Killan György: „Nem gondoltam volna, hogy valaki még emlékszik ránk”

A régi Metal Attack-okból tudható: első interjúmat 1989. július 15-én készítettem Killan Györggyel, a legendás Undertaking zenekar egykori gitáros-énekesével. A másodikat tegnap. Azóta sok minden változott, rajtunk, bennünk, körülöttünk, két dolog azonban a régi: riportalanyom közvetlensége, ugyanakkor szűkszavúsága.

Rattle Inc.: Gyuri, mikor jártál utoljára Magyarországon?

Killan György: Úgy 15-16 éve.

R. I.: Mennyi időt töltesz most itt?

K. Gy.: Körülbelül egy hónapot.

R. I.: Élnek rokonaid Magyarországon?

K. Gy.: Senki, csak régi barátok vannak. Rokonaim inkább Ukrajnában élnek, de ők is távoliak, nemigen tartjuk a kapcsolatot. Amikor elmentünk Magyarországról, anyám már Németországban élt, azóta őt is kivittem magamhoz Kanadába.

R. I.: Kint hol élsz, hogy élsz, mivel foglalkozol?

K. Gy.: Torontóban élek, egészen mostanáig épületek felújításával foglalkoztam. Ezt most egy időre abbahagytam, és próbálok egy kicsit a zenével foglalkozni. A volt feleségemmel majdnem 20 éve elváltunk…

Killan és Somogyi “Manitou” Péter, az UTG egykori menedzsere

R. I.: Ő az a lány volt, akivel annak idején kimentél Kanadába?

K. Gy.: Igen, Éva. Jóban vagyunk, tartjuk a kapcsolatot, hiszen van egy lányunk, aki már 26 éves, és aki két unokával ajándékozott meg bennünket. A kislánya 4 éves, a fiú most lesz 1. Egyedül élek, a gyerekek jönnek hétvégén vagy én megyek hozzájuk.

R. I.: Azt tudjuk, hogy zeneileg most a flamenco van nálad a fókuszban. Mik a terveid vele: hobbi, vagy több is lesz belőle?

K. Gy.: Nagyon szeretem ezt a stílust. Jólesik játszani, remekül ki tudom fejezni magam vele. Gitár-centrikus zenét szeretnék csinálni, ami lehet flamenco és más is. Még mindig szeretem a kemény zenét, csak abból mostanra egy kicsit kiestem. Leginkább arról van szó, hogy lusta vagyok bedugni a kábeleket, bekapcsolni az erősítőt.

R. I.: Thrasht mikor játszottál utoljára?

K. Gy.: Talán 1996-ban, amikor a Diarrhea című számot vettem fel.

R. I.: El tudod képzelni, hogy újra ilyen zenéket játssz?

K. Gy.: Persze, semmi nem kizárt.

R. I.: És azt, hogy az Undertaking valamikor újra színpadra álljon?

K. Gy.: Nem hiszem, és nem a gitározás, hanem a torkom miatt. Nem bírnám, a hangomnak nincs meg hozzá az állóképessége. Korábban minden nap gyakoroltam, manapság beszélni sem nagyon szoktam, nemhogy énekelni.

R. I.: És ha lenne egy énekesetek, aki ezen a téren helyettesít?

K. Gy.: Ki tudja? A gitártémákat valószínűleg képes lennék begyakorolni…

Killan, Jakab Viktor és Manitou

R. I.: Mit szóltál az Undertaking-könyv ötletéhez?

K. Gy.: Csodálkoztam, azt hittem, csak egy kis füzet lesz, erre egy vastag, kemény borítós kötet lett belőle.

R. I.: Mennyire tudatosult benned, hogy ilyen kultikus státuszba került itthon az UTG?

K. Gy.: Ez meglepetés volt számomra. Nem gondoltam volna, hogy valaki még emlékszik ránk. Viktor mindig mondta, hittem is, meg nem is, de nagyon örülök neki.

R. I.: A CD-mellékletre a Diarrhea mellett bónuszként az Evil Dwarf majdnem kétperces koncertrészlete is felkerült. Erről mit kell tudni?

K. Gy.: A zene még azelőtt megvolt, hogy kimentem volna, játszottuk is koncerteken, a V12BB4U demóra viszont nem került fel, csak pluszban másolgattam rá akkoriban a kazettákra. A szövege végső változatát már Kanadában írtam meg, és ott rögzítettem is a dalt, egyedül.

R. I.: Hol lehet találkozni veled, amíg itthon vagy?

K. Gy.: Nem tudom, mivel Viktor a házigazda, ő szervezi a programjaimat.

R. I.: Hallottam, hogy horgászni is mentek…

K. Gy.: Ezt én is hallottam. Gyerekkorom óta űzöm ezt a foglalatosságot, úgyhogy kíváncsian várom, hová megyünk.

R. I.: A hajad mióta ilyen? (Killan irokéz frizurát visel.)

K. Gy.: Körülbelül egy éve.

R. I.: Hallgatsz manapság rockzenét? Ha igen, vannak kedvenceid?

K. Gy.: A szelídebb, illetve a modern metál muzsikák, például a Veil of Maya, az Animals as Leaders, vagy Jason Richardson zenéje áll közel hozzám. Mindent szeretek, ami jól szól, technikás, egyéni, ötletes.

R. I.: Gyuri, köszönöm, egyelőre ennyit szerettem volna megtudni. Április 29-én újra találkozunk, addig jó időtöltést itt, Magyarországon! Én közben elolvasom a könyvet, és lehet, hogy lesz még néhány kérdésem.

K. Gy.: Én köszönöm a megkeresést!

A szerző: Coly796 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*