2017 legjobbjai

Messze van még az év vége, de ahogy hallgatjuk az idei felhozatalt, akár már el is kezdhetjük mérlegelni magunkban, hogy mely albumok kapnak majd helyet 2017-es listánkon. (Most még ne írjátok meg nekünk, majd január elején megy a felhívás, hogy aki szeretné, beküldheti az idei Top 10-et, mi pedig közzétesszük.)

Bár a negyede még hátra van, azért nagyjából már látszik, hogy milyen évet zárunk zeneileg. Dávid Laci szerint jobbat, szerintem valamivel gyengébbet, mint amilyen a tavalyi volt. Ez persze attól is függ, ki milyen irányzatokat favorizál, és azokban éppen milyen volt a termés.

Persze „az év legjobbjai”-t mindig úgy kell érteni: a legjobbak azok közül, amelyeket hallgattunk, amelyeket ismerünk. Én ezekben a napokban kb. 30 idei megjelenésű lemeznél járok. Hogy ez sok vagy kevés? Nyilván van, aki hivatásszerűen teszi magáévá az újdonságokat, és ennek a többszörösével találkozott. Más inkább a régi anyagokra esküszik, és csak elvétve hallgat bele friss anyagokba, mondván, azok meg sem közelítik a 80-as, 90-es évek klasszikusait.

Nézem az idén megjelent albumok listáját, és a már magamévá tett anyagokon túl nem igazán van olyan, amelyik felkeltené az érdeklődésemet. Ha valamelyik kollégám lelkesen ír egy lemezről, meghallgatom: van, amelyik bejön, és van, amelyik kapcsán nagyon nem egyezik az ízlésünk. Persze januárban majd áttanulmányozzuk egymás Top 10-ét, és amelyik album több lajstromban is szerepel, annak kapcsán lehet, hogy utólag pótolnunk kell az elmaradásunkat.

Az eddigi kínálatból nagyjából összeállt a tízes listám. Persze egy-egy lemez befurakodhat még a legjobbak közé, de azért már elég tiszta a kép. Néhány anyaggal viszont bajban vagyok: annyira a metál határterületén mozognak, hogy nehéz összevetni őket az igazán szigorú zenékkel. Ilyen például Rex Brown egyébként kiváló hard rock lemeze vagy a Nine Treasures mongol folk metálja. Persze a döntő kérdés az lesz, mely anyagok tetszettek a legjobban az idei évből, másodlagos, hogy a szellősebb vagy a zúzósabb kategóriába tartoznak.

Mi már javában listázzuk saját favoritjainkat. Javaslom, ti is hallgassátok ilyen füllel 2017 metálalbumait. Nagyon kíváncsi vagyok a közös kedvencekre és az egyéni, „házi” nyertesekre is. Addig is sok remek muzsikát kívánunk nektek!

A szerző: Coly820 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*