt hírmondónak; az elmúlt négy év folyamán csatlakozott hozzájuk a már említett vokalista, John Baker, a gitáros Ahmed Janahi és a bőgős Mohammed Alkhuzaie.

A Motör Militia-nak már az előző albumaira is jellemző volt, hogy nem rabolták feleslegesen hallgató idejét, ám a mostani anyag a maga 33 és fél percével még azok játékidejét is „alulmúlja”. Ami egyáltalán nem hiányossága az anyagnak, éppen ellenkezőleg: a World in Flames kis túlzással ugyanolyan intenzitással kaparja fel életünk állóvizét, mint a Slayer Reign in Blood-ja.

Mindössze nyolc nóta, az első lassításra a harmadikként elhangzó Illuminate-ben kerül sor, de ott is csak időlegesen. 250 km/órás sebességgel gázol át rajtunk a muzsika, amely ezzel együtt is élvezhető, befogadható. A hangzás alapvetően rendben van, talán csak a dob zörög egy kicsit. A száguldást kedvelők garantáltan gyönyörűséget fognak lelni az anyagban, a dallamok kedvelői pedig az olyan nóták hallatán csettinthetnek elismerően, mint az Ascendancy.

Az Altar jó alapriffjével, a Supremacy erőszakos kórusával hengerel, a nehéztüzérséget azonban az ütközet végére tartogatja a csapat. A kiadvány két legjobb nótája szerintem a már elsőre is rögzülő (meglehetősen egyszerű) refrénnel operáló Heretic Eye, és az Exodus, valamint a Testament legjobb tempózását idéző Reckoning, amelynek végére a dallamos gitárszóló is megérkezik.

Sűrűbb, egyszínűbb anyag, mint az általam a közelmúltban bemutatott új Tulkas-lemez; máshogy tetszik, de ugyanúgy bejön, mint a karibi kvintett albuma.

A szerző: Coly710 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*