Glenn Tipton nélkül a Judas Priest…

Nem, ez szerencsére még nem egy nekrológ. A hírre szeretnék reagálni, miszerint Glenn Tipton betegsége miatt a jövőben nem tudja vállalni zenekarával a koncertezést, ami azt is jelenti, hogy ez év július 24-én már nem őt, hanem Andy Sneap-et látjuk gitározni az Aréna színpadának (rendezői) jobb oldalán.

Az első reakciót az önzés szüli: ó, basszus, megvettem a jegyem sokezerért, és nem elég, hogy a legendás gitárpáros szőkébbik tagja, K. K. Downing is lelécelt néhány éve (2011-ben), társát, Glenn Tiptont sem látjuk többé a színpadon? Ahogy az egyik netes kommentelő írta: nélküle nem lesz ugyanaz, nem ér annyit a produkció. A Judas Priest ma számomra mindenekelőtt őt és Rob Halford-ot jelenti. Minden tiszteletem az utódoknak, a helyetteseknek, de előállhat a helyzet, amikor egy zenekar felállása olyan mértékben megváltozik, hogy a legjobb koncert után is érzünk némi hiányt, ürességet. Kíváncsi vagyok, júliusban is ez történik-e majd.

A másik hang persze az aggódásé: Tipton-nál 10 évvel ezelőtt diagnosztizálták a Parkinson-kórt, amely mostanra jutott olyan fázisba, hogy a gitáros már nem tudja, nem akarja bevállalni a húzósabb dalokat és a hosszabb turnékat. Abszolút elfogadható a döntése. A legfontosabb az ő jól-léte, egészségi állapota, másrészt ez a közönséggel szemben is így tisztességes: ha úgy érzi, nem tudja a maximumot nyújtani, akkor nem égeti magát és nem okoz csalódást a rajongóinak.

Szomorú hír, de tudomásul kell vennünk, hogy előbb-utóbb a legtöbb egykori kedvencünk leteszi a lantot. Ki így, ki úgy. Lesz, aki meghal, és lesz, aki visszavonul. És persze lesznek, akik nyomják végkimerülésig. Kérdés, utóbbiak milyen reakciókat váltanak ki ezzel, akár 70 évesen („kövéren és kopaszon”) a rajongóikból.

2011, Sziget Fesztivál
A szerző: Coly820 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*