Az Abbott- és a Cavalera-fiúk (Pantera & Sepultura) – 2. rész

MAX ÉS IGOR CAVALERA

A Sepultura-t 1984-ben, a brazil Belo Horizonte városában alapították a Cavalera tesók, az 1969-es születésű Massimiliano Antonio (Max) és egy évvel fiatalabb öccse, Igor Graziano. Olasz származású apjuk 40 évesen halt meg, a fiúk ekkor 9, illetve 8 évesek voltak. (Igor 7 évesen kezdett dobolni, és mindössze 13 éves volt a Sepu megalakításakor.)

Sokáig róluk is elmondható volt, hogy mindent együtt csináltak, a zenei projektekbe is közösen vágtak bele. 1986-ban például – anyazenekaruk mellett – elindítottak egy Guerrilha nevű bandát, amivel azonban mindössze egyetlen demóig jutottak.

1994-ben Max a Fudge Tunnel-es Alex Newport-tal megalakította a Nailbomb-ot, amelynek még ugyanebben az évben megjelent a bemutatkozó albuma, az erős indusztriális hatásokat mutató Point Blank. Igor hivatalosan nem volt a csapat tagja, viszont amelyik dalban hagyományos dobot is használtak, ott az ő játéka hallható. A formáció azonban mindössze egyetlen koncertet adott (az 1995-ös Dynamo Open Air fesztiválon), majd feloszlott.

Aztán jött a sorsfordító 1996-os év. A Sepultura legfrisebb lemezét, a Roots-ot népszerűsítette Európában. Ozzy Osbourne zenekara társaságában turnéztak, és éppen a doningtoni Monsters of Rock fesztiválon léptek fel, amikor utolérte őket a hír, hogy Max mostohafia, a 21 éves Dana Wells halálos autóbalesetet szenvedett. A srác anyja a csapat menedzsere, Gloria volt (akit a frontember 1991-ben vett feleségül). Ozzy és neje, Sharon magángépet bérelt Max-éknek, hogy mielőbb otthon lehessenek. A temetést követően visszatértek a zenekarhoz, a turné velük folytatódott…

Wagner Lamounier-vel

…egészen decemberig, amikor is a londoni Brixton Academy-n adott koncertet követően a csapat többi tagja leült Max-szal, és közölték vele, nem akarják, hogy a továbbiakban is Gloria legyen a menedzserük, mert úgy érzik, a nő sokkal több figyelmet szentel az énekesnek, mint a zenekar egészének. Kisser-ék azt javasolták, Gloria egyengesse Max karrierjét, a zenekar ügyeivel viszont valaki más foglalkozzon. A nő ezt visszautasította, Max pedig úgy érezte, elárulták, különösen az öccse. Így történhetett meg, hogy míg az énekes az eset után távozott a zenekarból, Igor továbbra is a csapat tagja maradt, és a testvérek innentől gyakorlatilag egy évtizeden keresztül nem beszéltek egymással.

Az idősebb Cavalera fivér ezt követően alapította meg a nu metal-hatásokkal operáló Soulfly-t. Az öccse még négy albumot rögzített a Sepultura-val, majd 2006-ban, a Dante XXI album megjelenését követően ő is távozott az együttesből. (Kiválásával nem maradt alapító tag a csapatban, hiszen a bőgős Paulo Jr. 1985-ben, a gitáros Andreas Kisser pedig két évvel utána csatlakozott a zenekarhoz.)

Az ifjabb Cavalera lelécelésének hivatalos indoka negyedik gyermekének születése volt. Később ezt annyival egészítette ki, hogy művészi összeférhetetlenség vezetett a Kisser-ékkel való szakításához. A dobos ekkoriban kezdte Iggor-nak mondani és írni a nevét, és miután egy ideje egyre erősebb befolyást gyakorolt rá a hip-hop zenei világa, feleségével, Laima Leyton-nal létrehozta Mixhell nevű DJ projektjét.

