Rovatgyűjtemény

Megszámoltam: a Metal Attack/Rattle Inc. 18 lapszámában összesen 138 lemezismertető jelent meg. Meglepődtem a mennyiségen, és hogy milyen albumokról írtunk annak idején. A nagyobb részüket addig sem, azóta sem hallgattam. Számos zenekar vált időközben a heavy metal országútjának messziről fénylő mérföldkövévé, míg mások végleg eltévedtek, kátyúba ragadtak egy poros vidéki mellékúton. Egyesekhez az eltelt időszakban megváltozott a viszonyom: felértékelődtek, vagy éppen ellenkezőleg: visszatörpültek a szürkék népes mezőnyébe.

A fenti gondolatsorból több új rovat ötlete született meg bennem. Ezek egyike a SÜLLYESZTŐ, amelyben olyan csapatokról írhatnánk (akár ti, akár én), amelyek az ígéretes indulást, az inkább rövidebb, mint hosszabb pályafutást, esetleg egyetlen album megjelentetését követően beleálltak a földbe. Az évtized nem fontos, jöhet ’80-as évekbeli, de akár XXI. századi anti-karriertörténet is.

A HÁZI KEDVENCEK rovat már elindult. Ide is korszaktól függetlenül kerülhet be egy album, a lényeg, hogy az anyag az írás szerzőjének máig közel álljon a szívéhez.

A harmadik rovat nem az én ötletem, de maximálisan támogatom. Az eddigi szavazásokból az derült ki, hogy a legnagyobb, több évtizedes múltra visszatekintő előadók az 1900-as évek utolsó két évtizedében alkották meg máig legnépszerűbb albumaikat. Vajon az ezredfordulót követően is születtek maradandó, kiemelkedő alkotások, amelyek egy polcra helyezhetők a hőskorszak máig etalonnak számító albumaival? Az ÜZENET A XXI. SZÁZADBÓL rovattal ennek a felderítésére teszünk kísérletet.

És akkor még mindig maradt egy nagy kérdés: milyennek tekinthetjük ebből a szempontból a – grunge-ot, a mű-punkokat, Marilyn Mansont, az indusztriál, progresszív és egyéb metálokat „ránk szabadító” – ’90-es éveket? Hogyan értékeljük annak az évtizednek a heavy metal-felhozatalát? A 90S rovatban (ha tudtok jobb rovatcímet, írjátok meg) közölt ismertetőkből vélhetően ezt is megtudjuk majd.

A szerző: Coly710 publikáció
A Rattle Inc. fanzine, majd az ugyanilyen nevű online heavy metal magazin alapítója, szerkesztője. Civilben is újságírással foglalkozik.

Legyél te az első, aki hozzászól!

Válasz írása

Az email címed sehol sem fog megjelenni.


*