Velük kezdték, mással folytatták

Ebben a cikkben olyan énekeseket szeretnék megemlíteni, akiknek az a sovány vigasz jutott, hogy az ő hangjuk hallható csapatuk bemutatkozó, esetleg az első két-három albumán, majd lapátra tették őket, és az igazán nagy sikert zenekaruk már mással érte el. Persze lehet vitatkozni azon, hogy mi a „nagy siker”: egy ütős bemutatkozás vagy a felfelé ívelő karrier, amely később akár hanyatló szakaszba is juthat.

Paul Baloff (R.I.P.)

Ahol szükséges, megemlítem, bár jelen írás szempontjából másodlagos, hogy ez az énekes később – egy albumra – esetleg még visszatért a zenekar kötelékébe; a lényeg az a lélektani helyzet, hogy „velem kezdték, mással folytatták”, „én vetettem el a magot, és más aratta le a termést”.

Kevésbé van súlya ennek „az első lemez énekese”-státusznak, ha a rá következő albumokon is sűrűn cserélődtek a vokalisták, akiknek így maguknak sem volt alkalmuk sokáig tetszelegni a csapat frontembere szerepében (pl. Annihilator).

Amikor az Iced Earth énekesét még Gene Adams-nek hívták (középen)

Azt is figyelmen kívül hagyom, amikor az első énekessel a csapat nem jutott el a lemezkészítés fázisába, s ezért a vokalista legfeljebb lábjegyzetként szerepel a műfaj történetében. És az is más szituáció, amikor egy hangszeres úgy adja át a mikrofont az újonnan érkező, profi énekesnek, hogy ő maga azt követően is a banda tagja marad (pl. Myrath).

Egy

NEIL TURBIN az Anthrax első, Fistful of Metal című lemezén énekelt. Megjegyeztük a nevét, de a csapat „igazi” énekese mégiscsak Joey Belladonna (és John Bush).

CHARLIE DOMINICI-ről nemrég írtam, a Dream Theater első albumán működött közre.

PAUL BALOFF az Exodus Bonded by Blood lemezének vokalistája, aki később ugyan még visszatért a csapat kötelékébe, ám új stúdióalbum már nem készült vele. Utóda, Steve „Zetro” Souza sem maradt végig a helyén, ám a csapat nemcsak hogy vele lett naggyá, de jelenleg is ő áll a zenekar mikrofonja mögött.

Emlékszik még valaki GENE ADAM-re? Bár az Iced Earth első 6 évében ő volt a csapat énekese, a zenekar mindössze egyetlen albumot jelentetett meg vele.

Az In Flames Mikael Stanne-val
Stanne később, a Dark Tranquillity énekeseként

MIKAEL STANNE az In Flames bemutatkozó anyaga, a Lunar Strain rajongói számára lehet elsősorban ismerős és favorit. A svéd csapat énekese legtöbbünk számára Anders Fridén személyét jelenti.

Tudja valaki, ki az a ROD TYLER? A Symphony X debütalbumának vokalistája, aki egyben technikailag is menedzselte a lemez készítésének folyamatát (hangmérnök, keverés, produkció).

A Karma to Burn-nek mindössze egy albuma van, amely dalainak nagyobbik részében hallható ének, ez pedig nem más, mint az 1997-es bemutatkozó lemez, amelyre William Mecum-ék talán az anyagot kiadó Roadrunner Records nyomására vettek be maguk mellé egy énekest, JAY JAROSZ-t, mert hát „ki a fene lenne kíváncsi egy instrumentális stoner albumra?” A csapat tavaly már a hetedik lemezét adta ki, ezeken – a debütáló korongot leszámítva – csak mutatóban van egy-egy énekes szám.

Johan Längqvist

A fentebb említett szempontok alapján a Candlemass-é határesetnek számít, mert bár JOHAN LÄNGQVIST csupán egyetlen lemezen, a zenekar további sikereit megalapozó Epicus Doomicus Metallicus-on énekelt, őt további öt vokalista követte ezen a poszton.

Kettő

CHUCK MOSLEY négy éven át volt a Faith No More tagja, és a zenekar első két albumán (We Care a Lot, Introduce Yourself) hallható a hangja. Nem mondhatjuk róla, hogy nem hagyott volna nyomot maga után, de a FNM-t azért ma már csak Mike Patton-nal tudjuk elképzelni.

Paul Di’Anno az Iron Maiden élén (középen)…
…és szólóban

Hasonló a helyzet PAUL DI’ANNO és az Iron Maiden esetében is: a bemutatkozó album és a Killers is meghatározó anyag, ám nem a csapat legsikeresebb időszakának alappillérei.

MARK VANDERBILT 7 évet töltött a Kamelot-ban, és az ő ténykedése idején jelent meg a csapat első két albuma. Utódja, Roy Khan 13-at, és a rá következő 7 album fűződik az ő nevéhez.

Amikor még Mark Vanderbilt volt a Kamelot énekese (középen)

DAVID WAYNE-ről nemrégiben írtam a Metal Church kapcsán. Ez is érdekes szituáció, mert a verseny közte, Mike Howe és Ronny Munroe között eddig meglehetősen kiegyenlített volt. Wayne a csapat első két albumát tette naggyá énekével, majd még egy lemezre visszatért. Howe és Munroe is 4-4 Metal Church-albumot jegyez, ráadásul a legtöbb időt, 10 évet David töltötte a zenekarban. Nemcsak korai távozása miatt (R.I.P.), de az időrendiség okán is azt mondhatjuk, hogy elsősorban utódai profitáltak abból a renoméból, amelynek felépítéséhez mindhárman hozzájárultak.

A The Gathering-hez csak a harmadik album készítésének időszakában csatlakozott Anneke van Giersbergen, az ezt megelőző két lemezen egy női és egy férfi énekhangot hallunk (á la Dead Can Dance), ráadásul a bemutatkozó anyaghoz képest már a második albumra is kicserélődtek a vokalisták.

Három

Ki tudja, melyik világhírű zenekar énekese volt ROD EVANS? Úgy van, a Deep Purple-é, ráadásul a csapat első három albumának mindegyike (Shades of Deep Purple, The Book of Taliesyn, Deep Purple) az ő nevéhez köthető. Minthogy Evans már 1969-ben lelépett a színről, és az együttes legnagyobb klasszikusait sem ő énekelte fel, hogy nem csoda, hogy személye gyakorlatilag feledésbe merült.

A Fates Warning John Arch-csal
John Arch és Jim Matheos a közelmúltban

Fates Warning: a JOHN ARCH nevével fémjelzett korszak 5 éven és 3 albumon át tartott. Jó néhány rajongó máig őt tartja a csapat „igazi” énekesének.

Szép indulás volt a Gamma Ray-é, RALF SCHEEPERS nem rossz énekes, büszke lehet arra a három albumra, ami vele készült, Kai Hansen számára azonban valamiért mégis kevés volt az ő személye, kvalitása.

A Gamma Ray még Ralf Scheepers-szel (jobbról a második)

Nem tisztem megítélni, mulasztottak-e valamit azok, akik nem hallották a Panterát TERRY GLAZE énekével? Én sem hallottam, de ez talán nem is olyan nagy baj, ha volt egy olyan felállás, amelyben Phil Anselmo állt a mikrofon mögött.

A szerző: Coly796 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*