Refraction: nyáron jön a nagylemez!

A Refraction zenekar 2007-ben alakult Cegléden, három állandó taggal: Koncz Gábor – gitár, Kótabé Tamás – basszusgitár és Górnagy Gyula – ének. A 2008-ban megjelent demó három, hangulatában eltérő számot tartalmaz, amelyek alapötletét korábbi zenekarokban játszott dalok szolgáltatták, de ezek addigra jelentős változásokon estek át. 2009 gyászos év volt a zenekar számára. A dobos-keresés, a próbaterem megtalálása és a felszerelés előteremtésének nehézségei a csapat feloszlását idézte elő.

A külön töltött idő hasznosan telt, ez alatt születtek ugyanis az első számok, amelyek körvonalazták a későbbi zenei irányvonalat. Az igazi változást azonban a 2010-es év hozta meg az újraalakult zenekar életében, amikor belépett Bokor Péter dobos, aki változatos és egyedi játékmódjával hozzájárult a bandát jellemző zenei elképzelések megvalósításához.

A zenekar első és legfontosabb célja a tagok által képviselt széleskörű zenei ízlés összefoglalása egy egységes, modern műfajban, amelyben a klasszikus rock gitárszóló éppúgy megjelenhet, mint a szigorú, „ipari” jellegű ritmusgitár-riffek. Az ének tekintetében – a legtöbb hasonló stílusú zenekarral ellentétben – a tiszta hangképzés dominál, de előfordulnak hörgések, torzított, effektezett témák is. A zene helyenként megjelenő „furcsasága” a szövegek fokozatos változását okozta: a kezdeti hétköznapi témák – érzelmek, hangulatok – helyett a fantázia világa, az irodalom, a tudomány került előtérbe.

2011 novemberében készült el a Save Our Souls című ötszámos EP, immár Bokor Péter dobjátékával, amely két – a 2008-as demón szereplő – szám átdolgozását és három vadonatúj nótát tartalmaz. A zenekar jövőbeli célja, hogy a helyi kisebb klubok után minél több helyen bemutassa kb. egy-másfél órás, saját számokból álló koncertanyagát, már az új basszusgitárossal, Nagypál Gergővel. S hogy mit várhatunk a közeljövőben a csapattól? Tavasszal jön az Isolation című dal videója, nyáron pedig az I Was The Human nagylemez.

Élőben itt csíphetitek el a Refraction-t:

Április 7.: Székesfehérvár, Ikon Club
Április 21.: Budapest, Vezér Söröző Music Club
Május 19.: Győr, To the ROCK Music & Drink Bar

Mindhárom helyen az Anxius játszik előttük.

A szerző: Coly806 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*