A testvérek újbóli közeledése azzal indult, hogy Max egy interjúban kijelentette, a maga részéről elképzelhetőnek tartja a Sepu reunion-ját. Ez az egymásra találás ugyan nem jött össze, egy másik viszont igen: Igor 2006 januárjában dobbantott a Sepu-ból, júliusban pedig felhívta a bátyját, aki a beszélgetés végén meginvitálta őt Phoenix-be, hogy lépjen fel a Soulfly-jal.

Ehhez egyrészt tudni kell, hogy Max és egyre népesebb családja 1992 óta ebben az amerikai nagyvárosban él. Másrészt mostohafia halálának évfordulóján itt, Phoenix-ben rendezik meg a D-Low elnevezésű koncertet, amelynek főzenekara Max bandája. A Cavalera-tesók végül a Roots Bloody Roots és az Attitude című Sepultura-dalokat játszották el együtt; 10 év után ez volt az első alkalom, hogy közösen álltak színpadra.

A fellépést követően Max felvetette az öccsének, indítsanak közösen egy új projektet. Csapatuk a Soulfly-szólógitáros Marc Rizzo-val és a Gojira bőgős-énekesével, Joe Duplantier-vel lett teljes. 2007-ben még Inflikted-ként indultak, nevüket azonban jogi okok miatt meg kellett változtatniuk, így lett belőlük Cavalera Conspiracy. Négy albummal a háta mögött, a brazil tesók és a már említett Marc Rizzo mellett jelenleg Tony Campos basszusgitáros tagja a csapatnak.

2011 januárjában Max ismét újabb projektet indított, Greg Puciato-val, a The Dillinger Escape Plan gitáros-énekesével. A csapat neve Killer Be Killed, amelyhez 2012 elején csatlakozott Dave Elitch dobos (The Mars Volta) és Nate Newton bőgős (Converge). Utóbbit még abban az évben a Mastodon basszusgitáros-énekese, Troy Sanders váltotta. A bandának eddig egyetlen nagylemeze jelent meg, a 2014-es Killer Be Killed.

A Killer Be Killed, Troy Sanders-szel

S hogy egy kicsit az utánpótlásról („a törzsről”) is beszéljünk, Max-nak és Gloria-nak 5 gyermeke van, akik közül a három idősebb (Roxanne, Richie és Jason) a feleség előző házasságából érkezett, az 1993-as születésű Zyon és két évvel fiatalabb öccse, Igor viszont közös „szerzemény”. A négy fiú közül három – Zyon, Igor és Richie – is aktív zeneileg, ráadásul mindannyian játszottak már együtt az apjukkal. Richie az Incite nevű Phoenix-i banda frontembere, Igor és Zyon pedig az ugyancsak egy helyi csapatban, a sludge-ban utazó Lody Kong-ban muzsikálnak együtt. A negyedik fiútesó, Jason a turnékon Zyon dobtechnikusa, aki 2013 óta a Soulfly-nak is tagja. Testvére, Igor rövid ideig szintén erősítette a csapatot, amikor Tony Campos 2015-ben távozott a zenekarból.

Max öccsének ugyancsak öt gyereke van, ráadásul szintén négy fiú és egy lány: négy saját és egy fogadott (a felesége előző kapcsolatából), a legidősebb most 21 éves. A dobos 1996-ban (más források szerint egy évtizeddel később) – Cavalera néven – egy saját divatmárkát is elindított. Igor 2013 óta Londonban él, játékokat és focimezeket gyűjt, emellett számos egyéb hobbija is van, például a brazil jiu-jitsu, a snowboard, a szörf, a rajzolás, valamint a brazil Palmeiras labdarúgóklub támogatása.

Mindeközben a Soulfly, a Cavalera Conspiracy és a Killer Be Killed is máig létezik. Ahogy a Sepultura is – az alapító tesók nélkül.

A szerző: Coly774 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*