Sanvoisen

A zenéjüket hallva meg nem mondanám róluk, hogy németek, pedig azok (voltak). Sajnálatosan rövid pályafutás jutott nekik, holott éppen azzal a lemezükkel alapozták volna meg jövőbeli sikereiket, ami aztán sajnos a zenekar hattyúdala is lett.

A Sanvoisen 1990-ben alakult a németországi Pforzheim-ben. Első demójuk még abban az évben megjelent, a bemutatkozó nagylemezre viszont négy évet kellett várni. Ez volt az Exotic Ways, amit az egyik mértékadó zenei szaklap a „szolid” jelzővel illetett. Nem vitatkoznék velük, az anyag nálam sem vert fel nagy port. Annál inkább az ezt követő Soul Seasons, amelyen dallamos, érzelem-gazdag, helyenként progresszív power metal hallható.

Nekem elsőre a Queensryche és a Dream Theater, esetleg még a Fates Warning jutott eszembe róluk, nem is annyira a komplex zenei megoldásoknak (azokkal elég mértéktartóan bántak), mint inkább az éneknek és a számok hangulatának köszönhetően.

A görög származású vokalista, Vagelis Maranis inkább a magasabb tartományokban mozog, produkciója szerencsére egy pillanatra sem válik fülsértővé vagy nyálassá. Az alapcsapatot (Angel Schönbrunn és Hendrik Böttcher – gitár, Horst Gamo Andree – basszus, Ulf S. Gokeler – dob) ezen az albumon Oli Bauer segíti ki billentyűs hangszereken.

1997-es Soul Seasons számos slágernótát rejt. Személyes kedvenceim a nyitó Spirits, az album csúcspontjának tekinthető The Difference, a lírai Broken Silence, illetve az ugyancsak fogós refrénnel operáló Somebody’s Stolen My Name.

Meglepő módon, a viszonylag sikeres album megjelenését nem egy nagyobb Európa-turné vagy egy több albumra szóló lemezszerződés követte kiadójukkal, a Noise Records-szal, hanem tagcserék sora, ami meg is akasztotta a csapat lendületét. 1999–2000 fordulóján még rögzítettek egy négyszámos demót, addig kiadatlan nótákkal, ám az eredeti zenekarból akkorra már csak a gitáros Angel Schönbrunn maradt hírmondónak, ráadásul a demó végül meg sem jelent. Ez egyben a Sanvoisen végét is jelentette. Kár értük, ki tudja, milyen (jó) zenét hallhattunk volna tőlük a harmadik lemezen…

Soul Seasons
A szerző: Coly804 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*